Pieczona owsianka z kawą i śliwkami

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

– blender

– piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy dżem śliwkowy

Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do rondelka z 2 łyżkami wody i syropem klonowym. Dusimy około 10-12 minut, aż owoce się rozpadną. Dodajemy cynamon i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Blendujemy na gładko albo zostawiamy kawałki owoców – w zależności od tego, jaką konsystencję wolimy.

Wskazówka: Czekoladę można zastąpić 2 łyżkami kakao.

Krok 2: Przygotowujemy owsiankę

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Wszystkie składniki owsianki miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy ją do naczyń żaroodpornych wysmarowanych olejem kokosowym – mogą to być małe kokilki lub jedno większe naczynie. W środku każdej porcji umieszczamy łyżkę dżemu śliwkowego.

Krok 3: Pieczemy owsiankę

Pieczemy około 20 minut, aż owsianka się zetnie i lekko zarumieni.

Krok 4: Podajemy owsiankę

Przed podaniem wykładamy na wierzch pozostały dżem, dodajemy po łyżeczce masła orzechowego i posypujemy migdałami w słupkach – możemy je wcześniej podprażyć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl