Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
– blender
– piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy dżem śliwkowy
Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do rondelka z 2 łyżkami wody i syropem klonowym. Dusimy około 10-12 minut, aż owoce się rozpadną. Dodajemy cynamon i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Blendujemy na gładko albo zostawiamy kawałki owoców – w zależności od tego, jaką konsystencję wolimy.
Wskazówka: Czekoladę można zastąpić 2 łyżkami kakao.
Krok 2: Przygotowujemy owsiankę
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Wszystkie składniki owsianki miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy ją do naczyń żaroodpornych wysmarowanych olejem kokosowym – mogą to być małe kokilki lub jedno większe naczynie. W środku każdej porcji umieszczamy łyżkę dżemu śliwkowego.
Krok 3: Pieczemy owsiankę
Pieczemy około 20 minut, aż owsianka się zetnie i lekko zarumieni.
Krok 4: Podajemy owsiankę
Przed podaniem wykładamy na wierzch pozostały dżem, dodajemy po łyżeczce masła orzechowego i posypujemy migdałami w słupkach – możemy je wcześniej podprażyć.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)