zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Z jakich orzechów przygotowuje się masło orzechowe?

Najpopularniejsze jest masło orzechowe z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi lub fistaszkami. Jednak oprócz klasycznej wersji na sklepowych półkach znajdziesz także masła z migdałów czy nerkowców.

Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Przygotowanie domowego masła orzechowego jest bardzo proste! Podprażone orzechy wystarczy zmiksować z dodatkiem oleju – najlepiej w blenderze kielichowym. Przygotowując takie masło w domu, możesz dodać do niego ulubione przyprawy lub dodatki.

Jak przygotować masło orzechowe z orzeszków ziemnych?

Przepis na domowe masło orzechowe jest łatwy i szybki! Gotowe masło przechowuj w szklanym słoiczku.  

Przepis na domowe masło orzechowe

Składniki:

  • orzeszki ziemne
  • syrop klonowy – 2 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • cynamon – 1 szczypta
  • laska wanilii – 0,5 szt.

Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, następnie miksujemy. Do zmiksowanych orzechów dodajemy cynamon, nasionka z laski wanilii, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli masło będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów.

Gotowe masło przekładamy do słoiczka.

Jak przygotować masło orzechowe z migdałów?

Przepis na masło orzechowe z migdałów w zasadzie nie różni się od tego z orzeszków ziemnych – dlatego na pewno nie sprawi Ci żadnego problemu!

Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów

Składniki:

  • migdały
  • laska wanilii – 0,5 szt.
  • syrop klonowy
  • cynamon – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 1 łyżka

Migdały sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki, następnie miksujemy. Dodajemy syrop klonowy, sól, nasionka z laski wanilii, cynamon i olej. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli masło będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów. Ponownie miksujemy i przekładamy do słoiczka.

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to oczywiście doskonały dodatek do kanapek – z bananem lub dżemem smakuje wyśmienicie! Jednak możliwości jest o wiele więcej! Możesz dodać masło orzechowe do wszelkich dań kuchni azjatyckiej – urozmaici sosy, a także podkreśli smak warzywnego curry. Masło orzechowe to także pyszny dodatek do dań z grilla – sprawdzi się zarówno jako składnik marynaty, jak i sosów do mięs.

Przepisy z masłem orzechowym w Kuchni Lidla

Masło orzechowe na śniadanie możesz podać także w formie koktajlu! Zajrzyj do przepisu Kingi! Masło orzechowe na grilla? Oczywiście! Spróbuj mięsnych szaszłyków z sosem z masła orzechowego, a także sosu z masłem orzechowym i awokado! Co na deser? Nie tylko brownie z masłem orzechowym, ale także lody!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!