zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Z JAKICH ORZECHÓW PRZYGOTOWUJE SIĘ MASŁO ORZECHOWE?

Najpopularniejsze jest masło orzechowe z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi lub fistaszkami. Jednak oprócz klasycznej wersji na sklepowych półkach znajdziesz także masła z migdałów czy nerkowców.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Zastanawiasz się, jak zrobić masło orzechowe w zaciszu własnej kuchni? Przygotowanie domowego masła orzechowego jest bardzo proste, a do jego przyrządzenia nie potrzeba ani wielu drogich składników, ani specjalistycznego sprzętu kuchennego – wystarczy olej, orzechy, syrop, miód lub słodzik i najzwyklejszy blender. Mając wszystkie te składniki, z łatwością przyrządzisz pyszne, domowe masło orzechowe, które idealnie sprawdzi się na kanapkach, w owsiance czy naleśnikach.

W jaki sposób przyrządza się masło orzechowe? Podprażone orzechy wystarczy zmiksować z dodatkiem oleju – najlepiej w blenderze kielichowym. Przygotowując takie masło w domu, możesz dodać do niego ulubione przyprawy lub inne dodatki np. skórkę z pomarańczy, czekoladę lub kakao.

Jak zrobić masło orzechowe z orzeszków ziemnych?

Masz ochotę na pyszne, odżywcze smarowidło do chleba i naleśników? Postaw na aromatyczny krem z orzeszków ziemnych. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na domowe masło orzechowe, który jest łatwy i szybki! Gotowe masło przechowuj w szklanym słoiczku. 

PRZEPIS NA DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • orzeszki ziemne
  • syrop klonowy – 2 łyżki
  • olej – 1 łyżka
  • cynamon – 1 szczypta
  • laska wanilii – 0,5 szt.

Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, następnie miksujemy. Do zmiksowanych orzechów dodajemy cynamon, nasionka z laski wanilii, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli domowe masło orzechowe będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów. Gotowe masło orzechowe z naszego przepisu przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy, a potem przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu.

Tak przyrządzone masło jest zdatne do użycia do 2 miesięcy po jego przygotowaniu, ale tylko wtedy, jeśli nie zostanie zanieczyszczone poprzez nieczyste sztućce lub inne przedmioty służące nakładaniu. Wybierając masło ze słoiczka, zawsze używaj świeżych i czystych narzędzi – unikniesz w ten sposób pleśnienia i zanieczyszczenia bakteriami oraz innymi smakami. Gwarantujemy, że jeśli raz skorzystasz z naszego przepisu na masło orzechowe, z pewnością na stałe zagości on w Twoim przepiśniku.

Jak zrobić masło orzechowe z migdałów?

Domowe masło orzechowe można przyrządzić z wielu rodzajów orzechów – pistacji, nerkowców, orzechów laskowych, włoski lub migdałów. Jedną z najbardziej znanych i lubianych wersji jest masło migdałowe. Jak zrobić masło migdałowe? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na masło orzechowe z migdałów, które charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. Przepis na masło orzechowe z migdałów w zasadzie nie różni się od tego z orzeszków ziemnych – dlatego na pewno nie sprawi Ci żadnego problemu!

Przepis na domowe masło migdałowe

Składniki:

  • migdały
  • laska wanilii – 0,5 szt.
  • syrop klonowy
  • cynamon – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 1 łyżka

Migdały sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Ten punkt jest bardzo istotny, ponieważ łupinki z migdałów mają w sobie goryczkę – ich usunięcie pozwoli Ci uzyskać lepszy smak oraz konsystencję masła. Obrane orzechy miksujemy. Dodajemy syrop klonowy, sól, nasionka z laski wanilii, cynamon i olej. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli masło będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów. Ponownie miksujemy i przekładamy do słoiczka.

Tak jak w poprzednim przepisie, masło migdałowe zdatne do spożycia przez 2 miesiące od momentu jego przygotowania. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem przez cały ten czas, koniecznie zastosuj się do wskazówek dotyczących higieny zawartych w poprzednim akapicie.

Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich?

Masło orzechowe z orzechów włoskich to smaczna alternatywa dla popularnych maseł produkowanych z orzeszków ziemnych i migdałów. Orzechy włoskie charakteryzują się wyraźnym smakiem i słodyczą przełamaną nutą goryczy, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów oraz wytrawnych potraw.

Żeby przyrządzić pyszną pastę z orzechów włoskich, należy najpierw dobrze je przygotować i oczyścić ze skórek, a dopiero potem można przejść do ich miksowania w wersji solo lub z wybranymi dodatkami. Co można dodać do masła z orzechów włoskich, żeby wzbogacić jego smak? Orzechy włoskie świetnie komponują się z miodem, suszonymi daktylami, morelami, kakao, a także cynamonem i chili.

Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów włoskich

Składniki:

  • orzechy włoskie – 200 gramów
  • miód  – 1,5 łyżki
  • cynamon – 1 szczypta
  • chili – 1 szczypta
  • olej – 1 łyżka

Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich? Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Orzechy włoskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika na kilka minut. Uprażone orzechy obierz ze skórki, aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Najprostszym sposobem na pozbycie się łupin jest pocieranie orzechów w dłoniach. Oczyszczone orzechy wrzuć do blendera i wstępnie zblenduj. Na sam koniec dodaj przyprawy, miód i olej i ponownie wszystko zmiksuj. Gotowe masło przełóż do czystego słoiczka.

Zamieszczony powyżej przepis na masło orzechowe z orzechów włoskich możesz dowolnie modyfikować – wymienić olej słonecznikowy na kokosowy, zrezygnować z chili, a masło dosłodzić syropem daktylowym lub klonowym.

Z CZYM JEŚĆ MASŁO ORZECHOWE?

Nie wiesz, z czym jeść masło orzechowe? Ten wszechstronny składnik można jeść na wiele różnych sposobów, które powinny być zależne od indywidualnych preferencji. Jest jednak grupa produktów, z którymi masło orzechowe łączy się lepiej niż z innymi.  Do czego pasuje masło orzechowe?

Masło orzechowe pasuje zarówno do dań słodkich i deserów, jak i potraw wytrawnych. Orzechy świetnie komponują się z różnymi owocami (np. bananem, truskawkami, pomarańczami) oraz warzywami (np. brokułami, marchewką, szpinakiem, kalafiorem czy dynią), a nawet grzybami, co czyni z nich idealną bazę do eksperymentów kulinarnych.

Masło orzechowe to oczywiście doskonały dodatek do kanapek i tostów – z bananem lub dżemem smakuje wyśmienicie! Jednak możliwości jest o wiele więcej! Możesz dodać masło orzechowe do wszelkich dań kuchni azjatyckiej – urozmaici sosy, zupy, a także podkreśli smak warzywnego curry. Masło orzechowe to także pyszny dodatek do dań z grilla – sprawdzi się zarówno jako składnik marynaty, jak i sosów do mięs. Domowe masło orzechowe możesz wykorzystać jako dodatek do smoothie, koktajli mlecznych, twarożków i babeczek. A jeśli najdzie Cię ochota na coś bardziej wytrawnego, możesz wykorzystać je jako bazę do pysznych dipów i sosów i zamoczyć w nim pieczoną marchewkę, paprykę lub bataty.

PRZEPISY Z MASŁEM ORZECHOWYM W KUCHNI LIDLA

Chciałbyś dowiedzieć się, co zrobić z masła orzechowego? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów na to, co można zrobić z masła orzechowego. Masło zrobione z orzechów świetnie pasuje do owsianek, pancakes i śniadaniowych naleśników oraz tostów.

Masło orzechowe na śniadanie możesz podać także w formie koktajlu! Zajrzyj do przepisu Kingi! Masło orzechowe na grilla? Oczywiście! Spróbuj mięsnych szaszłyków z sosem z masła orzechowego, a także sosu z masłem orzechowym i awokado! Co na deser? Poznaj nasze szybkie przepisy na desery z masłem orzechowym. Masło możesz użyć nie tylko do brownie, ale także lodów!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!