
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Z jakich orzechów przygotowuje się masło orzechowe?
Najpopularniejsze jest masło orzechowe z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi lub fistaszkami. Jednak oprócz klasycznej wersji na sklepowych półkach znajdziesz także masła z migdałów czy nerkowców.
Jak przygotować domowe masło orzechowe?
Przygotowanie domowego masła orzechowego jest bardzo proste! Podprażone orzechy wystarczy zmiksować z dodatkiem oleju – najlepiej w blenderze kielichowym. Przygotowując takie masło w domu, możesz dodać do niego ulubione przyprawy lub dodatki.
Jak przygotować masło orzechowe z orzeszków ziemnych?
Przepis na domowe masło orzechowe jest łatwy i szybki! Gotowe masło przechowuj w szklanym słoiczku.
Przepis na domowe masło orzechowe
Składniki:
- orzeszki ziemne
- syrop klonowy – 2 łyżki
- olej – 1 łyżka
- cynamon – 1 szczypta
- laska wanilii – 0,5 szt.
Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, następnie miksujemy. Do zmiksowanych orzechów dodajemy cynamon, nasionka z laski wanilii, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli masło będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów.
Gotowe masło przekładamy do słoiczka.
Jak przygotować masło orzechowe z migdałów?
Przepis na masło orzechowe z migdałów w zasadzie nie różni się od tego z orzeszków ziemnych – dlatego na pewno nie sprawi Ci żadnego problemu!
Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów
Składniki:
- migdały
- laska wanilii – 0,5 szt.
- syrop klonowy
- cynamon – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- olej – 1 łyżka
Migdały sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki, następnie miksujemy. Dodajemy syrop klonowy, sól, nasionka z laski wanilii, cynamon i olej. Jeżeli masło będzie za gęste – dodajemy odrobinę oleju. Jeśli masło będzie za rzadkie – dodajemy więcej orzechów. Ponownie miksujemy i przekładamy do słoiczka.
Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to oczywiście doskonały dodatek do kanapek – z bananem lub dżemem smakuje wyśmienicie! Jednak możliwości jest o wiele więcej! Możesz dodać masło orzechowe do wszelkich dań kuchni azjatyckiej – urozmaici sosy, a także podkreśli smak warzywnego curry. Masło orzechowe to także pyszny dodatek do dań z grilla – sprawdzi się zarówno jako składnik marynaty, jak i sosów do mięs.
Przepisy z masłem orzechowym w Kuchni Lidla
Masło orzechowe na śniadanie możesz podać także w formie koktajlu! Zajrzyj do przepisu Kingi! Masło orzechowe na grilla? Oczywiście! Spróbuj mięsnych szaszłyków z sosem z masła orzechowego, a także sosu z masłem orzechowym i awokado! Co na deser? Nie tylko brownie z masłem orzechowym, ale także lody!
Trwa ładowanie komentarzy