Trufle z batatów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę do pieczenia
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Bataty ostrożnie przekrawamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża i układamy na blasze do pieczenia płaską stroną ku dołowi blachy. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Miąższ upieczonych i przestudzonych batatów oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy daktyle, kakao, miód, płatki owsiane, sól i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: SCHŁADZAMY MASĘ NA TRUFLE

Tak przygotowaną masę na trufle przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by lekko stwardniała.

Krok 3: FORMUJEMY TRUFLE

Kakao przesypujemy na talerzyk. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczamy w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 4 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • japonia japonia
    1011 dni temu
    w którym momencie używamy płatków owsianych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1010 dni temu
    japonia, płatki owsiane i pozostałe składniki łączymy z miąższem batatów i miksujemy na gładką masę. Ten fragment gdzieś nam umknął w przepisie, ale wrócił na swoje miejsce. Można przygotowywać trufle! :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!