Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- blender
Przygotuj wcześniej:
Bataty ostrożnie przekrawamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża i układamy na blasze do pieczenia płaską stroną ku dołowi blachy. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Miąższ upieczonych i przestudzonych batatów oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy daktyle, kakao, miód, płatki owsiane, sól i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: SCHŁADZAMY MASĘ NA TRUFLE
Tak przygotowaną masę na trufle przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by lekko stwardniała.
Krok 3: FORMUJEMY TRUFLE
Kakao przesypujemy na talerzyk. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczamy w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!
Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!
Trufle z białą czekoladą
Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1011 dni temu
w którym momencie używamy płatków owsianych?
odpowiedz
1010 dni temu
japonia, płatki owsiane i pozostałe składniki łączymy z miąższem batatów i miksujemy na gładką masę. Ten fragment gdzieś nam umknął w przepisie, ale wrócił na swoje miejsce. Można przygotowywać trufle! :)