Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- blender
Przygotuj wcześniej:
Bataty ostrożnie przekrawamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża i układamy na blasze do pieczenia płaską stroną ku dołowi blachy. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Miąższ upieczonych i przestudzonych batatów oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy daktyle, kakao, miód, płatki owsiane, sól i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: SCHŁADZAMY MASĘ NA TRUFLE
Tak przygotowaną masę na trufle przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by lekko stwardniała.
Krok 3: FORMUJEMY TRUFLE
Kakao przesypujemy na talerzyk. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczamy w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!
Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!
Trufle z białą czekoladą
Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Raita z ogórków i bakłażana
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Spring rollsy
- Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
- Trufle z wróżbą
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Makowiec z jabłkami
- Kopiec kreta
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Sałatka szefa w stylu amerykańskim
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Krem z białych szparagów i pora
- Tarta żurawinowa
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Sałatka włoska Panzanella
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Rolada jabłkowa
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Frittata keto
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
987 dni temu
w którym momencie używamy płatków owsianych?
odpowiedz
987 dni temu
japonia, płatki owsiane i pozostałe składniki łączymy z miąższem batatów i miksujemy na gładką masę. Ten fragment gdzieś nam umknął w przepisie, ale wrócił na swoje miejsce. Można przygotowywać trufle! :)