zobacz film Sylwestrowe trufle kokosowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • kuchenkę mikrofalową

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODPIEKAMY WIÓRKI KOKOSOWE

Wiórki kokosowe wysypujemy równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ

Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Wsypujemy 200 g pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło.

Masę czekoladową dokładnie mieszamy z likierem kokosowym. Ganasz przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.

KROK 3: FORMUJEMY KULKI

Z zimnej masy formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy. Schłodzone trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. Ponownie panierujemy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!