Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
- kuchenkę mikrofalową
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPIEKAMY WIÓRKI KOKOSOWE
Wiórki kokosowe wysypujemy równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ
Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Wsypujemy 200 g pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło.
Masę czekoladową dokładnie mieszamy z likierem kokosowym. Ganasz przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
KROK 3: FORMUJEMY KULKI
Z zimnej masy formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy. Schłodzone trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. Ponownie panierujemy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)