Czekoladki z masłem orzechowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonowe foremki do muffinów lub papilotki
  • rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

W osobnej misce łączymy masło orzechowe, cukier puder, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka strunowego. Końcówkę rękawa lub jeden z rogów woreczka odcinamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ CZEKOLADEK

Każdą silikonową foremkę do muffinów (lub papilotkę) wypełniamy 2 łyżkami roztopionej czekolady. Czekoladę rozprowadzamy równomiernie po dnie foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na ok. 5-10 minut, by czekolada stężała.

KROK 4: NADZIEWAMY I SCHŁADZAMY CZEKOLADKI

Końcówkę rękawa cukierniczego lub jeden z rogów woreczka strunowego odcinamy. Każdą z foremek wypełniamy do połowy przygotowywanym wcześniej kremem orzechowym, szprycując go na zestaloną, czekoladową warstwę.

Foremki wypełniamy pozostałą rozpuszczoną czekoladą tak, by całkowicie przykryła ona krem orzechowy. Opcjonalnie czekoladki oprószamy z wierzchu liofilizowanymi malinami.

Foremki ponownie wkładamy do zamrażalnika na minimum 10-15 minut. Będą gotowe, gdy czekolada stężeje.

WSKAZÓWKA! Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    579 dni temu
    Zrobiłam z Gorzka czekoladą liofilizowaną czarną maliną i słodziła Erytrytolem. Wyszły super.

    odpowiedz

  • DeadRaccoon DeadRaccoon
    666 dni temu
    Użyłam 1/3 składników bo bałam się że nie wyjdzie, ale wyszły pyszne, Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    668 dni temu
    Również polecam cały czas jem z rodziną

    odpowiedz

  • Gość Gość
    668 dni temu
    Żaneta :)
  • Gość Gość
    668 dni temu
    Super! Polecam wszystkim lasuchom!:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!