![Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d49e378c6dfa-510201d84c41-kw28-2022-pawel-malecki-kolorowe-lody-na-patyku-bez-dodatku-cukru.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 6 foremek do lodów
- 6 patyczków do lodów
- blender
- wysokie naczynie
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie owoce wykorzystywane do przygotowania lodów powinny być bardzo dojrzałe.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy mus truskawkowy
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus w wysokim naczyniu. Zmiksowane truskawki przelewamy do foremek na lody – tak by mus wypełnił je do ok. ¼ wysokości. Mus pozbawiamy pęcherzyków powietrza, uderzając delikatnie foremkami o blat. Tak przygotowane lody truskawkowe wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych musów, by warstwa truskawkowa lekko się zestaliła.
Krok 2: Przygotowujemy mus z melona i szpinaku
Melon obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy garść szpinaku i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy, aż konsystencja będzie gładka. Gotowy mus przelewamy na delikatnie zmrożoną masę truskawkową do około połowy wysokości foremki, delikatnie stukamy o blat, aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza, i ponownie wstawiamy foremki do zamrażarki.
Krok 3: Przygotowujemy mus ze śliwek i jeżyn
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jeżyny i miksujemy, aż mus stanie się gładki i nie będzie widać fragmentów skórki. Mus ze śliwek i jeżyn wlewamy na pozostałe owocowe warstwy, do ok. ¾ wysokości foremki. Delikatnie stukamy foremką o blat. Lody ponownie odstawiamy do zamrażarki.
Krok 4: Przygotowujemy mus z moreli
Morele pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy je na gładko. Mus z moreli nakładamy do foremek, tworząc kolejną owocową warstwę. Delikatnie stukamy foremką o blat i wkładamy patyczki, uważając, aby musy nie wyciekły. Odstawiamy lody do zamrażarki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 5: Podajemy lody
Lody wyjmujemy z zamrażarki. Delikatnie ogrzewamy foremki w dłoniach, aby łatwiej było wyjąć z nich lody.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!
![Sorbet kiwi na patyku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c77f7dca8a16-3ac725c41d-kiwisorb_seite18.webp)
Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!
![Granita truskawkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/286dd282b988-80b7b91a8b0b-KK_SLODKIE_granita_truskawkowa_1250x700.webp)
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
![Lody wegańskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7011533ab3ca-78c7f72da483-KW_22_DARIA_LODY_banan_jezyna_RGB_OK_1250x700.webp)
Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
![Sorbet z mango, bananów i limonek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d7ac0ec04ddb-1ce6c50836de-39_Sorbet_z_mango_bananow_i_limonek_173_FIT_D_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Lody arbuzowe na patyku
- Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
- Surówka z młodej kapusty
- Ciasto czekoladowa chmura
- Jesienna zapiekanka no waste z burratą
- Miniomlety pomidorowe
- Lody truskawkowo-miętowe
- Jabłkowy chutney z piwem
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Biskwity z kremem i owocami
- Hiszpańska pizza
- Pączki w wersji fit
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Gulasz z kaczych żołądków
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Kołocz śląski
- Pizza bąbelkowa
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Komentarze (1)
414 dni temu
Ja zrobiłam z truskawką i z morelką i granatem :)
odpowiedz