
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 6 foremek do lodów
- 6 patyczków do lodów
- blender
- wysokie naczynie
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie owoce wykorzystywane do przygotowania lodów powinny być bardzo dojrzałe.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy mus truskawkowy
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus w wysokim naczyniu. Zmiksowane truskawki przelewamy do foremek na lody – tak by mus wypełnił je do ok. ¼ wysokości. Mus pozbawiamy pęcherzyków powietrza, uderzając delikatnie foremkami o blat. Tak przygotowane lody truskawkowe wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych musów, by warstwa truskawkowa lekko się zestaliła.
Krok 2: Przygotowujemy mus z melona i szpinaku
Melon obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy garść szpinaku i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy, aż konsystencja będzie gładka. Gotowy mus przelewamy na delikatnie zmrożoną masę truskawkową do około połowy wysokości foremki, delikatnie stukamy o blat, aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza, i ponownie wstawiamy foremki do zamrażarki.
Krok 3: Przygotowujemy mus ze śliwek i jeżyn
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jeżyny i miksujemy, aż mus stanie się gładki i nie będzie widać fragmentów skórki. Mus ze śliwek i jeżyn wlewamy na pozostałe owocowe warstwy, do ok. ¾ wysokości foremki. Delikatnie stukamy foremką o blat. Lody ponownie odstawiamy do zamrażarki.
Krok 4: Przygotowujemy mus z moreli
Morele pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy je na gładko. Mus z moreli nakładamy do foremek, tworząc kolejną owocową warstwę. Delikatnie stukamy foremką o blat i wkładamy patyczki, uważając, aby musy nie wyciekły. Odstawiamy lody do zamrażarki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 5: Podajemy lody
Lody wyjmujemy z zamrażarki. Delikatnie ogrzewamy foremki w dłoniach, aby łatwiej było wyjąć z nich lody.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
663 dni temu
Ja zrobiłam z truskawką i z morelką i granatem :)
odpowiedz