![Granita truskawkowa Granita truskawkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3f48e42786f7-80b7b91a8b0b-KK_SLODKIE_granita_truskawkowa_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Wodę i cukier zagotowujemy. Powstały w ten sposób syrop studzimy. Truskawki miksujemy z syropem, następnie dodajemy drobno posiekaną miętę i sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika.
KROK 2: MROZIMY GRANITĘ
Granitę co jakiś czas wyjmujemy z zamrażalnika i mieszamy. Czynność tę powtarzamy do momentu całkowitego zamarznięcia granity (ok. 5 godzin).
Granitę podajemy zmrożoną. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.
![Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a7d5ddded615-7dcd8397d4-em1103_de_56_01_sb_waldbeersorbet_031!!.webp)
Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
![Sorbet z zielonej herbaty i limonki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4663edae3165-860be18149-Gruentee-Limetten-Sorbet.webp)
Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.
![Sorbet malinowo-brzoskwiniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/20bcb9faa5e8-1e17da6f0f-seite26_sorbet.webp)
Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
![Mrożony jogurt z malinami i limonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a289876d62b3-73d17674ee-10_lody_przepis2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Jajka po rosyjsku
- Racuchy z jabłkami
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Falafel w chlebie pita
- Pieczone burgery z indyka
- Caponata
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Cronuty
- Tosty dyniowe
- Lekki deser wiśniowy
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Risotto z szynką i grzybami
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Tacos z tuńczykiem
- Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
- Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
- Faszerowana dynia
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Koktajl tiramisu
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Ciasto na maślance
- Kanapka zielenina z grilla
Komentarze (2)
2241 dni temu
TO SIĘ CHYBA PO PROSTU NAZYWA SORBET, A NIE JAKAŚ TAM SYCYLIJSKI DESER
odpowiedz
2241 dni temu
Konsystencja granity jest zdecydowanie bardziej ziarnista, niż tradycyjnego sorbetu :)