
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biolimonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Z obu owoców wyciskamy sok. Sok z limonki w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml. Zagotowujemy z cukrem i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Maliny przebieramy, myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Kilka malin do dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy. Mieszamy z jogurtem i syropem z limonki. Dodajemy śmietanę. Masę wstawiamy w płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki. Po upływie pierwszej godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Zmrożony jogurt przekładamy do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
Wskazówka: Mrożony jogurt można również zamrozić w maszynie do lodów. Należy postępować zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Komentarze (3)
2371 dni temu
Nie rozumiem, o co chodzi z tą biolimonką? Czyli jeśli wezmę 2 biolimonki to się coś stanie?
odpowiedz
2369 dni temu
Nic się nie stanie. Rekomendujemy używanie startej skórki z biolimonki :)
2927 dni temu
pycha
odpowiedz
zobacz wszystkie