
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biolimonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Z obu owoców wyciskamy sok. Sok z limonki w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml. Zagotowujemy z cukrem i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Maliny przebieramy, myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Kilka malin do dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy. Mieszamy z jogurtem i syropem z limonki. Dodajemy śmietanę. Masę wstawiamy w płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki. Po upływie pierwszej godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Zmrożony jogurt przekładamy do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
Wskazówka: Mrożony jogurt można również zamrozić w maszynie do lodów. Należy postępować zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3116 dni temu
Nie rozumiem, o co chodzi z tą biolimonką? Czyli jeśli wezmę 2 biolimonki to się coś stanie?
Odpowiedz
3115 dni temu
Nic się nie stanie. Rekomendujemy używanie startej skórki z biolimonki :)
3672 dni temu
pycha
Odpowiedz