Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biolimonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Z obu owoców wyciskamy sok. Sok z limonki w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml. Zagotowujemy z cukrem i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Maliny przebieramy, myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Kilka malin do dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy. Mieszamy z jogurtem i syropem z limonki. Dodajemy śmietanę. Masę wstawiamy w płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki. Po upływie pierwszej godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Zmrożony jogurt przekładamy do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
Wskazówka: Mrożony jogurt można również zamrozić w maszynie do lodów. Należy postępować zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.
Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Borówkowe semifreddo
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Sorbet kiwi na patyku
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Pudding z letnich owoców
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Mus miętowy z limonką
- Lody arbuzowe na patyku
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Deser z tapioką
- Lody truskawkowo-miętowe
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Faszerowana dynia
- Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
- Granita truskawkowa
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Kanapka zielenina z grilla
- Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
- Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Tacos z tuńczykiem
- Kotleciki jagnięce
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Koktajl tiramisu
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2749 dni temu
Nie rozumiem, o co chodzi z tą biolimonką? Czyli jeśli wezmę 2 biolimonki to się coś stanie?
odpowiedz
2747 dni temu
Nic się nie stanie. Rekomendujemy używanie startej skórki z biolimonki :)
3305 dni temu
pycha
odpowiedz