Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- foremki lub małe naczynia żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy owoce
Gruszki kroimy w cząstki. Morele (zamiast moreli możemy użyć 4 nektarynek) i śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Jeśli zamiast moreli mamy nektarynki, to kroimy je w ósemki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy syrop klonowy, dodajemy imbir i sok z limonki. Dokładamy gruszki i karmelizujemy ok. 5 minut. Następnie dorzucamy morele i śliwki i podgrzewamy jeszcze ok. 1 minuty.
Krok 2: Przygotowujemy kruszonkę
Sok wyciśnięty z limonki i pozostałe składniki kruszonki przekładamy do kielicha blendera i miksujemy.
Krok 3: Pieczemy owoce z kruszonką
Owoce przekładamy do małych foremek lub naczynek żaroodpornych. Wierzch posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 10 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)