zobacz film

Paweł Małecki i Billie Sparrow

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 6 małych foremek lub jedna duża

Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę

Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, płatki jaglane oraz dwie szczypty cynamonu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy nasionka i również dodajemy do suchych składników. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy kruszonkę rękoma. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do kruszonki wraz z 1 łyżeczką mąki i ponownie zagniatamy. Gotową kruszonkę odstawiamy.

Krok 2: Podsmażamy jabłka

Jabłka myjemy i obieramy. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Dodajemy jabłka. Prażymy kilka minut, nie dopuszczając, żeby jabłka puściły sok. Posypujemy cynamonem.

Krok 3: Pieczemy jabłka z kruszonką

Foremki smarujemy masłem. W każdej układamy jabłka i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut. Upieczone jabłka z kruszonką posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło lub zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • mari mari
    371 dni temu
    Dobrze by było podawać proporcje również w szklankach, łyżkach, łyżeczkach, oczywiście te produkty, które można zmierzyć łyżką, łyżeczką. Standardowa szklanka to 250 ml, łyżkę i łyżeczkę chyba każdy ma w domu. Zniechęcają mnie przepisy, które opierają się tylko na g. A wyciąganie wagi do każdego gotowania zniechęca totalnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    356 dni temu
    O tym samym pomyślałam czytając ten przepis :-)
  • Gość Gość
    378 dni temu
    Czy można wymienić mąkę pszenna na orkiszową? Bądź inną? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    378 dni temu
    Oczywiście :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram