Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- 6 małych foremek lub jedna duża
Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę
Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, płatki jaglane oraz dwie szczypty cynamonu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy nasionka i również dodajemy do suchych składników. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy kruszonkę rękoma. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do kruszonki wraz z 1 łyżeczką mąki i ponownie zagniatamy. Gotową kruszonkę odstawiamy.
Krok 2: Podsmażamy jabłka
Jabłka myjemy i obieramy. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Dodajemy jabłka. Prażymy kilka minut, nie dopuszczając, żeby jabłka puściły sok. Posypujemy cynamonem.
Krok 3: Pieczemy jabłka z kruszonką
Foremki smarujemy masłem. W każdej układamy jabłka i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut. Upieczone jabłka z kruszonką posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.
Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1036 dni temu
,,A co to jest szczypta?"......... laska faktycznie nie gotuje
odpowiedz
2238 dni temu
Czym zastąpić mąkę pszenna ?
odpowiedz
2238 dni temu
Możesz użyć dowolnej, innej mąki np. migdałowej, kokosowej, owsianej.
2857 dni temu
Dobrze by było podawać proporcje również w szklankach, łyżkach, łyżeczkach, oczywiście te produkty, które można zmierzyć łyżką, łyżeczką. Standardowa szklanka to 250 ml, łyżkę i łyżeczkę chyba każdy ma w domu. Zniechęcają mnie przepisy, które opierają się tylko na g. A wyciąganie wagi do każdego gotowania zniechęca totalnie.
odpowiedz
2842 dni temu
O tym samym pomyślałam czytając ten przepis :-)
2864 dni temu
Czy można wymienić mąkę pszenna na orkiszową? Bądź inną? :)
odpowiedz
2864 dni temu
Oczywiście :)