Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne (1 duże lub 6 mniejszych)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Oczyszczamy owoce
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.
Krok 2: Zagniatamy kruszonkę
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Krok 3: Pieczemy owoce
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pudding z letnich owoców
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Babeczki z jeżynami
- Tatar wołowy
- Kluski leniwe z tofu
- Owoce z kruszonką owsianą
- Leniwe pierogi
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Sos pieczarkowy
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Chlebowy suflet z serem
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Spaghetti z łososiem
- Batony z orzechami pekan
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Babka z niespodzianką
- Dip z ciecierzycy
- Placuszki roti ze schabem
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tropikalne smoothie z liczi
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
321 dni temu
Szybkie i pyszne ciasto, można je zrobić z jakichkolwiek owoców
odpowiedz
2034 dni temu
Uwielbiam! Najlepszy możliwy poprawiacz humoru. W zależności od pory roku, albo owoce sezonowe(rabarbar+jabłka+truskawki=moje ulubione) albo owoce mrożone i/lub owoce z kompotu.
odpowiedz
2033 dni temu
To prawda :) Też uwielbiamy owoce pod warstwą chrupiącej kruszonki!