
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne (1 duże lub 6 mniejszych)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Oczyszczamy owoce
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.
Krok 2: Zagniatamy kruszonkę
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Krok 3: Pieczemy owoce
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
649 dni temu
Szybkie i pyszne ciasto, można je zrobić z jakichkolwiek owoców
Odpowiedz
2362 dni temu
Uwielbiam! Najlepszy możliwy poprawiacz humoru. W zależności od pory roku, albo owoce sezonowe(rabarbar+jabłka+truskawki=moje ulubione) albo owoce mrożone i/lub owoce z kompotu.
Odpowiedz
2361 dni temu
To prawda :) Też uwielbiamy owoce pod warstwą chrupiącej kruszonki!