Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Każdą paprykę zawijamy osobno w folię aluminiową. Kalafior kroimy na plastry grubości około 1 cm. Każdy plaster smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem. Kalafior układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy papryki zawinięte w folię.

Blachę z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut (aż kalafior zmięknie i się zarumieni).

Kalafior przekładamy na talerz i okrywamy folią aluminiową.

Papryki odwijamy z folii i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone papryki obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do blendera. Dodajemy bazylię, tarty ser Grana Padano, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.

Kromki chleba smarujemy uzyskaną pastą z papryki. Na połowie kromek układamy plastry pieczonego kalafiora, pokrojoną mozzarellę, odrobinę rukoli. Przykrywamy drugą połową posmarowanych pastą kromek chleba.

Tak przygotowane kanapki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z dwóch stron. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    3149 dni temu
    Jaki inny ser mozna uzyc zamiast grana padano?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3149 dni temu
    Możesz użyć każdego twardego sera :) Wybierz swój ulubiony :)
  • Gość Gość
    2360 dni temu
    może coś z polskich bursztyn lub szafir
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3544 dni temu
    Drogi Gościu, skład pieczywa można sprawdzić w sklepie. Jeśli masz problem z jego odnalezieniem - poproś o pomoc pracownika. Z pewnością wskaże Ci informacje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3544 dni temu
    Jaki jest dokladnie sklad chleba? Czemu nigdzie nie ma informacji o tym?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!