Indyk caprese

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Polędwiczki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI

Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).

Krok 3: PIECZEMY POLĘDWICZKI

Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.

Mięso przekładamy na patelnię z przygotowaną wcześniej glazurą i dokładnie obtaczamy w niej polędwiczki. Na mięso wykładamy plastry pomidora, a następnie plastry serka w stylu włoskim. Polędwiczki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.  

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!