Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Polędwiczki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI
Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).
Krok 3: PIECZEMY POLĘDWICZKI
Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.
Mięso przekładamy na patelnię z przygotowaną wcześniej glazurą i dokładnie obtaczamy w niej polędwiczki. Na mięso wykładamy plastry pomidora, a następnie plastry serka w stylu włoskim. Polędwiczki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.
Zobacz podobne
przepisy
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.
Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jajka faszerowane awokado
- Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Tatar wołowy
- Croque monsieur z serem gouda
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Zupa chrzanowa
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Bostock z rabarbarem
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Papiloty z dorsza
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Chili sin carne con tofu
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Słodka pizza owocowa
- Pizza z czekoladą
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Masło kasztanowe
- Sok „Zielony Detoks”
- Surówka z kapusty pekińskiej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)