Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Polędwiczki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI
Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).
Krok 3: PIECZEMY POLĘDWICZKI
Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.
Mięso przekładamy na patelnię z przygotowaną wcześniej glazurą i dokładnie obtaczamy w niej polędwiczki. Na mięso wykładamy plastry pomidora, a następnie plastry serka w stylu włoskim. Polędwiczki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)