zobacz film Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przetrzyj je przez praskę.

CURRY Z INDYKIEM

KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO

Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.

KROK 2: KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA

Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.

Ogórka kiszonego kroimy w kostkę i także przez chwilę podsmażamy. Następnie ogórka zdejmujemy z patelni i dodajemy do mięsa i pozostałych warzyw.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.

KROK 4: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM

Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.

PURÉE Z ZIEMNIAKÓW

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.

KROK 2: NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ

Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.

PODANIE I DEKORACJA

Na talerz wykładamy ¼ curry i przykrywamy je warstwą purée o grubości ok. 1,5 cm. Całość obficie posypujemy porwaną na mniejsze kawałki kolendrą.

WSKAZÓWKA! Gotowe curry można, zamiast na talerzu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C tak, aby purée z ziemniaków stało się lekko chrupiące z wierzchu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    700 dni temu
    Jakim warzywem zastąpić paprykę i groszek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    700 dni temu
    Papryki i groszek są dość znaczącą częścią tego dania, dlatego odradzamy ich zastępowanie. Zamiast tego polecamy przygotowanie przepisu Karola na pierś indyka w sosie curry: https://kuchnialidla.pl/piers-indyka-z-kasza-jeczmienna-i-sosem-curry. Jeśli masz ochotę na ziemniaki, możesz zamiast kaszy przyrządzić purée, które Karol proponuje tutaj :)
  • Gość Gość
    733 dni temu
    Filmik nie działa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    650 dni temu
    sprubuj moze sie uda

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!