Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przetrzyj je przez praskę.
CURRY Z INDYKIEM
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.
KROK 2: KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.
Ogórka kiszonego kroimy w kostkę i także przez chwilę podsmażamy. Następnie ogórka zdejmujemy z patelni i dodajemy do mięsa i pozostałych warzyw.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.
KROK 4: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM
Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.
PURÉE Z ZIEMNIAKÓW
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.
KROK 2: NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ
Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.
PODANIE I DEKORACJA
Na talerz wykładamy ¼ curry i przykrywamy je warstwą purée o grubości ok. 1,5 cm. Całość obficie posypujemy porwaną na mniejsze kawałki kolendrą.
WSKAZÓWKA! Gotowe curry można, zamiast na talerzu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C tak, aby purée z ziemniaków stało się lekko chrupiące z wierzchu.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz owinięty w szynkę
- Krewetki w czerwonym curry
- Indyk w sosie czekoladowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Smażona ryba na purée z groszku
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Raita z ogórków i bakłażana
- Kokosowe curry z krewetkami
- Curry
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Sum z karaibską salsą
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Hot dogi z frankfurterkami
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Zupa parmezan pasta
- Twarożek tofu z warzywami
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Yakisoba z krewetkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
700 dni temu
Jakim warzywem zastąpić paprykę i groszek?
odpowiedz
700 dni temu
Papryki i groszek są dość znaczącą częścią tego dania, dlatego odradzamy ich zastępowanie. Zamiast tego polecamy przygotowanie przepisu Karola na pierś indyka w sosie curry: https://kuchnialidla.pl/piers-indyka-z-kasza-jeczmienna-i-sosem-curry. Jeśli masz ochotę na ziemniaki, możesz zamiast kaszy przyrządzić purée, które Karol proponuje tutaj :)
733 dni temu
Filmik nie działa
odpowiedz
650 dni temu
sprubuj moze sie uda