
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Podudzia indyka nacieramy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.
Cebulę kroimy w piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wino i posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Podgrzewamy, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę.
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy bulion i wkładamy podudzia z indyka. Dookoła układamy obrane i pokrojone wzdłuż marchewki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
Jak podawać
Upieczone podudzia przekładamy na talerz. Serwujemy wraz z upieczonymi marchewkami.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1189 dni temu
Jedno podudzie indyka wazy około 1kg. w przepisie są 4 na 4 porcje
odpowiedz
2747 dni temu
wino pół słodkie czy pół wytrawne?
odpowiedz
2743 dni temu
Wytrawne bądź półwytrawne :)
3946 dni temu
Droga Kuchnio Lidla, może jakiś patęncik albo podpowiedź jak te cięgna usunąć ??? najmilej widziany filmik :)
odpowiedz
4142 dni temu
Podudzia kupione w Lidlu ,dzisiaj bedą na obiadek z warzywami.
odpowiedz
4168 dni temu
Pyszne robiłem dla rodziny, a mój malutki syn to był zachwycony..
odpowiedz
4174 dni temu
Przepysznie wyglądają,mój mąż zażyczył sobie podudzia na obiad,więc jutro robię :)
odpowiedz
4176 dni temu
emziem, faktycznie przed pieczeniem warto usunąć ścięgna, gdyż dzięki temu mięso jest delikatniejsze.
odpowiedz
4176 dni temu
Mam pytanie - bo są różne opinie - czy należy przed smażeniem wyciągnąć ścięgna z podudzi, czy można po usmażeniu? Niejednokrotnie czytałem, że przez te ścięgna mięso robi się bardzo twarde. Jeszcze nie smażyłem, więc własnego doświadczenia nie mam. Wdzięczny będę za odpowiedź. Pozdrawiam:)
odpowiedz