 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Podudzia indyka nacieramy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.
Cebulę kroimy w piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wino i posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Podgrzewamy, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę.
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy bulion i wkładamy podudzia z indyka. Dookoła układamy obrane i pokrojone wzdłuż marchewki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
Jak podawać
Upieczone podudzia przekładamy na talerz. Serwujemy wraz z upieczonymi marchewkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (9)
1311 dni temu
Jedno podudzie indyka wazy około 1kg. w przepisie są 4 na 4 porcje
Odpowiedz
2869 dni temu
wino pół słodkie czy pół wytrawne?
Odpowiedz
2865 dni temu
Wytrawne bądź półwytrawne :)
4068 dni temu
Droga Kuchnio Lidla, może jakiś patęncik albo podpowiedź jak te cięgna usunąć ??? najmilej widziany filmik :)
Odpowiedz
4264 dni temu
Podudzia kupione w Lidlu ,dzisiaj bedą na obiadek z warzywami.
Odpowiedz
4290 dni temu
Pyszne robiłem dla rodziny, a mój malutki syn to był zachwycony..
Odpowiedz
4296 dni temu
Przepysznie wyglądają,mój mąż zażyczył sobie podudzia na obiad,więc jutro robię :)
Odpowiedz
4298 dni temu
emziem, faktycznie przed pieczeniem warto usunąć ścięgna, gdyż dzięki temu mięso jest delikatniejsze.
Odpowiedz
4298 dni temu
Mam pytanie - bo są różne opinie - czy należy przed smażeniem wyciągnąć ścięgna z podudzi, czy można po usmażeniu? Niejednokrotnie czytałem, że przez te ścięgna mięso robi się bardzo twarde. Jeszcze nie smażyłem, więc własnego doświadczenia nie mam. Wdzięczny będę za odpowiedź. Pozdrawiam:)
Odpowiedz