Podudzia indyka z marchewką

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Podudzia indyka nacieramy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano przez około 20 minut, a następnie zdejmujemy podudzia z patelni.

Cebulę kroimy w piórka, pory kroimy w półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, na którym smażył się indyk i podsmażamy przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wino i posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Podgrzewamy, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę.

Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy bulion i wkładamy podudzia z indyka. Dookoła układamy obrane i pokrojone wzdłuż marchewki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.

Jak podawać

Upieczone podudzia przekładamy na talerz. Serwujemy wraz z upieczonymi marchewkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Duszone udka z indyka na winie

Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Duszone udka z indyka na winie
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:55 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Madavi Madavi
    1189 dni temu
    Jedno podudzie indyka wazy około 1kg. w przepisie są 4 na 4 porcje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2747 dni temu
    wino pół słodkie czy pół wytrawne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2743 dni temu
    Wytrawne bądź półwytrawne :)
  • Gość Gość
    3946 dni temu
    Droga Kuchnio Lidla, może jakiś patęncik albo podpowiedź jak te cięgna usunąć ??? najmilej widziany filmik :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4142 dni temu
    Podudzia kupione w Lidlu ,dzisiaj bedą na obiadek z warzywami.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    4168 dni temu
    Pyszne robiłem dla rodziny, a mój malutki syn to był zachwycony..

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4174 dni temu
    Przepysznie wyglądają,mój mąż zażyczył sobie podudzia na obiad,więc jutro robię :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4176 dni temu
    emziem, faktycznie przed pieczeniem warto usunąć ścięgna, gdyż dzięki temu mięso jest delikatniejsze.

    odpowiedz

  • emziem emziem
    4176 dni temu
    Mam pytanie - bo są różne opinie - czy należy przed smażeniem wyciągnąć ścięgna z podudzi, czy można po usmażeniu? Niejednokrotnie czytałem, że przez te ścięgna mięso robi się bardzo twarde. Jeszcze nie smażyłem, więc własnego doświadczenia nie mam. Wdzięczny będę za odpowiedź. Pozdrawiam:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!