Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie zioła drobno siekamy. Połową posiekanych ziół mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Przygotowanym masłem nacieramy dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą). Mięso przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.
Kaszę gryczaną przekładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Po około 20 minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku. Dodajemy je do kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem. Na wierzchu ponownie układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Jak podawać
Upieczone mięso z kaszą przekładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Galette gryczany z pomidorami
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Magdalenki na 2 sposoby
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Róże karnawałowe
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Egzotyczne lody ananasowe
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Tarta tatin z morelami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3397 dni temu
Idefix, aby skórka była chrupiąca jak na zdjęciu, należy zdjąć folię pod koniec pieczenia.
odpowiedz
3397 dni temu
jakim cudem na zdjęciu indyk jest przypieczony skoro cały czas siedział pod folią?
odpowiedz