
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie zioła drobno siekamy. Połową posiekanych ziół mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Przygotowanym masłem nacieramy dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą). Mięso przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.
Kaszę gryczaną przekładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Po około 20 minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku. Dodajemy je do kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem. Na wierzchu ponownie układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Jak podawać
Upieczone mięso z kaszą przekładamy na talerze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3730 dni temu
Idefix, aby skórka była chrupiąca jak na zdjęciu, należy zdjąć folię pod koniec pieczenia.
Odpowiedz
3730 dni temu
jakim cudem na zdjęciu indyk jest przypieczony skoro cały czas siedział pod folią?
Odpowiedz