Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Wszystkie zioła drobno siekamy. Połową posiekanych ziół mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Przygotowanym masłem nacieramy dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą). Mięso przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.

Kaszę gryczaną przekładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Po około 20 minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku. Dodajemy je do kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem. Na wierzchu ponownie układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.

Jak podawać

Upieczone mięso z kaszą przekładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1228 dni temu
    Idefix, aby skórka była chrupiąca jak na zdjęciu, należy zdjąć folię pod koniec pieczenia.

    odpowiedz

  • idefix idefix
    1229 dni temu
    jakim cudem na zdjęciu indyk jest przypieczony skoro cały czas siedział pod folią?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram