Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok

Filety kurczaka kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wok mocno rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. Filety przekładamy na talerz. Do woka wlewamy oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy pozbawionego skóry i pestek i pokrojonego w paski bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę). Dodajemy pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w paski cukinię cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając. Do warzyw dodajemy przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości posiekanych i wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). Smażymy. Doprawiamy pieprzem cayenne i sosem sojowym. Na końcu dodajemy połowę z pozostałej ilości ziół.

Kurczaka z warzywami przekładamy do miseczki. Dekorujemy świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2131 dni temu
    Olej rzepakowy, ryżowy, ale nie oliwa z oliwek - do WOKa!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2389 dni temu
    Oliwę z oliwek nie wolno poddawać obróbce termicznej. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe tracą swoją aktywność biologiczną i stają się wręcz szkodliwe dla zdrowia jak izomery trans. Olej rzepakowy jest bezpieczny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2507 dni temu
    Oliwa nie nadaje się do smażenia. Jednym z najlepszych to olej ryżowy. Używam od wielu lat. Kuty wok i palnik gazowy ok 10000 W. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Drogi Gościu, do kuchenek elektrycznych najlepiej sprawdzają się woki z płaskim, grubym dnem. Jeśli smażymy dosłownie chwilę, oliwa również się sprawdzi. Jednak przy dłuższym smażeniu oczywiście należy wybrać inny tłuszcz, np. olej roślinny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3405 dni temu
    Cześć, a jak efektywnie smażyć w woku na płycie? Bo wok super sprawa przy kuchence gazowej ale z płytą jest gorzej... Poza tym chyba nie do końca oliwa się tu nadaje, skoro wok ma być bardzo mocno rozgrzany a oliwa ma dość niską temperaturę palenia?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!