
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Filety kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wok mocno rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. Filety przekładamy na talerz. Do woka wlewamy oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę). Dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając. Do warzyw dodajemy przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). Smażymy. Doprawiamy pieprzem cayenne i sosem sojowym. Na końcu dodajemy połowę z pozostałej ilości ziół.
Kurczaka z warzywami przekładamy do miseczki. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Faszerowane piersi kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Komentarze (5)
737 dni temu
Olej rzepakowy, ryżowy, ale nie oliwa z oliwek - do WOKa!!!!!!!!!!
odpowiedz
995 dni temu
Oliwę z oliwek nie wolno poddawać obróbce termicznej. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe tracą swoją aktywność biologiczną i stają się wręcz szkodliwe dla zdrowia jak izomery trans. Olej rzepakowy jest bezpieczny.
odpowiedz
1113 dni temu
Oliwa nie nadaje się do smażenia. Jednym z najlepszych to olej ryżowy. Używam od wielu lat. Kuty wok i palnik gazowy ok 10000 W. Pozdrawiam
odpowiedz
2011 dni temu
Drogi Gościu, do kuchenek elektrycznych najlepiej sprawdzają się woki z płaskim, grubym dnem. Jeśli smażymy dosłownie chwilę, oliwa również się sprawdzi. Jednak przy dłuższym smażeniu oczywiście należy wybrać inny tłuszcz, np. olej roślinny.
odpowiedz
2012 dni temu
Cześć, a jak efektywnie smażyć w woku na płycie? Bo wok super sprawa przy kuchence gazowej ale z płytą jest gorzej... Poza tym chyba nie do końca oliwa się tu nadaje, skoro wok ma być bardzo mocno rozgrzany a oliwa ma dość niską temperaturę palenia?
odpowiedz
zobacz wszystkie