
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Filety kurczaka kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wok mocno rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. Filety przekładamy na talerz. Do woka wlewamy oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy pozbawionego skóry i pestek i pokrojonego w paski bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę). Dodajemy pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w paski cukinię cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając. Do warzyw dodajemy przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości posiekanych i wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). Smażymy. Doprawiamy pieprzem cayenne i sosem sojowym. Na końcu dodajemy połowę z pozostałej ilości ziół.
Kurczaka z warzywami przekładamy do miseczki. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2463 dni temu
Olej rzepakowy, ryżowy, ale nie oliwa z oliwek - do WOKa!!!!!!!!!!
Odpowiedz
2721 dni temu
Oliwę z oliwek nie wolno poddawać obróbce termicznej. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe tracą swoją aktywność biologiczną i stają się wręcz szkodliwe dla zdrowia jak izomery trans. Olej rzepakowy jest bezpieczny.
Odpowiedz
2839 dni temu
Oliwa nie nadaje się do smażenia. Jednym z najlepszych to olej ryżowy. Używam od wielu lat. Kuty wok i palnik gazowy ok 10000 W. Pozdrawiam
Odpowiedz
3737 dni temu
Drogi Gościu, do kuchenek elektrycznych najlepiej sprawdzają się woki z płaskim, grubym dnem. Jeśli smażymy dosłownie chwilę, oliwa również się sprawdzi. Jednak przy dłuższym smażeniu oczywiście należy wybrać inny tłuszcz, np. olej roślinny.
Odpowiedz
3737 dni temu
Cześć, a jak efektywnie smażyć w woku na płycie? Bo wok super sprawa przy kuchence gazowej ale z płytą jest gorzej... Poza tym chyba nie do końca oliwa się tu nadaje, skoro wok ma być bardzo mocno rozgrzany a oliwa ma dość niską temperaturę palenia?
Odpowiedz