Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm
- dość grube patyczki do lodów
- dwa kornety
Przygotuj wcześniej:
Wodę przegotuj i wystudź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I TWARÓG
Przegotowaną i wystudzoną wodę i 80 ml śmietanki mieszamy z żelatyną i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniała. Twaróg sernikowy ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
KROK 2: ŁĄCZYMY TWARÓG Z UBITĄ ŚMIETANKĄ
Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, ale niekoniecznie na sztywno. Następnie przekładamy ją do masy serowej i całość delikatnie mieszamy.
KROK 3: CHŁODZIMY SERNIK
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy do niej trochę masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do masy serowej i również dokładnie mieszamy. Dno i ranty tortownicy smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Do blachy przelewamy masę serową, wkładamy w nią maliny i całość schładzamy w zamrażarce przez ok. 1,5-2 godziny.
KROK 4: KROIMY I MROZIMY SERNIK
Mocno schłodzony sernik na zimno kroimy na 12 równych kawałków, delikatnie je rozsuwamy i nadziewamy patyczkami do lodów. Tak przygotowane serniki na patykach mrozimy przez ok. 3 godziny.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO DEKORACJI
Czekoladę roztapiamy, a ciasteczka neo kroimy w swego rodzaju kostkę. Do roztopionej czekolady dodajemy olej, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiego naczynia. Do jednego kornetu przelewamy krem pistacjowy, a do drugiego – roztopioną czekoladę.
KROK 6: DEKORUJEMY SERNICZKI
Część zamrożonych trójkącików sernika zanurzamy w czekoladzie, a pozostałe oblewamy czekoladą z kornetu. Wszystkie lody dekorujemy według uznania kremem pistacjowym, kawałkami ciasteczek neo i świeżymi malinami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)