Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sylikonowe foremki do galaretek
- mikser
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy biszkopciki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier biały. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kółka o średnicy 4-5 cm. Lekko stukamy blachą o blat, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Posypujemy biszkopty cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Krok 2: Przygotowujemy galaretkę
Żelatynę namaczamy w wodzie. Maliny rozmrażamy i miksujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odmierzamy 250 ml. Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, a po chwili miód. Masę przelewamy do przygotowanych foremek, pozostawiając odrobinę masy na potem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na tak długo, aż galaretka zamarznie.
Krok 3: Dekorujemy ciastka
Biszkopty odwracamy spodem do góry. Za pomocą pozostałej płynnej galaretki przyklejamy do biszkoptów zmrożoną galaretkę. Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Następnie przekładamy ją do kornetu z papieru do pieczenia. Czekoladą dekorujemy ciastka i wstawiamy do lodówki do zestalenia.
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowe serduszka
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
- Czekoladowy sen
- Klops z jajkiem
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Torcik Saksoński
- Grzybki
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Brownie z espresso i wiśnią
- Domowe nachos
- Tort Bellini
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Baton à la twix
- Chrupiące ciepłe lody
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Róże karnawałowe
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Egzotyczne lody ananasowe
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Tarta tatin z morelami
- Magdalenki na 2 sposoby
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Biszkopciki z galaretką malinową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2052 dni temu
Witam, Galaretka malinowa, wiśniowa... super! Zbliża się jednak Wielkanoc, może zatem jakiś sposób na galaretkę ajerkoniakową, jajeczną?
odpowiedz
2051 dni temu
Ciekawy pomysł! Zobaczymy, co da się zrobić :)
2513 dni temu
Proszę o wytłumaczenie: Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta.
odpowiedz
2510 dni temu
Marto, gdy miksujesz składniki na biszkopt, nie zbieraj pozostałości ciasta z brzegów miski - wtedy znacznie bardziej się napowietrzy. A biszkopt to ciasto, które musi być puszyste :)
2516 dni temu
Panie Pawle, zawsze, gdy robię biszkopty, ciasto rozlewa się i biszkopty wychodzą płaskie. Jak to zrobić, aby tak ładnie wyrosły?
odpowiedz
2515 dni temu
Marto, tutaj znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, dotyczących pieczenia biszkoptu - https://kuchnialidla.pl/biszkopt-przepis-podstawowy