zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sylikonowe foremki do galaretek
  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Pieczemy biszkopciki

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier biały. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kółka o średnicy 4-5 cm. Lekko stukamy blachą o blat, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Posypujemy biszkopty cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Krok 2: Przygotowujemy galaretkę

Żelatynę namaczamy w wodzie. Maliny rozmrażamy i miksujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odmierzamy 250 ml. Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, a po chwili miód. Masę przelewamy do przygotowanych foremek, pozostawiając odrobinę masy na potem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na tak długo, aż galaretka zamarznie.

Krok 3: Dekorujemy ciastka

Biszkopty odwracamy spodem do góry. Za pomocą pozostałej płynnej galaretki przyklejamy do biszkoptów zmrożoną galaretkę. Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Następnie przekładamy ją do kornetu z papieru do pieczenia. Czekoladą dekorujemy ciastka i wstawiamy do lodówki do zestalenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Marta Marta
    2 dni temu
    Proszę o wytłumaczenie: Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    10 godzin temu
    Marto, gdy miksujesz składniki na biszkopt, nie zbieraj pozostałości ciasta z brzegów miski - wtedy znacznie bardziej się napowietrzy. A biszkopt to ciasto, które musi być puszyste :)
  • Marta Marta
    5 dni temu
    Panie Pawle, zawsze, gdy robię biszkopty, ciasto rozlewa się i biszkopty wychodzą płaskie. Jak to zrobić, aby tak ładnie wyrosły?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    5 dni temu
    Marto, tutaj znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, dotyczących pieczenia biszkoptu - https://kuchnialidla.pl/biszkopt-przepis-podstawowy

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram