Klasyczna wuzetka

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • prostokątną blachę o wymiarach 34 x 24 cm
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu

KROK 1: Wlewamy masę do formy

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.

KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę

Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.

KROK 3: Wylewamy polewę

Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik na zimno

Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Cytrynowe Orzeźwienie

Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Cytrynowe Orzeźwienie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (14)

Avatar
  • Dominika Dominika
    812 dni temu
    Nie polecam tego przepisu! Ciasto suche i twarde, nie ma nic wspólnego z klasyczną wuzetka. Ilość żelatyny do śmietany również za mała. Krem jest bardzo rzadki

    odpowiedz

  • Ania Ania
    834 dni temu
    Przy takiej ilości kakao trzeba dać z połowę mniej mąki, bo ciasto wychodzi za niskie, nie da się przekroić w poprzek, cały blat na pół i to dopiero ma sens.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    973 dni temu
    Ciasto wychodzi suche i zbyt niskie mimo użycia mniejszej blachy o 2 cm. Przepis chybiony, a masło w przepisie nic nie daje. Strata składników

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1198 dni temu
    Niestety ale przepis na biszkopt chybiony - ciasto jest twarde, podczas jedzenia i krojenia cały krem ucieka z ciasta :/ Zrobiłam według przepisu, w filmie jest powiedziane że nie trzeba ponczować ale ciasto wyszło bardzo suche i gdyby nie poncz to ciasto poszłoby na zmarnowanie :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1163 dni temu
    To prawda, za dużo suchych składników
  • Amanda Amanda
    1676 dni temu
    W kremie czym mozna zastąpić rum ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1676 dni temu
    Amando, możesz po prostu pominąć rum-bez niego krem do wuzetki również się uda :)
  • Sliwkawkompot Sliwkawkompot
    2677 dni temu
    Wuzetka wyglada pięknie! Zastanawiam się czy biszkoptu i do kremu mogę użyć białego rumu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2677 dni temu
    Tak, oczywiście :)
  • Nina eS Nina eS
    2692 dni temu
    Panie Pawle, poproszę o przepis z maką kokosową, ew. jej zastosowanie? pozdrawiam Nina

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3027 dni temu
    Jakiej tortownicy użyć do tego przepisu, jeśli chciałabym zrobić tort WZ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3027 dni temu
    Tortownica o średnicy 24-26 cm powinna się tu sprawdzić.
  • Marta Marta
    3025 dni temu
    Upiekłam biszkopt w tortownicy 26 cm, wyszedł dosyć niski.
  • Gośka Gośka
    3148 dni temu
    Fajnie że Paweł robi takie przepisy naprawdę przywołują wspomnienia , a może wiesz jak zrobić ciasteczka baletki kiedyś je uwielbiałam ?:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!