zobacz film Klasyczna wuzetka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • prostokątną blachę o wymiarach 34 x 24 cm
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu

KROK 1: Wlewamy masę do formy

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.

KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę

Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.

KROK 3: Wylewamy polewę

Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Dominika Dominika
    611 dni temu
    Nie polecam tego przepisu! Ciasto suche i twarde, nie ma nic wspólnego z klasyczną wuzetka. Ilość żelatyny do śmietany również za mała. Krem jest bardzo rzadki

    odpowiedz

  • Ania Ania
    633 dni temu
    Przy takiej ilości kakao trzeba dać z połowę mniej mąki, bo ciasto wychodzi za niskie, nie da się przekroić w poprzek, cały blat na pół i to dopiero ma sens.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    771 dni temu
    Ciasto wychodzi suche i zbyt niskie mimo użycia mniejszej blachy o 2 cm. Przepis chybiony, a masło w przepisie nic nie daje. Strata składników

    odpowiedz

  • Gość Gość
    997 dni temu
    Niestety ale przepis na biszkopt chybiony - ciasto jest twarde, podczas jedzenia i krojenia cały krem ucieka z ciasta :/ Zrobiłam według przepisu, w filmie jest powiedziane że nie trzeba ponczować ale ciasto wyszło bardzo suche i gdyby nie poncz to ciasto poszłoby na zmarnowanie :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    962 dni temu
    To prawda, za dużo suchych składników
  • Amanda Amanda
    1474 dni temu
    W kremie czym mozna zastąpić rum ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Amando, możesz po prostu pominąć rum-bez niego krem do wuzetki również się uda :)
  • Sliwkawkompot Sliwkawkompot
    2476 dni temu
    Wuzetka wyglada pięknie! Zastanawiam się czy biszkoptu i do kremu mogę użyć białego rumu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2476 dni temu
    Tak, oczywiście :)
  • Nina eS Nina eS
    2490 dni temu
    Panie Pawle, poproszę o przepis z maką kokosową, ew. jej zastosowanie? pozdrawiam Nina

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2826 dni temu
    Jakiej tortownicy użyć do tego przepisu, jeśli chciałabym zrobić tort WZ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2825 dni temu
    Tortownica o średnicy 24-26 cm powinna się tu sprawdzić.
  • Marta Marta
    2824 dni temu
    Upiekłam biszkopt w tortownicy 26 cm, wyszedł dosyć niski.
  • Gośka Gośka
    2947 dni temu
    Fajnie że Paweł robi takie przepisy naprawdę przywołują wspomnienia , a może wiesz jak zrobić ciasteczka baletki kiedyś je uwielbiałam ?:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!