zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • prostokątną blachę o wymiarach 34 x 24 cm
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu

KROK 1: Wlewamy masę do formy

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.

KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę

Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.

KROK 3: Wylewamy polewę

Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Sliwkawkompot Sliwkawkompot
    290 dni temu
    Wuzetka wyglada pięknie! Zastanawiam się czy biszkoptu i do kremu mogę użyć białego rumu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    290 dni temu
    Tak, oczywiście :)
  • Nina eS Nina eS
    304 dni temu
    Panie Pawle, poproszę o przepis z maką kokosową, ew. jej zastosowanie? pozdrawiam Nina

    odpowiedz

  • Marta Marta
    639 dni temu
    Jakiej tortownicy użyć do tego przepisu, jeśli chciałabym zrobić tort WZ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    639 dni temu
    Tortownica o średnicy 24-26 cm powinna się tu sprawdzić.
  • Marta Marta
    638 dni temu
    Upiekłam biszkopt w tortownicy 26 cm, wyszedł dosyć niski.
  • Gośka Gośka
    761 dni temu
    Fajnie że Paweł robi takie przepisy naprawdę przywołują wspomnienia , a może wiesz jak zrobić ciasteczka baletki kiedyś je uwielbiałam ?:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram