Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- prostokątną blachę o wymiarach 34 x 24 cm
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu
KROK 1: Wlewamy masę do formy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.
KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę
Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
KROK 3: Wylewamy polewę
Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dacquoise orzechowe
- Sałatka z grillowanych owoców
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Pudding z letnich owoców
- Torcik serowy à la tiramisu
- Naleśniki z syropem kawowym
- Ciasto z orzechami pekan
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Owoce z kruszonką owsianą
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Ciasto tulipan
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Tort malinowy
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Konfitura morelowo-miodowa
- Golonka pieczona po bawarsku
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Empanada galicyjska
- Tort czekoladowo-kawowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
591 dni temu
Nie polecam tego przepisu! Ciasto suche i twarde, nie ma nic wspólnego z klasyczną wuzetka. Ilość żelatyny do śmietany również za mała. Krem jest bardzo rzadki
odpowiedz
613 dni temu
Przy takiej ilości kakao trzeba dać z połowę mniej mąki, bo ciasto wychodzi za niskie, nie da się przekroić w poprzek, cały blat na pół i to dopiero ma sens.
odpowiedz
751 dni temu
Ciasto wychodzi suche i zbyt niskie mimo użycia mniejszej blachy o 2 cm. Przepis chybiony, a masło w przepisie nic nie daje. Strata składników
odpowiedz
977 dni temu
Niestety ale przepis na biszkopt chybiony - ciasto jest twarde, podczas jedzenia i krojenia cały krem ucieka z ciasta :/ Zrobiłam według przepisu, w filmie jest powiedziane że nie trzeba ponczować ale ciasto wyszło bardzo suche i gdyby nie poncz to ciasto poszłoby na zmarnowanie :(
odpowiedz
942 dni temu
To prawda, za dużo suchych składników
1454 dni temu
W kremie czym mozna zastąpić rum ?
odpowiedz
1454 dni temu
Amando, możesz po prostu pominąć rum-bez niego krem do wuzetki również się uda :)
2456 dni temu
Wuzetka wyglada pięknie! Zastanawiam się czy biszkoptu i do kremu mogę użyć białego rumu?
odpowiedz
2456 dni temu
Tak, oczywiście :)
2470 dni temu
Panie Pawle, poproszę o przepis z maką kokosową, ew. jej zastosowanie? pozdrawiam Nina
odpowiedz
2805 dni temu
Jakiej tortownicy użyć do tego przepisu, jeśli chciałabym zrobić tort WZ?
odpowiedz
2805 dni temu
Tortownica o średnicy 24-26 cm powinna się tu sprawdzić.
2804 dni temu
Upiekłam biszkopt w tortownicy 26 cm, wyszedł dosyć niski.
2927 dni temu
Fajnie że Paweł robi takie przepisy naprawdę przywołują wspomnienia , a może wiesz jak zrobić ciasteczka baletki kiedyś je uwielbiałam ?:)
odpowiedz
zobacz wszystkie