Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blachę do pieczenia
- 4 foremki o wymiarach 7 x 7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Pieczemy biszkopt
W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą z masłem i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z gorącej blachy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, docinamy go do wielkości foremek, w których będziemy przygotowywać deser. Wycięte biszkopty wkładamy do foremek.
Krok 2: Przygotowujemy mus gruszkowo-cynamonowy
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy środki i kroimy w cząstki. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, zaczynając od bardzo małej ilości i stopniowo go dosypując. Gdy cukier będzie skarmelizowany, dodajemy pokrojone gruszki i karmelizujemy do momentu, aż zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa gruszkowa wystygnie, dzielimy ją na dwie równe części. Jedną odstawiamy na bok, do drugiej dodajemy maślankę i miksujemy ją. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i dolewamy do zmiksowanej masy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z masą (skarmelizowanymi gruszkami, maślanką i żelatyną). Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drugą część karmelizowanych gruszek. Tak przygotowaną masę równo dzielimy i przekładamy do foremek z biszkoptami. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Gdy masa stężeje, deser wyjmujemy z foremek, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, świeżymi malinami oraz pokruszoną mleczną czekoladą. Deser podajemy bezpośrednio z lodówki – schłodzony.
Zobacz podobne
przepisy
Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
- Florentynki migdałowe
- Tort cynamonowy
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Tort chałwowo-orzechowy
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Szybkie ciasto dyniowe
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Wegański krem ziołowy
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Zapiekane brzoskwinie
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Puszysty krem z melona
- Gruszki w syropie
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Noworoczne orzeźwienie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)