Sernikowe monoporcje z żelką mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • 6 foremek tej samej wielkości

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było dość miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Kruszymy ciasteczka migdałowe. Następnie łączymy je z miękkim masłem i wykładamy na dno foremek, mocno dociskając.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Żelatynę namaczamy w 60 ml wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem homogenizowanym. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą. Uzyskaną masę równomiernie nakładamy do foremek na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowane desery przechowujemy w lodówce aż do momentu zestalenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ MANGO

Pulpę z mango, 100 ml wody i cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Żelatynę namaczamy w pozostałych 40 ml wody i czekamy, aż delikatnie napęcznieje. Następnie dodajemy ją do reszty składników, mieszamy i miksujemy. Całość studzimy, aby masa była chłodna, ale nadal płynna. Na koniec przelewamy ją na serniczki i wstawiamy do lodówki aż do zestalenia.

KROK 4: DEKORUJEMY SERNIKI

Monoporcje dekorujemy świeżymi malinami.

WSKAZÓWKA! Podając deser w Wielkanoc, możemy udekorować go ozdobami wielkanocnymi marki Belbake.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!