Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- worek cukierniczy
- tylkę z okrągłą końcówką
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY W ŚMIETANCE
Połowę śmietanki podgrzewamy, a czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Do gorącej śmietanki przekładamy najpierw czekoladę deserową, a po chwili mleczną. Następnie zanurzamy je w płynie i odstawiamy, aż czekolady się rozpuszczą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Czekoladę rozpuszczoną w śmietance przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem. Po wstępnym ubiciu dolewamy pozostałą śmietankę i blendujemy. Następnie do naczynia dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Na koniec do ganaszu dodajemy wybrany likier bezalkoholowy i ostatni raz, dość delikatnie, aby nie powstały bąbelki powietrza, miksujemy. Tak przygotowany ganasz studzimy w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 1 godzinę.
KROK 3: SKŁADAMY MINITORCIKI
Gotowy ganasz przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą tylką. Jeden minitorcik formujemy z trzech ciasteczek. Na pierwsze ciasteczko wyciskamy dwanaście kropek kremu. Następnie przykrywamy je kolejnym herbatnikiem, ponownie wyciskamy dwanaście kropek kremu czekoladowego i przykrywamy trzecim herbatnikiem.
KROK 4: DEKORUJEMY MINITORCIKI
Na gotowe minitorciki wyciskamy po kilka kropek kremu i dekorujemy je świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jajka na miękko
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)