zobacz film Minitorciki z herbatników

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • worek cukierniczy
  • tylkę z okrągłą końcówką

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY W ŚMIETANCE

Połowę śmietanki podgrzewamy, a czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Do gorącej śmietanki przekładamy najpierw czekoladę deserową, a po chwili mleczną. Następnie zanurzamy je w płynie i odstawiamy, aż czekolady się rozpuszczą.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Czekoladę rozpuszczoną w śmietance przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem. Po wstępnym ubiciu dolewamy pozostałą śmietankę i blendujemy. Następnie do naczynia dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Na koniec do ganaszu dodajemy wybrany likier bezalkoholowy i ostatni raz, dość delikatnie, aby nie powstały bąbelki powietrza, miksujemy. Tak przygotowany ganasz studzimy w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 1 godzinę.

KROK 3: SKŁADAMY MINITORCIKI

Gotowy ganasz przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą tylką. Jeden minitorcik formujemy z trzech ciasteczek. Na pierwsze ciasteczko wyciskamy dwanaście kropek kremu. Następnie przykrywamy je kolejnym herbatnikiem, ponownie wyciskamy dwanaście kropek kremu czekoladowego i przykrywamy trzecim herbatnikiem.

KROK 4: DEKORUJEMY MINITORCIKI

Na gotowe minitorciki wyciskamy po kilka kropek kremu i dekorujemy je świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!