
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- worek cukierniczy
- tylkę z okrągłą końcówką
Przygotuj wcześniej:
Masło przechowuj w temperaturze pokojowej, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY W ŚMIETANCE
Połowę śmietanki podgrzewamy, a czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Do gorącej śmietanki przekładamy najpierw czekoladę deserową, a po chwili mleczną. Następnie zanurzamy je w płynie i odstawiamy, aż czekolady się rozpuszczą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Czekoladę rozpuszczoną w śmietance przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem. Po wstępnym ubiciu dolewamy pozostałą śmietankę i blendujemy. Następnie do naczynia dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Na koniec do ganaszu dodajemy wybrany likier bezalkoholowy i ostatni raz, dość delikatnie, aby nie powstały bąbelki powietrza, miksujemy. Tak przygotowany ganasz studzimy w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 1 godzinę.
KROK 3: SKŁADAMY MINITORCIKI
Gotowy ganasz przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą tylką. Jeden minitorcik formujemy z trzech ciasteczek. Na pierwsze ciasteczko wyciskamy dwanaście kropek kremu. Następnie przykrywamy je kolejnym herbatnikiem, ponownie wyciskamy dwanaście kropek kremu czekoladowego i przykrywamy trzecim herbatnikiem.
KROK 4: DEKORUJEMY MINITORCIKI
Na gotowe minitorciki wyciskamy po kilka kropek kremu i dekorujemy je świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Zobacz przepisy
na święta
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Zupa chrzanowa z szynką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Baba drożdżowa
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Kołacz z białym serem
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Pasztet z ciecierzycy
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Żurek z makaronem
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Ciasto z profiterolkami
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babeczki waniliowe – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)