Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • foremki do tartaletek o średnicy ok. 12 cm
  • termometr cukierniczy
  • rękaw cukierniczy z ulubioną tylką
  • palnik cukierniczy

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie. Wodę przechowuj w lodówce, aby była zimna.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK

Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.

KROK 2: GOTUJEMY KISIEL

Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.

KROK 3: CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM

Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.

WSKAZÓWKA! Temperaturę możemy sprawdzać termometrem cukierniczym lub przez zanurzenie metalowy drucik z pętelką w syropie cukrowym i następnie dmuchanie przez pętelkę – jeśli pojawi się bańka, syrop jest gotowy.

KROK 5: UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ

Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.

KROK 6: DEKORUJEMY TARTALETKI

Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!