
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremki do tartaletek o średnicy ok. 12 cm
- termometr cukierniczy
- rękaw cukierniczy z ulubioną tylką
- palnik cukierniczy
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie. Wodę przechowuj w lodówce, aby była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY TARTALETEK
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy. Następnie łączymy je z masłem i nakładamy do foremek do tartaletek. Masę ciasteczkową dokładnie dociskamy do dna i boków foremek. Gotowe korpusy chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
KROK 2: GOTUJEMY KISIEL
Do rondelka dodajemy połowę malin, cukier i cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy ją do pozostałych składników. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty kisiel. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe maliny i delikatnie mieszamy je z kisielem. Kisiel odstawiamy, by lekko ostygnął.
KROK 3: CHŁODZIMY TARTALETKI Z KISIELEM
Lekko przestudzony kisiel przekładamy na kakaowe spody i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane tartaletki ponownie chłodzimy przez ok. 30 minut w lodówce.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY DO BEZY
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do temperatury 116-118°C.
WSKAZÓWKA! Temperaturę możemy sprawdzać termometrem cukierniczym lub przez zanurzenie metalowy drucik z pętelką w syropie cukrowym i następnie dmuchanie przez pętelkę – jeśli pojawi się bańka, syrop jest gotowy.
KROK 5: UBIJAMY BEZĘ WŁOSKĄ
Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach i cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowy. Po wlaniu syropu bezę dalej ubijamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
KROK 6: DEKORUJEMY TARTALETKI
Tartaletki delikatnie wyjmujemy z foremek. Gotową bezę włoską przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją tak, aby przykryć cały kisiel malinowy. Tak przygotowane tartaletki opiekamy palnikiem i dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)