Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 28-30 cm
  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche

Na deskę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy zimne masło w kawałkach, cukier i migdały. Całość siekamy nożem, aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 25-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25-30 minut.

Krok 2: Przygotowujemy galaretkę malinową

Maliny zagotowujemy z wodą i cukrem. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Do gorących i przetartych malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Na wystudzony spód ciasta wykładamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.

Krok 3: Przygotowujemy masę serową

Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na zestalonej galaretce.

Krok 4: Pieczemy bezę

Białka z cukrem kryształem ubijamy na sztywno. Mąkę ziemniaczaną łączymy z cukrem pudrem, następnie delikatnie dodajemy do ubitych białek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na papier do pieczenia o średnicy takiej jak forma do tarty. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130°C przez ok. 60 minut. Upieczoną bezę studzimy, a następnie przekładamy na masę serową. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    208 dni temu
    witam, ciasto w smaku dość dobre, z podanych proporcji wychodzi 2, lub nawet 3 razy, za dużo ciasta na spód (blaszka miałam nawet większą niż w przepisie ).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    208 dni temu
    Pozostałe ciasto kruche, możesz zamrozić i wykorzystać do innych przepisów :)
  • Gość Gość
    225 dni temu
    Robiłam wczoraj i szczerze jestem trochę rozczarowana. Ciasto kruche na spód ma za duże proporcje i mi wyrósł z tego ciasta Tort :D A Nie spód tarty. Na zdjęciu jest cienka warstwa bezy , a z podanych proporcji można bezę zrobić na takich 5 tart kolejny minus :/ ale w smaku OK. Poradziłam sobie z ciastem, musiałam wyciąć ze środka po prostu ciasto aby dokończyć ciasto

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    262 dni temu
    Pychotka, dziękuję za przepisy 😀

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram