
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 28-30 cm
- blachę do pieczenia
- mikser
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto kruche
Na deskę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy zimne masło w kawałkach, cukier i migdały. Całość siekamy nożem, aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 25-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25-30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy galaretkę malinową
Maliny zagotowujemy z wodą i cukrem. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Do gorących i przetartych malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzony spód ciasta wykładamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.
Krok 3: Przygotowujemy masę serową
Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na zestalonej galaretce.
Krok 4: Pieczemy bezę
Białka z cukrem kryształem ubijamy na sztywno. Mąkę ziemniaczaną łączymy z cukrem pudrem, następnie delikatnie dodajemy do ubitych białek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na papier do pieczenia o średnicy takiej jak forma do tarty. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130°C przez ok. 60 minut. Upieczoną bezę studzimy, a następnie przekładamy na masę serową. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2758 dni temu
witam, ciasto w smaku dość dobre, z podanych proporcji wychodzi 2, lub nawet 3 razy, za dużo ciasta na spód (blaszka miałam nawet większą niż w przepisie ).
Odpowiedz
2758 dni temu
Pozostałe ciasto kruche, możesz zamrozić i wykorzystać do innych przepisów :)
2775 dni temu
Robiłam wczoraj i szczerze jestem trochę rozczarowana. Ciasto kruche na spód ma za duże proporcje i mi wyrósł z tego ciasta Tort :D A Nie spód tarty. Na zdjęciu jest cienka warstwa bezy , a z podanych proporcji można bezę zrobić na takich 5 tart kolejny minus :/ ale w smaku OK. Poradziłam sobie z ciastem, musiałam wyciąć ze środka po prostu ciasto aby dokończyć ciasto
Odpowiedz
2812 dni temu
Pychotka, dziękuję za przepisy 😀
Odpowiedz