
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Drożdże mieszmy z cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące. Można wyrobić ciasto końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.
Odstawiamy na 20-25 minut do napuszenia. Pieczemy około 17-20 minut w temp. 210°C.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Mini burgery
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini – kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Risotto z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (21)
2275 dni temu
jak zrobić taki ładny kształt bułki jak na zdjęciu?
odpowiedz
2275 dni temu
Z ciasta należy uformować wałeczek. Następnie "związać" taki wałeczek ciasta. Tak, jakbyśmy wiązali supeł. Dwa końce ciasta zlepiamy ze sobą :)
3421 dni temu
suszone pomidory suche, czy w zalewie?
odpowiedz
3421 dni temu
annno, polecamy pomidory suszone z zalewy :)
3850 dni temu
Przeżyję :) Dziękuję bardzo, miałam dylemat, bo te bułeczki przypominają mi włoskie pieczywo, a nie wydaje się, żeby Włosi kiedykolwiek odnotowali istnienie innego rodzaju mąki niż śnieżnobiała :P
odpowiedz
3850 dni temu
Sweetstudent, możesz, ale wtedy bułeczki staną się trochę cięższe i bardziej zbite.
odpowiedz
3851 dni temu
Można zastąpić połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą?
odpowiedz
4161 dni temu
Wspaniałe ;)
odpowiedz
4179 dni temu
Drogi gościu, ze względu na dodatek drożdży, które nieustannie pracują, raczej nie rekomendujemy przygotowania ciasta wcześniej. Proponujemy jednak wieczorem upiec bułeczki, jednak tylko na tyle, by były lekko podpieczone (nie przyrumienione, lecz już nie surowe), a rano włożyć je do piekarnika ponownie i przypiec ich wierzch. Będą ciepłe i chrupiące!
odpowiedz
4179 dni temu
Czy jest możliwość wyrobienia ciasta wieczorem i odstawienia na noc? Tak aby z samego rana upiec świeże bułeczki?
odpowiedz
4235 dni temu
Rzeczywiście- wszystko ładnie wyrosło! Wspaniałe są, dziękuję za inspiracje!
odpowiedz
4235 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej wyrośnie :)
odpowiedz
4235 dni temu
Zaczyn bez mąki? Urośnie?
odpowiedz
4248 dni temu
sialka, wszystkie dodatki mile widziane! Z oliwkami musiały być pyszne! :)
odpowiedz
4248 dni temu
Bułeczki palce lizać ja dodałam jeszcze oliwki :)
odpowiedz
4326 dni temu
Dokładnie tak, są to dwa skręcone ze sobą wałki ciasta :)
odpowiedz
4328 dni temu
Jak je uformowac aby byly takie jak na obrazku? Czy to sa dwa walki splecione a konce pod spodem?
odpowiedz
4340 dni temu
A więc kupię i zrobię : )) dziękuję za odpowiedź : )
odpowiedz
4341 dni temu
Niestety żaden inny zamiennik nie zastąpi nam smaku i struktury suszonych pomidorów.
odpowiedz
4343 dni temu
rozumiem, że suszonych pomidorów nie da się niczym zastąpić? koncentratem, jakąś przyprawą..? czymkolwiek : )
odpowiedz
4457 dni temu
dobre :)
odpowiedz
zobacz wszystkie