
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- ręcznik bawełniany
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- wałek
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
Krok 4: FASZERUJEMY CHLEBEK
Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
Przygotowane wcześniej pesto rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Na warstwie pesto układamy kabanosy pokrojone w drobną kostkę.
Krok 5: ZWIJAMY CHLEBEK
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.
Wstążki układamy obok siebie rozciętymi bokami ciasta do góry, a następnie zaplatamy, formując warkocz.
Krok 6: PIECZEMY CHLEBEK
Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Pesto paprykowo-pomarańczowe, pachnące bazylią
Prawdziwy zastrzyk witaminy C (papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci jej podczas gotowania). Dla mnie to też niezwykła dawka pozytywnej energii na dalszą część dnia. Połączyłam pieczoną paprykę, pomarańcze i zioła (bazylię i pietruszkę). Do tego kremowy serek ricotta i makaron pełnoziarnisty. Czego chcieć więcej? Polecam!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Zobacz przepisy
na lato
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Carpaccio z buraka
- Kotlety siekane z kurczaka
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)