Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- ręcznik bawełniany
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- wałek
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
Krok 4: FASZERUJEMY CHLEBEK
Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
Przygotowane wcześniej pesto rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Na warstwie pesto układamy kabanosy pokrojone w drobną kostkę.
Krok 5: ZWIJAMY CHLEBEK
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.
Wstążki układamy obok siebie rozciętymi bokami ciasta do góry, a następnie zaplatamy, formując warkocz.
Krok 6: PIECZEMY CHLEBEK
Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
Pesto paprykowo-pomarańczowe, pachnące bazylią
Prawdziwy zastrzyk witaminy C (papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci jej podczas gotowania). Dla mnie to też niezwykła dawka pozytywnej energii na dalszą część dnia. Połączyłam pieczoną paprykę, pomarańcze i zioła (bazylię i pietruszkę). Do tego kremowy serek ricotta i makaron pełnoziarnisty. Czego chcieć więcej? Polecam!
Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!
Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makowiec drożdżowy
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Kurczak pieczony w całości
- Muffiny z owocami lasu
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Paella z karkówką
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegańskie bajgle buraczane
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Chlebek z awokado
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Zielony falafel burger
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Surówka z białej kapusty
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Kotlety śledziowe
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Szaszłyki z jagnięciny
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ogórkowa agua fresca
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)