![Chlebek z pesto i kabanosami Chlebek z pesto i kabanosami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e1a513ebd4aa-8148582df467-kw14-2022-kinga-paruzel-Chlebek-z-pesto-i-kabanosami.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- ręcznik bawełniany
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- wałek
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
Krok 4: FASZERUJEMY CHLEBEK
Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
Przygotowane wcześniej pesto rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Na warstwie pesto układamy kabanosy pokrojone w drobną kostkę.
Krok 5: ZWIJAMY CHLEBEK
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.
Wstążki układamy obok siebie rozciętymi bokami ciasta do góry, a następnie zaplatamy, formując warkocz.
Krok 6: PIECZEMY CHLEBEK
Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
![Chlebek mięsny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6da2b86ee949-93509a0298-Pascal_MIESNY_CHLEBEK_KW_30_960x540.webp)
Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!
![Chlebek kukurydziany z syropem klonowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b5b9975d0ccc-600d35d84d11-KW41_Chlebek-kukurydziany_24097_170920_LU_21674_RGB_OK.webp)
Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!
![Chlebek cukiniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2e5b92eb812-306b4df19656-KW_34_chlebek-cukiniowy_26614_PW0649_rgb_ok_2_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makowiec drożdżowy
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Kurczak pieczony w całości
- Muffiny z owocami lasu
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Paella z karkówką
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegańskie bajgle buraczane
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Chlebek z awokado
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Zielony falafel burger
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Surówka z białej kapusty
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Kotlety śledziowe
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Szaszłyki z jagnięciny
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ogórkowa agua fresca
Komentarze (0)