Chlebek z pesto i kabanosami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • ręcznik bawełniany
  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • wałek
  • blender

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.

Krok 4: FASZERUJEMY CHLEBEK

Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.

Przygotowane wcześniej pesto rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Na warstwie pesto układamy kabanosy pokrojone w drobną kostkę.

Krok 5: ZWIJAMY CHLEBEK

Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.

Wstążki układamy obok siebie rozciętymi bokami ciasta do góry, a następnie zaplatamy, formując warkocz.

Krok 6: PIECZEMY CHLEBEK

Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!