Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
- materiałową ściereczkę
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie przygotowywania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ok. 50 ml letniego, nie gorącego mleka (powinno mieć temperaturę ok. 40°C). Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Do naczynia robota przesypujemy mąkę, robimy w niej niewielkie zagłębienie, do którego następnie przelewamy rozczyn. Delikatnie mieszamy go z mąką. Naczynie robota nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15-20 minut.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Do mąki z rozczynem dodajemy nasionka z laski wanilii, sól i 100 ml mleka. Ciasto wyrabiamy, zaczynając od średnich obrotów, za pomocą robota z hakiem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy roztopione masło i żółtka jaj. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem, budyniem i żółtkami jaj. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.
Krok 5: FORMUJEMY SZNEKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy, a następnie formujemy w kształt prostokąta, podsypując je co jakiś czas niewielką ilością mąki. Ciasto kroimy wzdłuż na cienkie paski – powinniśmy uzyskać ok. 6 pasków.
Każdy pasek ciasta skręcamy w dłoniach, by jego krawędzie uzyskały pofałdowany kształt, a następnie zwijamy, formując okrągłą bułeczkę w kształcie ślimaka. Szneki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 6: NADZIEWAMY SZNEKI
W wyrośniętych drożdżówkach formujemy niewielkie zagłębienia, wykorzystując do tego celu kubek o dość wąskim dnie. Nadzienie twarogowe przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Twaróg szprycujemy do każdego zagłębienia, obficie wypełniając nim szneki.
Na warstwie twarogowego nadzienia układamy truskawki pokrojone w cząstki.
Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem za pomocą pędzelka.
Krok 7: PIECZEMY SZNEKI
Szneki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Gdy drożdżówki znajdą się w środku, zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 12-15 minut.
Upieczone szneki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 8: LUKRUJEMY I PODAJEMY SZNEKI
Cukier puder łączymy w miseczce z wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy i ucieramy, aż składniki się połączą. Lukier powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, powinien być również plastyczny – odpowiednio długie ucieranie zapewni mu tę cechę.
Bierzemy gotowy rękaw cukierniczy lub z arkusza papieru do pieczenia formujemy kornet i wypełniamy go lukrem. Końcówkę kornetu odcinamy. Lukier szprycujemy na wierzch wystudzonych drożdżówek, tworząc cienkie, dekoracyjne wzory. Na gotowych drożdżówkach układamy truskawki pokrojone w cząstki. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Sernik czekoladowy
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Jaglanka z truskawkami i chałwą
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Kotleciki z tofu
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Quesadilla śniadaniowa
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Błyskawiczne pierniczki
- Dip z ciecierzycy
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Złote mleko
- Gulasz z dzika z grzybami
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Szparagowe paluszki w cieście filo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)