zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
  • materiałową ściereczkę
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ok. 50 ml letniego, nie gorącego mleka (powinno mieć temperaturę ok. 40°C). Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE

Do naczynia robota przesypujemy mąkę, robimy w niej niewielkie zagłębienie, do którego następnie przelewamy rozczyn. Delikatnie mieszamy go z mąką. Naczynie robota nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15-20 minut.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Do mąki z rozczynem dodajemy nasionka z laski wanilii, sól i 100 ml mleka. Ciasto wyrabiamy, zaczynając od średnich obrotów, za pomocą robota z hakiem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy roztopione masło i żółtka jaj. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem, budyniem i żółtkami jaj. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.

Krok 5: FORMUJEMY SZNEKI

Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy, a następnie formujemy w kształt prostokąta, podsypując je co jakiś czas niewielką ilością mąki. Ciasto kroimy wzdłuż na cienkie paski – powinniśmy uzyskać ok. 6 pasków.

Każdy pasek ciasta skręcamy w dłoniach, by jego krawędzie uzyskały pofałdowany kształt, a następnie zwijamy, formując okrągłą bułeczkę w kształcie ślimaka. Szneki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 6: NADZIEWAMY SZNEKI

W wyrośniętych drożdżówkach formujemy niewielkie zagłębienia, wykorzystując do tego celu kubek o dość wąskim dnie. Nadzienie twarogowe przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Twaróg szprycujemy do każdego zagłębienia, obficie wypełniając nim szneki.

Na warstwie twarogowego nadzienia układamy truskawki pokrojone w cząstki.

Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem za pomocą pędzelka.

Krok 7: PIECZEMY SZNEKI

Szneki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Gdy drożdżówki znajdą się w środku, zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 12-15 minut.

Upieczone szneki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 8: LUKRUJEMY I PODAJEMY SZNEKI

Cukier puder łączymy w miseczce z wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy i ucieramy, aż składniki się połączą. Lukier powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, powinien być również plastyczny – odpowiednio długie ucieranie zapewni mu tę cechę.

Bierzemy gotowy rękaw cukierniczy lub z arkusza papieru do pieczenia formujemy kornet i wypełniamy go lukrem. Końcówkę kornetu odcinamy. Lukier szprycujemy na wierzch wystudzonych drożdżówek, tworząc cienkie, dekoracyjne wzory. Na gotowych drożdżówkach układamy truskawki pokrojone w cząstki. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram