zobacz film Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 blachy piekarnikowe
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany o temperatury 190°C (z termoobiegiem), 200°C (bez termoobiegu)

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej i połóż w ciepłym miejscu. W momencie użycia powinno być bardzo miękkie. 40 g masła rozpuść tak, aby w podczas zagniatania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.

Sposób przygotowania:

Krok 1: KARMELIZUJEMY RABARBAR

Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar równomiernie rozkładamy na blasze i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 2:  PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy z cukrem. W rondelku podgrzewamy mleko do temperatury 40°C, dodajemy do niego drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej nasionka z laski wanilii. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn urośnie przekładamy go do miski miksera, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz roztopione masło, i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Krok 4: WAŁKUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 5-6 mm. ¾ ciasta smarujemy bardzo miękkim masłem i składamy je tak, żeby masło utworzyło 3 warstwy. Rozwałkowujemy je i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

 

Krok 5: FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI

Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną mąki, delikatnie wałkujemy i kroimy na cienkie paski. Gotowe paski skręcamy i zwijamy w pełny wianuszek. Wianuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na nich łyżką wykładamy wcześniej skarmelizowany rabarbar. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem. Całość delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 20 minut.

 

Krok 6: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C-180°C, na około 12-15 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Panie Pawle a czy do ciasta drożdżowego dodał Pan może rozpuszczone masło?? Na filmie wydaje mi się ze tak a w przepisie tego nie ma. W każdym razie moje drożdżowe już chłodzi się w lodówce 😘 Pozdrawiam wiosennie 🍀🌷🌸🌤

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1672 dni temu
    Tak, Paweł dodaje roztopione masło na etapie wyrabiania ciasta w naczyniu robota. Bardzo dziękujemy Ci za czujność-już poprawiliśmy przepis. Masło wróciło na listę składników i zagościło w sposobie przygotowania :)
  • Gość Gość
    933 dni temu
    KROK 3: WYRABIAMY CIASTO Gdy rozczyn urośnie przekładamy go do miski miksera, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz roztopione masło, i wyrabiamy ciasto. - jest w przepisie informacja o dodaniu roztopionego masła do ciasta.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!