Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 blachy piekarnikowe
- mikser
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany o temperatury 190°C (z termoobiegiem), 200°C (bez termoobiegu)
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej i połóż w ciepłym miejscu. W momencie użycia powinno być bardzo miękkie. 40 g masła rozpuść tak, aby w podczas zagniatania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KARMELIZUJEMY RABARBAR
Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar równomiernie rozkładamy na blasze i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy z cukrem. W rondelku podgrzewamy mleko do temperatury 40°C, dodajemy do niego drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej nasionka z laski wanilii. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn urośnie przekładamy go do miski miksera, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz roztopione masło, i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Krok 4: WAŁKUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 5-6 mm. ¾ ciasta smarujemy bardzo miękkim masłem i składamy je tak, żeby masło utworzyło 3 warstwy. Rozwałkowujemy je i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Krok 5: FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI
Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną mąki, delikatnie wałkujemy i kroimy na cienkie paski. Gotowe paski skręcamy i zwijamy w pełny wianuszek. Wianuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na nich łyżką wykładamy wcześniej skarmelizowany rabarbar. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem. Całość delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 20 minut.
Krok 6: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C-180°C, na około 12-15 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!
Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!
Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Rolada cytrynowa
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Małe serniczki kawowe
- Pyzy ziemniaczane
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Herbaciane paluszki
- Lody truskawkowe z bazylią
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Lody domowe w dwóch smakach
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Makówki śląskie
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Pudding jaglany z kaki
- Ekspresowy sorbet z melona
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1650 dni temu
Panie Pawle a czy do ciasta drożdżowego dodał Pan może rozpuszczone masło?? Na filmie wydaje mi się ze tak a w przepisie tego nie ma. W każdym razie moje drożdżowe już chłodzi się w lodówce 😘 Pozdrawiam wiosennie 🍀🌷🌸🌤
odpowiedz
1648 dni temu
Tak, Paweł dodaje roztopione masło na etapie wyrabiania ciasta w naczyniu robota. Bardzo dziękujemy Ci za czujność-już poprawiliśmy przepis. Masło wróciło na listę składników i zagościło w sposobie przygotowania :)
908 dni temu
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO Gdy rozczyn urośnie przekładamy go do miski miksera, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz roztopione masło, i wyrabiamy ciasto. - jest w przepisie informacja o dodaniu roztopionego masła do ciasta.