
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm
- rozdrabniacz/blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Pieczemy spód ciasta
W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.
Krok 3: Pieczemy ciasto z kruszonką
W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
475 dni temu
Bardzo dobre ciasto, ja użyłam własnoręcznie zmielonych migdałów jak ktoś je robi z gotowej mąki to radze dodać więcej oleju.
odpowiedz
2055 dni temu
Spód to porażka. Jest za suchy i cały się rozsypał pomimo, że zrobiłam zgodnie z przepisem. Na szczęście górę przykryłam kokosową pierzynką więc to uratowało wypiek.
odpowiedz
2343 dni temu
Wspaniale! Ja uzylam ksylitolu i mieszanki mrozonych owocow zamiast wisni. Pychotka!
odpowiedz
2461 dni temu
A czy mozna uzyc świeżych wisni i jakiegos sypkiego slodzidla zamiast syropu klonowego, np. ksylitolu?
odpowiedz
2461 dni temu
Droga Aniu, tak, w przepisie możesz użyć świeżych wiśni :) Jeśli chodzi o zamianę syropu klonowego, polecamy nasz trik, w którym Kinga opowiada o zamiennikach cukru w wypiekach https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach :)
2469 dni temu
Migdalow na spod odmierzyc szklanke przed czy po zmieleniu?
odpowiedz
2469 dni temu
Drogi A, chodzi o szklankę zmielonych migdałów.