zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • rozdrabniacz/blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Pieczemy spód ciasta

W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.

Krok 3: Pieczemy ciasto z kruszonką

W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Ania Ania
    79 dni temu
    A czy mozna uzyc świeżych wisni i jakiegos sypkiego slodzidla zamiast syropu klonowego, np. ksylitolu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    79 dni temu
    Droga Aniu, tak, w przepisie możesz użyć świeżych wiśni :) Jeśli chodzi o zamianę syropu klonowego, polecamy nasz trik, w którym Kinga opowiada o zamiennikach cukru w wypiekach https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach :)
  • A. A.
    86 dni temu
    Migdalow na spod odmierzyc szklanke przed czy po zmieleniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    86 dni temu
    Drogi A, chodzi o szklankę zmielonych migdałów.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram