Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 220°C

Krok 1: Kroimy rabarbar

Czekoladę grubo siekamy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 2: Pieczemy babeczki

Masło, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i mleko szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę i rabarbar, mieszamy przez chwilę. Ciasto, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i kroimy na małe trójkąty (o długości boku ok. 4 cm). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12 minut.

Krok 3: Podajemy z serkiem i konfiturą

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier wanilinowy. Serek mascarpone mieszamy na gładką masę, dodajemy śmietanę. Jeszcze ciepłe lub ostudzone babeczki podajemy z serkiem mascarpone i konfiturą według uznania.

Wskazówka: babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Babeczki można mrozić, po rozmrożeniu krótko podpiekamy w piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Aśka Aśka
    3143 dni temu
    Czy oby na pewno, aż 500 ml mleka??? ciasto wyszło strasznie rzadkie... i nie da się go zagnieść. Proszę sprawdzić proporcje.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!