Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
Krok 1: Kroimy rabarbar
Czekoladę grubo siekamy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2: Pieczemy babeczki
Masło, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i mleko szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę i rabarbar, mieszamy przez chwilę. Ciasto, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i kroimy na małe trójkąty (o długości boku ok. 4 cm). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12 minut.
Krok 3: Podajemy z serkiem i konfiturą
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier wanilinowy. Serek mascarpone mieszamy na gładką masę, dodajemy śmietanę. Jeszcze ciepłe lub ostudzone babeczki podajemy z serkiem mascarpone i konfiturą według uznania.
Wskazówka: babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Babeczki można mrozić, po rozmrożeniu krótko podpiekamy w piekarniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Boczek pieczony
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3458 dni temu
Czy oby na pewno, aż 500 ml mleka??? ciasto wyszło strasznie rzadkie... i nie da się go zagnieść. Proszę sprawdzić proporcje.
Odpowiedz