zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Gotujemy gruszki

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.

Krok 2: Pieczemy grzanki

Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.

Krok 3: Przygotowujemy zupę

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę dekorujemy pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i kawałkami sera gorgonzola.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    bardzo dobre;-) według minie danie jest lepsze gdy krem i gruszka podawane są na drugi dzień - oba składniki nabierają fajnej wyrazistości ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    22 dni temu
    Racja, smaki mają wtedy większą szansę się przegryźć :)
  • Gość Gość
    352 dni temu
    ugotowane!! przepyszne!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    413 dni temu
    Przetestowałam... Super :) Gruszka z goździkiem rewelacja. Bardzo polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram