Deser cappuccino

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 6 filiżanek
  • mikser
  • sito
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Śmietankę mocno schłodź. Przygotuj 60 ml espresso z 15 g zmielonej kawy.

KROK 1: Łączymy espresso z utartym masłem

Deser cappuccino - Łączymy espresso z utartym masłem

Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.

 

KROK 2: Dodajemy suche składniki

Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.

KROK 3: Dosypujemy do ciasta posiekaną czekoladę

Deser cappuccino - Dosypujemy do ciasta posiekaną czekoladę

Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.

 

KROK 4: Pieczemy ciastka

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).

KROK 5: Dekorujemy deser bitą śmietaną

Deser cappuccino - Dekorujemy deser bitą śmietaną

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.

 

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • jane jane
    227 dni temu
    Deser super, łatwo się go robi. Tyle że ja to zrobiłam w wersji babeczki, w foremce zamiast filiżance

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3176 dni temu
    Ja też ponawiam pytanie, czy można piec w zwykłych filiżankach? Czy coś im się stanie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3176 dni temu
    A ludzie coraz bardziej leniwi. Kiedyś dostawało się przepis na poplamionym kawałku papieru od mamy i się próbowało. A teraz nawet zdjęcia to za mało...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3177 dni temu
    Świetny przepis! Łatwy, szybki i smaczny! polecam!

    odpowiedz

  • Mirka Mirka
    3177 dni temu
    Nie przeszkadza mi brak filmu jak u niektórych. Ja wolę tekst :) Przepis ciekawy. Muszę wypróbować. Czy można piec w zwykłych filiżankach czy muszą być jakieś specjalne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3175 dni temu
    Mirka, wszystko zależy od tego, z czego wykonane są Twoje filiżanki. Powinny być odporne na działanie wysokiej temperatury :)
  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Od nowego roku wkroczyła budżetowa (tania) kuchnia lidla.. brak filmów kłuje w oczy... Zarówno w kwestii cukierniczej jaki i zwykłego jedzenia. .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3182 dni temu
    Drogi Gościu, w każdym tygodniu pojawiają się nowe filmiki. Jeśli masz problem z przygotowaniem danego dania, zapraszamy do kontaktu :) Obiecujemy, że rozwiejemy każdą wątpliwość :)
  • Gość Gość
    3185 dni temu
    Można wiedziec dlaczego nie ma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3180 dni temu
    Pewnie przez ograniczony budżet. Najlepsze filmiki ma Okrasa.
  • NIE MA LIPY NIE MA LIPY
    3180 dni temu
    Pewnie, Okrasa ma fajne filmiki, jeszcze Burneika był spoko i Terrazzino. Małecki taki jest OK.
  • Gość Gość
    3185 dni temu
    Nie ma filmu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3185 dni temu
    W tym tygodniu nie ma :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!