DESER CAPPUCCINO

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • 6 filiżanek
  • mikser
  • sito
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Łączymy espresso z utartym masłem

Deser cappuccino - Łączymy espresso z utartym masłem

Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso (60 ml naparu przygotowanego z około 15 g zmielonej kawy).

 

KROK 2: Dodajemy suche składniki

Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.

KROK 3: Dosypujemy do ciasta posiekaną czekoladę

Deser cappuccino - Dosypujemy do ciasta posiekaną czekoladę

Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.

 

KROK 4: Pieczemy ciastka

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).

KROK 5: Dekorujemy deser bitą śmietaną

Deser cappuccino - Dekorujemy deser bitą śmietaną

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.

 

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Dorota Dorota
    1051 dni temu
    Ja też ponawiam pytanie, czy można piec w zwykłych filiżankach? Czy coś im się stanie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1051 dni temu
    A ludzie coraz bardziej leniwi. Kiedyś dostawało się przepis na poplamionym kawałku papieru od mamy i się próbowało. A teraz nawet zdjęcia to za mało...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1051 dni temu
    Świetny przepis! Łatwy, szybki i smaczny! polecam!

    odpowiedz

  • Mirka Mirka
    1051 dni temu
    Nie przeszkadza mi brak filmu jak u niektórych. Ja wolę tekst :) Przepis ciekawy. Muszę wypróbować. Czy można piec w zwykłych filiżankach czy muszą być jakieś specjalne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1050 dni temu
    Mirka, wszystko zależy od tego, z czego wykonane są Twoje filiżanki. Powinny być odporne na działanie wysokiej temperatury :)
  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Od nowego roku wkroczyła budżetowa (tania) kuchnia lidla.. brak filmów kłuje w oczy... Zarówno w kwestii cukierniczej jaki i zwykłego jedzenia. .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1057 dni temu
    Drogi Gościu, w każdym tygodniu pojawiają się nowe filmiki. Jeśli masz problem z przygotowaniem danego dania, zapraszamy do kontaktu :) Obiecujemy, że rozwiejemy każdą wątpliwość :)
  • Gość Gość
    1059 dni temu
    Można wiedziec dlaczego nie ma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1055 dni temu
    Pewnie przez ograniczony budżet. Najlepsze filmiki ma Okrasa.
  • NIE MA LIPY NIE MA LIPY
    1055 dni temu
    Pewnie, Okrasa ma fajne filmiki, jeszcze Burneika był spoko i Terrazzino. Małecki taki jest OK.
  • Gość Gość
    1060 dni temu
    Nie ma filmu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1060 dni temu
    W tym tygodniu nie ma :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram