Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 6 filiżanek
- mikser
- sito
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Śmietankę mocno schłodź. Przygotuj 60 ml espresso z 15 g zmielonej kawy.
KROK 1: Łączymy espresso z utartym masłem
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do ucieranej masy. Cały czas mieszając, dolewamy ciepłe espresso.
KROK 2: Dodajemy suche składniki
Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy kawowej i dokładnie mieszamy.
KROK 3: Dosypujemy do ciasta posiekaną czekoladę
Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę drobno siekamy. Białka i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do filiżanek wysmarowanych masłem i oprószonych niewielką ilością mąki.
KROK 4: Pieczemy ciastka
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filiżanek).
KROK 5: Dekorujemy deser bitą śmietaną
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na wystudzone ciastka. Posypujemy cynamonem lub czekoladą w proszku.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!
Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
286 dni temu
Deser super, łatwo się go robi. Tyle że ja to zrobiłam w wersji babeczki, w foremce zamiast filiżance
odpowiedz
3236 dni temu
Ja też ponawiam pytanie, czy można piec w zwykłych filiżankach? Czy coś im się stanie?
odpowiedz
3236 dni temu
A ludzie coraz bardziej leniwi. Kiedyś dostawało się przepis na poplamionym kawałku papieru od mamy i się próbowało. A teraz nawet zdjęcia to za mało...
odpowiedz
3236 dni temu
Świetny przepis! Łatwy, szybki i smaczny! polecam!
odpowiedz
3237 dni temu
Nie przeszkadza mi brak filmu jak u niektórych. Ja wolę tekst :) Przepis ciekawy. Muszę wypróbować. Czy można piec w zwykłych filiżankach czy muszą być jakieś specjalne?
odpowiedz
3235 dni temu
Mirka, wszystko zależy od tego, z czego wykonane są Twoje filiżanki. Powinny być odporne na działanie wysokiej temperatury :)
3243 dni temu
Od nowego roku wkroczyła budżetowa (tania) kuchnia lidla.. brak filmów kłuje w oczy... Zarówno w kwestii cukierniczej jaki i zwykłego jedzenia. .
odpowiedz
3242 dni temu
Drogi Gościu, w każdym tygodniu pojawiają się nowe filmiki. Jeśli masz problem z przygotowaniem danego dania, zapraszamy do kontaktu :) Obiecujemy, że rozwiejemy każdą wątpliwość :)
3244 dni temu
Można wiedziec dlaczego nie ma?
odpowiedz
3240 dni temu
Pewnie przez ograniczony budżet. Najlepsze filmiki ma Okrasa.
3240 dni temu
Pewnie, Okrasa ma fajne filmiki, jeszcze Burneika był spoko i Terrazzino. Małecki taki jest OK.
3245 dni temu
Nie ma filmu?
odpowiedz
3245 dni temu
W tym tygodniu nie ma :)
zobacz wszystkie