Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- wałek
- folię spożywczą
- maszynkę do wałkowania makaronu (opcjonalnie)
- foremkę do wycinania ciastek np. w kształcie gwiazdki
- mikser
- ręcznik papierowy
- sito
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Zaparz 60 ml espresso z 15 g zmielonej kawy.
KROK 1
W moździerzu dokładnie rozcieramy cynamon, ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu, nasiona kminku, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Jeśli nie mamy w domu moździerza, możemy użyć gotowej przyprawy korzennej.
W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Żółtka oddzielone od białek umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy ze 100 ml śmietanki. Następnie dodajemy podwójne espresso oraz łyżeczkę przyprawy korzennej. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Wszystkie składniki ubijamy na parze na puszystą masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę deserową oraz mleczną i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z garnka, odstawiamy do wystudzenia. 300 ml śmietanki ubijamy w wysokim naczyniu. Do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1-1,5 godziny.
KROK 2
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, przyprawę korzenną. W mieszance składników robimy zagłębienie i dodajemy żółtka oddzielone od białek, kwaśną śmietanę, roztopione masło oraz alkohol. Wszystkie składniki wstępnie siekamy nożem, po czym dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, aby mocno je napowietrzyć. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części. Bardzo cienko rozwałkowujemy je maszynką do robienia makaronu lub zwykłym wałkiem. Z jednej połowy ciasta wycinamy kwadraty o boku długości około 6 cm, z drugiej różnej wielkości gwiazdki. Płaty ciasta smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
KROK 3
Do garnka wsypujemy maliny i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sok lekko odparuje. Dodajemy nasionka laski wanilii i jeszcze chwilę podgrzewamy. Czerwone wino mieszamy z mączką ziemniaczaną. Dodajemy do gorących owoców i ciągle mieszając, zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.
Usmażone gwiazdki posypujemy cukrem pudrem. Na talerz nakładamy odrobinę musu czekoladowo-kawowego, następnie kwadrat z ciasta faworkowego, 3-4 łyżki musu oraz kilka ciasteczek w kształcie gwiazdek. Oprószamy cukrem pudrem. Deser podajemy z porcją gorącego sosu malinowego. Dekorujemy kilkoma świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3310 dni temu
Przepis wygląda świetnie , ale czy ta kobieta musi się tak histerycznie miotać, zachowywać jak przekupka i przeszkadzać p. Pawłowi ? O wiele lepiej byłoby ,gdyby p.Paweł prezentował przepisy sam - lub w innym towarzystwie ;)
odpowiedz
3311 dni temu
Mam dwa pytania: Ekstrakt kawowy do musu był z kawy ziarnistej (czy rozpuszczalnej)? i drugie pytanie dotyczy biszkoptu z masą marcepanową, o którym p. Paweł wspominał w odcinku. Chciałam prosić o proporcje składników na takie ciasto.
odpowiedz
3309 dni temu
Matyldo, espresso jest z kawy ziarnistej. Jeśli chodzi o biszkopt z masą marcepanową - w tej chwili nie dysponujemy takim przepisem.
3312 dni temu
Nie,no przepis bomba,wygląd super a duet zajefajny :D
odpowiedz
3312 dni temu
Wow,fantastyczne ;) Mniamm .. :)
odpowiedz