
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy wywar
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kacze uda, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy wywar na wolnym ogniu.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wywar odcedzamy, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Krok 2: Dodajemy kapustę do zupy
Kapustę osączamy z soku. Sok pozostawiamy, a kapustę siekamy drobno. Na patelnię wlewamy olej i gdy tłuszcz jest jeszcze zimny, dajemy kapustę wraz z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Następnie kapustę dodajemy do odcedzonego wywaru i dolewamy sok z kapusty. Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Mięso kaczki oddzielamy od kości i rozdrabniamy, przekładamy do miski. Dodajemy szalotkę pokrojoną w półplasterki, posiekaną papryczkę chili, czosnek i kolendrę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na kilka minut, aby się przegryzła.
Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę. Zupę rozlewamy do misek i nakładamy porcję sałatki. Możemy dodać także warzywa z wywaru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2795 dni temu
Przepis wydaje się ciekawy, ale brakuje mi konkretów, tzn. jak długo gotować i później już samą zupę?
Odpowiedz