zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy wywar

Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kacze uda, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy wywar na wolnym ogniu.

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wywar odcedzamy, w razie potrzeby doprawiamy solą.

Krok 2: Dodajemy kapustę do zupy

Kapustę osączamy z soku. Sok pozostawiamy, a kapustę siekamy drobno. Na patelnię wlewamy olej i gdy tłuszcz jest jeszcze zimny, dajemy kapustę wraz z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Następnie kapustę dodajemy do odcedzonego wywaru i dolewamy sok z kapusty. Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Mięso kaczki oddzielamy od kości i rozdrabniamy, przekładamy do miski. Dodajemy szalotkę pokrojoną w półplasterki, posiekaną papryczkę chili, czosnek i kolendrę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na kilka minut, aby się przegryzła.

Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę. Zupę rozlewamy do misek i nakładamy porcję sałatki. Możemy dodać także warzywa z wywaru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    66 dni temu
    Przepis wydaje się ciekawy, ale brakuje mi konkretów, tzn. jak długo gotować i później już samą zupę?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram