Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy wywar
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kacze uda, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy wywar na wolnym ogniu.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wywar odcedzamy, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Krok 2: Dodajemy kapustę do zupy
Kapustę osączamy z soku. Sok pozostawiamy, a kapustę siekamy drobno. Na patelnię wlewamy olej i gdy tłuszcz jest jeszcze zimny, dajemy kapustę wraz z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Następnie kapustę dodajemy do odcedzonego wywaru i dolewamy sok z kapusty. Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Mięso kaczki oddzielamy od kości i rozdrabniamy, przekładamy do miski. Dodajemy szalotkę pokrojoną w półplasterki, posiekaną papryczkę chili, czosnek i kolendrę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na kilka minut, aby się przegryzła.
Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę. Zupę rozlewamy do misek i nakładamy porcję sałatki. Możemy dodać także warzywa z wywaru.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa rybna z karpia
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Trufle z ciecierzycy
- Pierogi z kaczką
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Konfitowana kaczka
- Wegańskie klopsy warzywne
- Sałatka z pitają
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Pita z serem graviera
- Ciasto na makaron
- Chutney z ananasa
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Śmietanowiec z galaretką
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2467 dni temu
Przepis wydaje się ciekawy, ale brakuje mi konkretów, tzn. jak długo gotować i później już samą zupę?
odpowiedz