
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy wywar
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kacze uda, liście laurowe oraz ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy wywar na wolnym ogniu.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wywar odcedzamy, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Krok 2: Dodajemy kapustę do zupy
Kapustę osączamy z soku. Sok pozostawiamy, a kapustę siekamy drobno. Na patelnię wlewamy olej i gdy tłuszcz jest jeszcze zimny, dajemy kapustę wraz z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Następnie kapustę dodajemy do odcedzonego wywaru i dolewamy sok z kapusty. Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Mięso kaczki oddzielamy od kości i rozdrabniamy, przekładamy do miski. Dodajemy szalotkę pokrojoną w półplasterki, posiekaną papryczkę chili, czosnek i kolendrę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na kilka minut, aby się przegryzła.
Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę. Zupę rozlewamy do misek i nakładamy porcję sałatki. Możemy dodać także warzywa z wywaru.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2598 dni temu
Przepis wydaje się ciekawy, ale brakuje mi konkretów, tzn. jak długo gotować i później już samą zupę?
odpowiedz