Kurkuma - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.
Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!
Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!
Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.
Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!
Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!
Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!
Co to jest kurkuma?
Kurkuma, często zwana również ostryżem długim, indyjskim lub ostryżem Zohary, kurkumą długą albo też szafranem indyjskim, to tropikalna bylina z rodziny imbirowatych osiągająca nawet do 1,5 m wysokości. Naturalnym miejscem występowania tej rośliny są tereny Indii, ale jej uprawę podejmuje się także w wielu innych krajach azjatyckich.
Jak smakuje kurkuma?
Kurkuma ma dość specyficzny, zdaniem niektórych, bardzo cierpki smak, ale przy tym jest bardzo aromatyczna. Momentami, zwłaszcza gdy spożyjemy ją w większej ilości, odczuwalny jest lekki posmak goryczy, dlatego przyprawy tej należy używać z umiarem. Ze względu na jej specyficzny smak ciężko znaleźć substytut kurkumy. Aby zachować jej walory, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Jak wygląda kurkuma?
Kurkuma ma żółtobrązowe kłącza, z których wyrastają pęd kwiatowy oraz liście. To właśnie one znajdują zastosowanie w kuchni oraz w medycynie. Wyglądem przypominają kłącza imbiru, ale w kuchni najczęściej przybierają postać zmielonej żółtej przyprawy, która wyróżnia się bardzo intensywnym kolorem.
Co zawiera kurkuma?
Kłącza kurkumy zawierają aż 70% skrobi, ok. 5% żywicy oraz olejku eterycznego, do 6% tłuszczu i soli mineralnych oraz od 3 do 5% kurkuminoidów. To właśnie te ostatnie są najcenniejszym składnikiem z punktu widzenia posiadanych właściwości. Znajdująca się bowiem głównie w nich kurkumina to naturalny barwnik spożywczy.
Jak kurkuma działa na organizm?
Kurkuma ze względu na swe właściwości nazywana jest często przyprawą życia. Nic więc dziwnego, że stosowana jest już od czasów starożytnych w ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Choć jej dobroczynny wpływ na zdrowie znany jest w Azji od wieków, to obecnie badane i potwierdzane są kolejne jej zalety.
Na co pomaga kurkuma?
Najnowsze odkrycia dowiodły, że kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że jej regularne spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Współcześnie znana jest jednak przede wszystkim ze swych właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i bakteriobójczych. Picie naparu z kurkumy pomoże zatem podczas infekcji górnych dróg oddechowych, a nawet zwykłego przeziębienia. Wzmacniając naszą odporność, działa jednocześnie zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym oraz kurkuminie unikniesz wzdęć czy niestrawności, a przy tym ochronisz swoją wątrobę. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że kurkuma potrafi także obniżyć cholesterol, a zatem chroni serce i cały układ krążenia. Ta azjatycka przyprawa zalecana jest także chorym na cukrzycę, bowiem wspiera wytwarzanie insuliny w trzustce. Z pewnością wielu ucieszy również fakt, że kurkuma poprawia nastrój i zapobiega napadom lęków czy depresji. Działa więc korzystnie na nasz mózg, przyspieszając jego procesy naprawcze i wspierając pamięć, a nawet zapobiegając chorobie Alzheimera. Co ciekawe, będzie pomocna także w leczeniu ran, a to za sprawą znajdujących się w niej antyoksydantów.
Jak stosować kurkumę?
Kurkuma, jak widać, ma wiele zastosowań. W kuchni stosowana nie tylko jako przyprawa kuchenna, ale także – za sprawą swego intensywnego koloru – jako barwnik do dań. Oprócz tego używana jest także jako lekarstwo albo suplement diety.
Co przyprawiać kurkumą?
Kurkuma to podstawy składnik dań kuchni indyjskiej, w której dodawana jest przede wszystkim do potraw z fasoli i soczewicy, ale również w wersji słodkiej do ciast. W Polsce dopiero zyskuje na popularności, bo jej możliwości są nadal mało znane. Warto wziąć ją pod uwagę podczas przygotowywania zup, zwłaszcza kremów i rosołu, oraz dań jednogarnkowych. Znakomicie nadaje się także jako przyprawa do ryżu, kaszy jaglanej czy jajek. Doświadczeni kucharze mogą pokusić się o to, aby dodać ją do różnego rodzaju sosów czy dressingów sałatkowych. Doskonale podkreśla smak napojów – herbaty imbirowej czy zielonej, jak również koktajli czy soków i smoothie.
Jak jeść kurkumę?
Kurkuma, pomimo swych potwierdzonych właściwości leczniczych, nie wchłania się zbyt łatwo. Dlatego aby zwiększyć jej przyswajalność nawet do 2000%, wystarczy zmieszać ją ze szczyptą czarnego pieprzu oraz tłuszczem, np. olejem kokosowym lub oliwą (ok. 2 łyżeczek). Pamiętaj, żeby nie spożywać kurkumy na pusty żołądek, bo można tym sposobem wywołać nudności.
Ile dziennie jeść kurkumy?
Aby w pełni wykorzystać lecznicze właściwości kurkumy, dziennie należałoby spożywać około ćwierci łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Taką porcję otrzymamy z 6 mm świeżego kłącza tej rośliny. Jedna łyżeczka przyprawy dostarcza zaledwie 9 kalorii, więc na pewno taka ilość nie wpłynie na kaloryczność stosowanej przez nas diety.
Jak pić kurkumę?
Kurkumę warto nie tylko jeść, ale również pić. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tej przyprawy jest przyrządzenie tzw. złotego mleka. Ten tradycyjny napój wywodzący się z ajurwedy szybko rozgrzewa i podnosi odporność, dlatego zalecany jest w szczególności podczas infekcji, ale pomoże także przy leczeniu depresji. Do przygotowania złotego mleka potrzebujemy tylko 1/4 szklanki świeżej kurkumy, 1/2 szklanki wody i szklanki mleka. Kurkumę i wodę podgrzewamy, mieszając je ok. 7 minut i co istotne – nie doprowadzając do wrzenia, aż płyn nabierze konsystencji pasty. Następnie w ciepłym mleku rozpuszczamy 1 łyżeczkę pasty i gotowe! Do smaku można dodać miodu, a dla lepszej absorpcji szczyptę pieprzu. Profilaktycznie napar najlepiej wypijać przed snem, a w przypadku infekcji nawet co 3-4 godziny.
Czy kurkuma to to samo co curry?
Kurkuma często bywa mylona z curry, ponieważ obie przyprawy mają zbliżoną barwę oraz smak. Swój żółty i pomarańczowy kolor zawdzięczają wchodzącej w ich skład kurkuminie. Kurkuma jest jednak tylko składnikiem curry, będącej mieszanką różnych przypraw.
Ile kurkumy dodać do ryżu, rosołu i ciasta?
Kurkuma ma bardzo silne właściwości barwiące, a dodana w większych ilościach do potraw sprawi, że w ustach czuć będziemy dość specyficzny, gorzkawy posmak. Pamiętajmy: im więcej kurkumy, tym wyrazistszy smak potraw. Do ryżu, rosołu czy ciasta wystarczy dodać szczyptę kurkumy. Nie zaleca się stosowania ilości większej niż jedna łyżeczka.
Kurkuma, choć dopiero podbija polską kuchnię, na pewno zasługuje na uwagę wszystkich miłośników gotowania. Zarówno jej walory smakowe, jak i lecznicze właściwości pozwalają ją zaliczyć do przypraw najwyższej klasy. Warto przekonać się o tym osobiście, włączając ją do swojej codziennej diety.