Butter Tofu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU

Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.

KROK 2: SIEKAMY WARZYWA

Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę. Używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.

KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA

Posiekane warzywa smażymy, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.

KROK 4: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.

KROK 5: MIESZAMY SOS

Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji, używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.

KROK 6: DODAJEMY TOFU

Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.

WSKAZÓWKA: Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem basmati lub chlebkiem naan.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    A moglibyście dawać przepis w wersji normalnej i takiej dla posiadaczy jakichś cudownych mikserów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2 dni temu
    Dziękujemy za sugestię, na pewno ją przemyślimy. Natomiast, jako natychmiastowe rozwiązanie polecamy przerabianie przepisów. W przypadku tego przepisu wystarczy jedynie rozdrobnić składniki z drugiego kroku w rozdrabniaczu i podsmażać je w głębokiej patelni. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu, pod koniec dodając śmietankę, masło i sok z cytryny. Na koniec gotowy sos wystarczy zblendować, wymieszać z zamarynowanym tofu i podać z ryżem. Tak przygotowanie danie będzie wymagało więcej uwagi, zaangażowania i brudnych naczyń, jednak z pewnością będzie równie pyszne :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!