Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.
KROK 2: SIEKAMY WARZYWA
Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę. Używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.
KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA
Posiekane warzywa smażymy, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
KROK 4: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.
KROK 5: MIESZAMY SOS
Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji, używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.
KROK 6: DODAJEMY TOFU
Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
WSKAZÓWKA: Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem basmati lub chlebkiem naan.
Zobacz podobne
przepisy
Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.
Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!
Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
4 dni temu
A moglibyście dawać przepis w wersji normalnej i takiej dla posiadaczy jakichś cudownych mikserów?
odpowiedz
2 dni temu
Dziękujemy za sugestię, na pewno ją przemyślimy. Natomiast, jako natychmiastowe rozwiązanie polecamy przerabianie przepisów. W przypadku tego przepisu wystarczy jedynie rozdrobnić składniki z drugiego kroku w rozdrabniaczu i podsmażać je w głębokiej patelni. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu, pod koniec dodając śmietankę, masło i sok z cytryny. Na koniec gotowy sos wystarczy zblendować, wymieszać z zamarynowanym tofu i podać z ryżem. Tak przygotowanie danie będzie wymagało więcej uwagi, zaangażowania i brudnych naczyń, jednak z pewnością będzie równie pyszne :)