
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.
KROK 2: SIEKAMY WARZYWA
Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę. Używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.
KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA
Do naczynia wlewamy olej rzepakowy. Posiekane warzywa smażymy, używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
KROK 4: GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.
KROK 5: MIESZAMY SOS
Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji, używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.
KROK 6: DODAJEMY TOFU
Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
WSKAZÓWKA: Danie możemy podawać z ugotowanym ryżem basmati lub chlebkiem naan.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Guacamole
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
267 dni temu
A moglibyście dawać przepis w wersji normalnej i takiej dla posiadaczy jakichś cudownych mikserów?
Odpowiedz
265 dni temu
Dziękujemy za sugestię, na pewno ją przemyślimy. Natomiast, jako natychmiastowe rozwiązanie polecamy przerabianie przepisów. W przypadku tego przepisu wystarczy jedynie rozdrobnić składniki z drugiego kroku w rozdrabniaczu i podsmażać je w głębokiej patelni. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu, pod koniec dodając śmietankę, masło i sok z cytryny. Na koniec gotowy sos wystarczy zblendować, wymieszać z zamarynowanym tofu i podać z ryżem. Tak przygotowanie danie będzie wymagało więcej uwagi, zaangażowania i brudnych naczyń, jednak z pewnością będzie równie pyszne :)
17 dni temu
O to samo miałam pytać. Ale ponieważ już wiemy, jak sobie poradzić bez reklamowanych tu przecudacznych urządzeń, to dopytam: nie można było tej prostej technologii dopisać po prostu do tej kosmicznej?
16 dni temu
W tej chwili nie planujemy rozpisywać w ten sposób przepisów, ale zawsze odpowiemy na ewentualne pytania o sposób przygotowania :)