zobacz film Kung pao z tofu i boczniakami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wok lub głęboką patelnię
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Tofu odsącz z zalewy. Następnie zawiń je w ręcznik papierowy i zostaw pod obciążeniem przez minimum 1 godzinę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI

Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.

KROK 3: KROIMY WARZYWA

Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.

KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.

KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY

Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    27 dni temu
    Szkoda, że zamiast na przepisie, film jest skoncentrowany na przybliżaniu widzowi Chin. Jakbym chciała obejrzeć program o Chinach, to bym sobie taki znalazła, a w tym filmie nie ma nic o daniu, które panie przygotowują !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    49 dni temu
    Danie jest zbyt intensywne w smaku, a tofu bardzo dominuje. Niestety nie zrobię go ponownie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!