
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok lub głęboką patelnię
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Tofu odsącz z zalewy. Następnie zawiń je w ręcznik papierowy i zostaw pod obciążeniem przez minimum 1 godzinę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI
Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
KROK 3: KROIMY WARZYWA
Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.
KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
575 dni temu
Danie bardzo niezbalansowane: koszmarnie słone i nic ponadto. Ratowałam dodając więcej cukru i sok z limonki,
Odpowiedz
628 dni temu
Danie jest smaczne, ale drugi raz zrobiłabym je nieco inaczej. Przede wszystkim nie dodawałabym mąki ziemniaczanej do boczniaków i tofu. Bardzo ciężko było mi je podsmażyć, ponieważ wszystko kleiło się do patelni. Zredukowałabym również ilość sosu. Jak dla mnie jest go zdecydowanie za dużo. Danie wychodzi bardzo słone.
Odpowiedz
713 dni temu
Dobre.
Odpowiedz
774 dni temu
Szkoda, że zamiast na przepisie, film jest skoncentrowany na przybliżaniu widzowi Chin. Jakbym chciała obejrzeć program o Chinach, to bym sobie taki znalazła, a w tym filmie nie ma nic o daniu, które panie przygotowują !!!
Odpowiedz
796 dni temu
Danie jest zbyt intensywne w smaku, a tofu bardzo dominuje. Niestety nie zrobię go ponownie.
Odpowiedz