Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok lub głęboką patelnię
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Tofu odsącz z zalewy. Następnie zawiń je w ręcznik papierowy i zostaw pod obciążeniem przez minimum 1 godzinę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI
Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
KROK 3: KROIMY WARZYWA
Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.
KROK 4: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.
Zobacz podobne
przepisy
Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!
Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.
Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
269 dni temu
Danie bardzo niezbalansowane: koszmarnie słone i nic ponadto. Ratowałam dodając więcej cukru i sok z limonki,
odpowiedz
321 dni temu
Danie jest smaczne, ale drugi raz zrobiłabym je nieco inaczej. Przede wszystkim nie dodawałabym mąki ziemniaczanej do boczniaków i tofu. Bardzo ciężko było mi je podsmażyć, ponieważ wszystko kleiło się do patelni. Zredukowałabym również ilość sosu. Jak dla mnie jest go zdecydowanie za dużo. Danie wychodzi bardzo słone.
odpowiedz
406 dni temu
Dobre.
odpowiedz
467 dni temu
Szkoda, że zamiast na przepisie, film jest skoncentrowany na przybliżaniu widzowi Chin. Jakbym chciała obejrzeć program o Chinach, to bym sobie taki znalazła, a w tym filmie nie ma nic o daniu, które panie przygotowują !!!
odpowiedz
489 dni temu
Danie jest zbyt intensywne w smaku, a tofu bardzo dominuje. Niestety nie zrobię go ponownie.
odpowiedz