Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzony słoik 0,5 l
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, cynamon, piramidkę z przyprawami, gorczycę i słodką wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, majeranek i śliwki pokrojone w cienkie paski. Całość ponownie mieszamy i gotujemy 15 minut.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA
Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik świąteczny
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
929 dni temu
Dziś po raz kolejny zrobiłem BOCZNIAKI PO KASZUBSKU dodałem od siebie natkę pietruszki Boczniaki mam własne ...i niezmiennie polecam !!!
Odpowiedz
1088 dni temu
Dziś zrobiłem BOCZNIAKI po kaszubsku . Dobre !!! Dziękuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam.
Odpowiedz
1090 dni temu
Czy śliwki mają być suszone?
Odpowiedz
1090 dni temu
Tak, jak najbardziej. Bardzo dziękujemy za to pytanie, dzięki temu uściśliliśmy przepis :)
1107 dni temu
Czy mozna taki sloiczek pasteryzowac ?
Odpowiedz
1105 dni temu
Jak najbardziej :)
1359 dni temu
Zrobiłam i nie wiem teraz z czym jeść. Jako dodatek do obiadu zamiast sałatki? Na chleb?
Odpowiedz
1357 dni temu
Boczniaki po kaszubsku będą świetnym dodatkiem do chleba i na pewno urozmaicą każde śniadanie, podwieczorek czy kolację.
1376 dni temu
mam pytanie czy to się póżniej je na zimno ?
Odpowiedz
1375 dni temu
Tak, boczniaki po kaszubsku najlepiej będą smakowały na zimno.
1436 dni temu
Super przepis! Boczniaki wychodzą obłędne ❤️ polecam!
Odpowiedz
1438 dni temu
Bardzo smakowicie wygląda potrawa. Zrobię.
Odpowiedz
1437 dni temu
Ewo, smakuje tak, jak wygląda. Bardzo polecamy, zachęcamy i życzymy smacznego!
zobacz wszystkie