Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzony słoik 0,5 l
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, cynamon, piramidkę z przyprawami, gorczycę i słodką wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, majeranek i śliwki pokrojone w cienkie paski. Całość ponownie mieszamy i gotujemy 15 minut.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA
Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!
Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Podudzia indyka z marchewką
- Sałatka z awokado i tuńczyka
- Kurczak pieczony w całości
- Angielski przysmak owocowy
- Kresowe kluski z makiem
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Carpaccio z łodygi brokułu
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Wegańska kapusta faszerowana
- Szarpane boczniaki à la pulled pork
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Twarożek tofu z warzywami
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Pizza z patelni
Komentarze (13)
325 dni temu
Dziś po raz kolejny zrobiłem BOCZNIAKI PO KASZUBSKU dodałem od siebie natkę pietruszki Boczniaki mam własne ...i niezmiennie polecam !!!
odpowiedz
484 dni temu
Dziś zrobiłem BOCZNIAKI po kaszubsku . Dobre !!! Dziękuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam.
odpowiedz
486 dni temu
Czy śliwki mają być suszone?
odpowiedz
486 dni temu
Tak, jak najbardziej. Bardzo dziękujemy za to pytanie, dzięki temu uściśliliśmy przepis :)
503 dni temu
Czy mozna taki sloiczek pasteryzowac ?
odpowiedz
501 dni temu
Jak najbardziej :)
755 dni temu
Zrobiłam i nie wiem teraz z czym jeść. Jako dodatek do obiadu zamiast sałatki? Na chleb?
odpowiedz
753 dni temu
Boczniaki po kaszubsku będą świetnym dodatkiem do chleba i na pewno urozmaicą każde śniadanie, podwieczorek czy kolację.
771 dni temu
mam pytanie czy to się póżniej je na zimno ?
odpowiedz
771 dni temu
Tak, boczniaki po kaszubsku najlepiej będą smakowały na zimno.
832 dni temu
Super przepis! Boczniaki wychodzą obłędne ❤️ polecam!
odpowiedz
834 dni temu
Bardzo smakowicie wygląda potrawa. Zrobię.
odpowiedz
833 dni temu
Ewo, smakuje tak, jak wygląda. Bardzo polecamy, zachęcamy i życzymy smacznego!
zobacz wszystkie