Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzony słoik 0,5 l
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, cynamon, piramidkę z przyprawami, gorczycę i słodką wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, majeranek i śliwki pokrojone w cienkie paski. Całość ponownie mieszamy i gotujemy 15 minut.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA
Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!
Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
561 dni temu
Dziś po raz kolejny zrobiłem BOCZNIAKI PO KASZUBSKU dodałem od siebie natkę pietruszki Boczniaki mam własne ...i niezmiennie polecam !!!
odpowiedz
720 dni temu
Dziś zrobiłem BOCZNIAKI po kaszubsku . Dobre !!! Dziękuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam.
odpowiedz
722 dni temu
Czy śliwki mają być suszone?
odpowiedz
722 dni temu
Tak, jak najbardziej. Bardzo dziękujemy za to pytanie, dzięki temu uściśliliśmy przepis :)
739 dni temu
Czy mozna taki sloiczek pasteryzowac ?
odpowiedz
737 dni temu
Jak najbardziej :)
991 dni temu
Zrobiłam i nie wiem teraz z czym jeść. Jako dodatek do obiadu zamiast sałatki? Na chleb?
odpowiedz
989 dni temu
Boczniaki po kaszubsku będą świetnym dodatkiem do chleba i na pewno urozmaicą każde śniadanie, podwieczorek czy kolację.
1008 dni temu
mam pytanie czy to się póżniej je na zimno ?
odpowiedz
1007 dni temu
Tak, boczniaki po kaszubsku najlepiej będą smakowały na zimno.
1068 dni temu
Super przepis! Boczniaki wychodzą obłędne ❤️ polecam!
odpowiedz
1070 dni temu
Bardzo smakowicie wygląda potrawa. Zrobię.
odpowiedz
1069 dni temu
Ewo, smakuje tak, jak wygląda. Bardzo polecamy, zachęcamy i życzymy smacznego!
zobacz wszystkie