
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzony słoik 0,5 l
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, cynamon, piramidkę z przyprawami, gorczycę i słodką wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, majeranek i śliwki pokrojone w cienkie paski. Całość ponownie mieszamy i gotujemy 15 minut.
KROK 3: PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA
Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.
Komentarze (12)
37 dni temu
Dziś zrobiłem BOCZNIAKI po kaszubsku . Dobre !!! Dziękuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam.
odpowiedz
40 dni temu
Czy śliwki mają być suszone?
odpowiedz
40 dni temu
Tak, jak najbardziej. Bardzo dziękujemy za to pytanie, dzięki temu uściśliliśmy przepis :)
56 dni temu
Czy mozna taki sloiczek pasteryzowac ?
odpowiedz
54 dni temu
Jak najbardziej :)
309 dni temu
Zrobiłam i nie wiem teraz z czym jeść. Jako dodatek do obiadu zamiast sałatki? Na chleb?
odpowiedz
307 dni temu
Boczniaki po kaszubsku będą świetnym dodatkiem do chleba i na pewno urozmaicą każde śniadanie, podwieczorek czy kolację.
325 dni temu
mam pytanie czy to się póżniej je na zimno ?
odpowiedz
325 dni temu
Tak, boczniaki po kaszubsku najlepiej będą smakowały na zimno.
385 dni temu
Super przepis! Boczniaki wychodzą obłędne ❤️ polecam!
odpowiedz
387 dni temu
Bardzo smakowicie wygląda potrawa. Zrobię.
odpowiedz
387 dni temu
Ewo, smakuje tak, jak wygląda. Bardzo polecamy, zachęcamy i życzymy smacznego!
zobacz wszystkie