zobacz film Boczniaki po kaszubsku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wyparzony słoik 0,5 l

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZNIAKI

Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek i smażymy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 3 minuty.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, cynamon, piramidkę z przyprawami, gorczycę i słodką wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.

Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, majeranek i śliwki pokrojone w cienkie paski. Całość ponownie mieszamy i gotujemy 15 minut.

KROK 3: PRZEKŁADAMY BOCZNIAKI DO SŁOIKA

Piramidkę z przyprawami usuwamy z patelni. Dodajemy boczniaki i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do wyparzonego słoika. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    325 dni temu
    Dziś po raz kolejny zrobiłem BOCZNIAKI PO KASZUBSKU dodałem od siebie natkę pietruszki Boczniaki mam własne ...i niezmiennie polecam !!!

    odpowiedz

  • Mephisto76 Mephisto76
    484 dni temu
    Dziś zrobiłem BOCZNIAKI po kaszubsku . Dobre !!! Dziękuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    486 dni temu
    Czy śliwki mają być suszone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Tak, jak najbardziej. Bardzo dziękujemy za to pytanie, dzięki temu uściśliliśmy przepis :)
  • Gość Gość
    503 dni temu
    Czy mozna taki sloiczek pasteryzowac ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    501 dni temu
    Jak najbardziej :)
  • Gość Gość
    755 dni temu
    Zrobiłam i nie wiem teraz z czym jeść. Jako dodatek do obiadu zamiast sałatki? Na chleb?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    753 dni temu
    Boczniaki po kaszubsku będą świetnym dodatkiem do chleba i na pewno urozmaicą każde śniadanie, podwieczorek czy kolację.
  • Gość Gość
    771 dni temu
    mam pytanie czy to się póżniej je na zimno ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    771 dni temu
    Tak, boczniaki po kaszubsku najlepiej będą smakowały na zimno.
  • Ola Ola
    832 dni temu
    Super przepis! Boczniaki wychodzą obłędne ❤️ polecam!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    834 dni temu
    Bardzo smakowicie wygląda potrawa. Zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Ewo, smakuje tak, jak wygląda. Bardzo polecamy, zachęcamy i życzymy smacznego!

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!