Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- tarkę
- papier do pieczenia
- formę do ciasta (keksówkę)
- piekarnik nagrzany do 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą robota kuchennego. Dodajemy rozpuszczone masło i miód. Suche składniki łączymy ze sobą w misce i dodajemy do jajek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY MARCHEWKĘ I ŚLIWKI
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, śliwki kroimy na kawałki. Całość dodajemy do masy
i mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Masło, miód i pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Po połączeniu składników polewamy ciasto polewą.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO
Orzechy włoskie układamy na czekoladzie. Orzechy laskowe kroimy na połówki i posypujemy nimi ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
722 dni temu
Kompletna porażka, wypłynęło jak wulkan
odpowiedz
1452 dni temu
Ciasto bardzo dobre, proponuje jednak zmienić treść przepisu: Pan Paweł na filmie dodaje płynne maslo i takie tez dodałam, w treści przepisu jest napisane ze maslo miękkie- to przecież nie to samo :) No i 70+70g orzechów to zdecydowanie za dużo- dałam tylko 70 laskowych a i tak ledwo się zmieściły. Polecam na święta- banalne w przygotowaniu
odpowiedz
1452 dni temu
Olu, dziękujemy za Twoje sugestie :) Ilość orzechów faktycznie może zrobić święta na bogato. Zmieniliśmy treść i mamy nadzieję, że kuch będzie Ci bardzo smakował!
1453 dni temu
Jakie miękkie masło? Wszystko się zwarzylo! Masło powinno być płynne. To były moje ostatnie jajka i miód. Zniszczyliście mi święta.
odpowiedz