Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- tarkę
- papier do pieczenia
- formę do ciasta (keksówkę)
- piekarnik nagrzany do 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą robota kuchennego. Dodajemy rozpuszczone masło i miód. Suche składniki łączymy ze sobą w misce i dodajemy do jajek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY MARCHEWKĘ I ŚLIWKI
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, śliwki kroimy na kawałki. Całość dodajemy do masy
i mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Masło, miód i pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Po połączeniu składników polewamy ciasto polewą.
KROK 4: DEKORUJEMY CIASTO
Orzechy włoskie układamy na czekoladzie. Orzechy laskowe kroimy na połówki i posypujemy nimi ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Piwne ziemniaczki
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Pudding chia z solonym karmelem
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Kawowe cinnamon rolls
- Słodki chlebek skubany
- Dressing musztardowo-miodowy
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Szynka w kapuście curry
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Clafoutis z czereśniami
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Batony czekoladowe z granatem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
654 dni temu
Kompletna porażka, wypłynęło jak wulkan
odpowiedz
1384 dni temu
Ciasto bardzo dobre, proponuje jednak zmienić treść przepisu: Pan Paweł na filmie dodaje płynne maslo i takie tez dodałam, w treści przepisu jest napisane ze maslo miękkie- to przecież nie to samo :) No i 70+70g orzechów to zdecydowanie za dużo- dałam tylko 70 laskowych a i tak ledwo się zmieściły. Polecam na święta- banalne w przygotowaniu
odpowiedz
1384 dni temu
Olu, dziękujemy za Twoje sugestie :) Ilość orzechów faktycznie może zrobić święta na bogato. Zmieniliśmy treść i mamy nadzieję, że kuch będzie Ci bardzo smakował!
1385 dni temu
Jakie miękkie masło? Wszystko się zwarzylo! Masło powinno być płynne. To były moje ostatnie jajka i miód. Zniszczyliście mi święta.
odpowiedz