zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny
  • worek cukierniczy – 2 szt.
  • blaszkę do pieczenia muffinów
  • worek do szprycowania – 2 szt.
  • papilotki do muffinów
  • piekarnik nagrzany do temperatury 180°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE

Wiśnie wsypujemy na rozgrzaną patelnię i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Do miski z zimną wodą dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Gdy wiśnie zaczną się gotować, na patelnię dajemy wodę z mąką. Przekładamy do miseczki po ok. 7-10 minutach i odstawiamy do ostygnięcia.


KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA MUFFINY

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą robota kuchennego. Po ubiciu do jajek dodajemy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do miski z jajkami. Na koniec dodajemy śmietankę i ponownie całość mieszamy.


KROK 3: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMEK

Masę na ciasto przekładamy do foremek (do połowy wysokości) za pomocą worka cukierniczego. Na ciasto łyżką nakładamy wiśnie. Zostawiamy część całych wiśni, które posłużą nam do dekoracji.

Ponownie nakładamy ciasto za pomocą worka cukierniczego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 18-20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.


KROK 4: UBIJAMY KREM DO MUFFINÓW

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i dodajemy do serka. Mieszamy przez chwilę bardzo delikatnie i przekładamy do lodówki.


KROK 5: DEKORUJEMY MUFFINY

Krem przekładamy do worka cukierniczego. Okrągłymi ruchami nakładamy go na każdego muffina.  Całość posypujemy białą posypką czekoladową. Na wierzch każdego muffina kładziemy całą wisienkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    133 dni temu
    Bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    207 dni temu
    Czy tak samo można zrobić z mrożonymi malinami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    207 dni temu
    Jak najbardziej zamiast wiśni można wykorzystać maliny. Smacznego! ;)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram