![Wegańskie flaczki z boczniaków Wegańskie flaczki z boczniaków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/eca1eca02699-c8bd0a32f399-P5290422.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
WSKAZÓWKA! Wegańskie flaczki z boczniaków możesz przygotować na 2 sposoby – z wykorzystaniem urządzenia SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub bez jego użycia.
I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT
KROK 1: MIKSUJEMY SZALOTKĘ
Szalotkę miksujemy w misie urządzenia przez 5 sekund na obrotach o prędkości 2. Za pomocą łopatki zbieramy warzywo z boków naczynia.
KROK 2: DODAJEMY BOCZNIAKI I OLIWĘ
Dodajemy poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki oraz oliwę. Całość podsmażamy przez 4 minuty przy otwartym otworze w pokrywie, w temperaturze 100°C, na obrotach o prędkości 1.
KROK 3: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY
Dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększamy temperaturę do 110°C i ponownie smażymy przy otwartym otworze w pokrywie przez 2 minuty, na obrotach o prędkości 1.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Zamykamy pokrywę i gotujemy 10 minut w temperaturze 110°C, na obrotach o prędkości 1.
KROK 5: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
II SPOSÓB – PRZYGOTOWANIE BEZ URZĄDZENIA
KROK 1: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I BOCZNIAKI
Posiekaną szalotkę i poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie przez ok. 3 minuty.
KROK 2: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY
Do składników dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
![Wegański bigos z boczniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/82b7b1ce2457-70657da56f6b-kw51-wegebigos-z-boczniakow-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!
![Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97f4b431982b-828471070683-kw41_BS_Kinga_1250x700.webp)
Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.
![Wegańska zupa z ciecierzycy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7529741341a9-6ed6da73b201-2018-05-23-14-06-37_big_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jajko zapiekane w bagietce
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Sałatka z batatem
- Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Mrożony jogurt z owocami
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Szarlotka z winogronem
- Kajmak na trzy sposoby
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Grzybki
- Sałatkowe wrapy
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Śląska szpajza cytrynowa
- Faszerowana kalarepa
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
Komentarze (1)
337 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKIE FLACZKI Z BOCZNIAKÓW. Wyszły po prostu GENIALNIE !!! Boczniaki z mojej uprawy. Gratuluje pomysłu oraz przepisu ! Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz