Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
WSKAZÓWKA! Wegańskie flaczki z boczniaków możesz przygotować na 2 sposoby – z wykorzystaniem urządzenia SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub bez jego użycia.
I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT
KROK 1: MIKSUJEMY SZALOTKĘ
Szalotkę miksujemy w misie urządzenia przez 5 sekund na obrotach o prędkości 2. Za pomocą łopatki zbieramy warzywo z boków naczynia.
KROK 2: DODAJEMY BOCZNIAKI I OLIWĘ
Dodajemy poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki oraz oliwę. Całość podsmażamy przez 4 minuty przy otwartym otworze w pokrywie, w temperaturze 100°C, na obrotach o prędkości 1.
KROK 3: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY
Dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększamy temperaturę do 110°C i ponownie smażymy przy otwartym otworze w pokrywie przez 2 minuty, na obrotach o prędkości 1.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Zamykamy pokrywę i gotujemy 10 minut w temperaturze 110°C, na obrotach o prędkości 1.
KROK 5: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
II SPOSÓB – PRZYGOTOWANIE BEZ URZĄDZENIA
KROK 1: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I BOCZNIAKI
Posiekaną szalotkę i poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie przez ok. 3 minuty.
KROK 2: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY
Do składników dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI
Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!
Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
113 dni temu
Bardzo średnie w smaku, wybiją się gorycz
odpowiedz
477 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKIE FLACZKI Z BOCZNIAKÓW. Wyszły po prostu GENIALNIE !!! Boczniaki z mojej uprawy. Gratuluje pomysłu oraz przepisu ! Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz