Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect
  • łopatkę silikonową

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

WSKAZÓWKA! Wegańskie flaczki z boczniaków możesz przygotować na 2 sposoby – z wykorzystaniem urządzenia SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub bez jego użycia.


I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT

KROK 1: MIKSUJEMY SZALOTKĘ

Szalotkę miksujemy w misie urządzenia przez 5 sekund na obrotach o prędkości 2. Za pomocą łopatki zbieramy warzywo z boków naczynia.

KROK 2: DODAJEMY BOCZNIAKI I OLIWĘ

Dodajemy poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki oraz oliwę. Całość podsmażamy przez 4 minuty przy otwartym otworze w pokrywie, w temperaturze 100°C, na obrotach o prędkości 1.

KROK 3: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY

Dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększamy temperaturę do 110°C i ponownie smażymy przy otwartym otworze w pokrywie przez 2 minuty, na obrotach o prędkości 1.

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Zamykamy pokrywę i gotujemy 10 minut w temperaturze 110°C, na obrotach o prędkości 1.

KROK 5: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI

Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.

II SPOSÓB – PRZYGOTOWANIE BEZ URZĄDZENIA

KROK 1: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I BOCZNIAKI

Posiekaną szalotkę i poszarpane w dłoniach na paseczki boczniaki podsmażamy w głębokim rondlu na oliwie przez ok. 3 minuty.

KROK 2: DODAJEMY SOS SOJOWY I KONCENTRAT POMIDOROWY

Do składników dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszoną włoszczyznę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.

KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY FLACZKI

Flaczki doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy porwanymi listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram