Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.
KROK 3: GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE
Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Jeśli w trakcie gotowania sos zbyt szybko zgęstnieje przed upływem czasu, dodajemy wodę.
KROK 4: PODAJEMY BOCZNIAKI
Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.
Na warstwie boczniaków układamy awokado pokrojone w słupki i papryczkę chili pokrojoną w krążki. Danie oprószamy z wierzchu czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy listkami kolendry. Tuż przed jedzeniem skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
595 dni temu
Dobre
odpowiedz
1191 dni temu
Fajne
odpowiedz
1191 dni temu
+1