Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.
KROK 3: GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE
Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Jeśli w trakcie gotowania sos zbyt szybko zgęstnieje przed upływem czasu, dodajemy wodę.
KROK 4: PODAJEMY BOCZNIAKI
Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.
Na warstwie boczniaków układamy awokado pokrojone w słupki i papryczkę chili pokrojoną w krążki. Danie oprószamy z wierzchu czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy listkami kolendry. Tuż przed jedzeniem skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
920 dni temu
Dobre
Odpowiedz
1516 dni temu
Fajne
Odpowiedz
1516 dni temu
+1