Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SZARPIEMY BOCZNIAKI
Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.
KROK 3: GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE
Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Jeśli w trakcie gotowania sos zbyt szybko zgęstnieje przed upływem czasu, dodajemy wodę.
KROK 4: PODAJEMY BOCZNIAKI
Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.
Na warstwie boczniaków układamy awokado pokrojone w słupki i papryczkę chili pokrojoną w krążki. Danie oprószamy z wierzchu czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy listkami kolendry. Tuż przed jedzeniem skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Boczniaki po azjatycku
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- 3 sposoby na ziemniaki
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
- Boczniaki po kaszubsku
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Piwno-arbuzowy koktajl
- Sernik chałwowy
- Masło truskawkowe
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Obiad jednoblaszkowy
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Śniadaniowe burrito z jajecznicą
- Lody warzywno-owocowe
- Ciasto Fale Dunaju
- Bułka z pastą z orzechów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
527 dni temu
Dobre
odpowiedz
1123 dni temu
Fajne
odpowiedz
1123 dni temu
+1