Szarpane boczniaki à la pulled pork

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

praskę do czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SZARPIEMY BOCZNIAKI

Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.

KROK 3: GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE

Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Jeśli w trakcie gotowania sos zbyt szybko zgęstnieje przed upływem czasu, dodajemy wodę.

KROK 4: PODAJEMY BOCZNIAKI

Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.

Na warstwie boczniaków układamy awokado pokrojone w słupki i papryczkę chili pokrojoną w krążki. Danie oprószamy z wierzchu czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy listkami kolendry. Tuż przed jedzeniem skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Fajne

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    85 dni temu
    +1

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!