zobacz film Truflowe tagliolini z boczniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duże sitko
  • tarkę o małych oczkach

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI

Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów  kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Główki boczniaków smażymy na oliwie po ok. 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.

KROK 2: GOTUJEMY MAKARON

Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.

KROK 3: SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW

2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków  przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW

Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    Proste i pyszne! Gorąco polecam ten makaron truflowy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    27 dni temu
    J a to bym jeszcze posypała natką pietruszki .:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    27 dni temu
    Śmiało, będzie nie tylko estetycznie, ale i pysznie! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!