Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duże sitko
 - tarkę o małych oczkach
 
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI
Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Główki boczniaków smażymy na oliwie po ok. 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.
KROK 3: SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW
Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
 - Ryba po japońsku
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Śledzie po kaszubsku
 - Domek z piernika
 - Boczek pieczony
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Makowiec japoński
 - Krokiety z mięsem
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Świąteczne pierniczki
 - Pierniki
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Kutia
 - Przekąski sylwestrowe
 - Ciasto marchewkowe
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (7)
643 dni temu
A soli nie dodajemy?
Odpowiedz
1420 dni temu
Czy to normalne że ten makaron ma taki ostry odrzucający wręcz zapach ?
Odpowiedz
1420 dni temu
Trufle mają intensywny, wyraźny zapach, który nie każdemu przypadnie od razu do gustu ;) Pamiętaj jednak, że do tego dania przygotowywany jest także sos, a sam makaron podczas gotowania także lekko traci na intensywności zapachu.
153 dni temu
to jest zapach trufli, bardzo charakterystyczny.
1446 dni temu
Proste i pyszne! Gorąco polecam ten makaron truflowy :)
Odpowiedz
1453 dni temu
J a to bym jeszcze posypała natką pietruszki .:)
Odpowiedz
1453 dni temu
Śmiało, będzie nie tylko estetycznie, ale i pysznie! :)