
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duże sitko
- tarkę o małych oczkach
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI
Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Główki boczniaków smażymy na oliwie po ok. 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.
KROK 3: SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW
Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.
Zobacz podobne
przepisy
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pulpety w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
519 dni temu
A soli nie dodajemy?
odpowiedz
1296 dni temu
Czy to normalne że ten makaron ma taki ostry odrzucający wręcz zapach ?
odpowiedz
1296 dni temu
Trufle mają intensywny, wyraźny zapach, który nie każdemu przypadnie od razu do gustu ;) Pamiętaj jednak, że do tego dania przygotowywany jest także sos, a sam makaron podczas gotowania także lekko traci na intensywności zapachu.
29 dni temu
to jest zapach trufli, bardzo charakterystyczny.
1322 dni temu
Proste i pyszne! Gorąco polecam ten makaron truflowy :)
odpowiedz
1329 dni temu
J a to bym jeszcze posypała natką pietruszki .:)
odpowiedz
1329 dni temu
Śmiało, będzie nie tylko estetycznie, ale i pysznie! :)