Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duże sitko
- tarkę o małych oczkach
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI
Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Główki boczniaków smażymy na oliwie po ok. 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.
KROK 3: SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW
Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.
Zobacz podobne
przepisy
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
320 dni temu
A soli nie dodajemy?
odpowiedz
1097 dni temu
Czy to normalne że ten makaron ma taki ostry odrzucający wręcz zapach ?
odpowiedz
1096 dni temu
Trufle mają intensywny, wyraźny zapach, który nie każdemu przypadnie od razu do gustu ;) Pamiętaj jednak, że do tego dania przygotowywany jest także sos, a sam makaron podczas gotowania także lekko traci na intensywności zapachu.
1123 dni temu
Proste i pyszne! Gorąco polecam ten makaron truflowy :)
odpowiedz
1130 dni temu
J a to bym jeszcze posypała natką pietruszki .:)
odpowiedz
1129 dni temu
Śmiało, będzie nie tylko estetycznie, ale i pysznie! :)