Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
W dużym garnku zagotuj 0,5 litra wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODSMAŻAMY FILETY Z KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Filety z kurczaka owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju do momentu lekkiego zarumienienia. Wykładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: PODSMAŻAMY SZALOTKI I GRZYBY
Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy grzyby leśne i smażymy przez ok. 3 minuty, a następnie podlewamy wszystko sherry. Smażymy ok. 2 minut.
KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy śmietanę, umyte winogrona i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem.
KROK 4: PIECZEMY FILETY Z KURCZAKA
Filety z kurczaka układamy na grzybowym ragoût i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Gotujemy makaron al dente i natychmiast odcedzamy. Mieszamy makaron z oliwą truflową i podajemy z filetami z kurczaka na ragoût z grzybów. Posypujemy startym parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)