Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

W dużym garnku zagotuj 0,5 litra wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY FILETY Z KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Filety z kurczaka owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju do momentu lekkiego zarumienienia. Wykładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.

KROK 2: PODSMAŻAMY SZALOTKI I GRZYBY

Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy grzyby leśne i smażymy przez ok. 3 minuty, a następnie podlewamy wszystko sherry. Smażymy ok. 2 minut.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy śmietanę, umyte winogrona i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem.

KROK 4: PIECZEMY FILETY Z KURCZAKA

Filety z kurczaka układamy na grzybowym ragoût i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Gotujemy makaron al dente i natychmiast odcedzamy. Mieszamy makaron z oliwą truflową i podajemy z filetami z kurczaka na ragoût z grzybów. Posypujemy startym parmezanem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!