zobacz film Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.

Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SOSU

Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Krok 3: SMAŻYMY KREWETKI

Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).

Krok 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.

Dodajemy pomidory, chili i posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji.

Dodajemy odsączony na sicie makaron i odrobinę wody po jego gotowaniu. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki i smaki się połączą.

Krok 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Mateusz Mateusz
    744 dni temu
    😍🤗😋 Narzeczona zadowolona z kolacji.

    odpowiedz

  • Sylviana Sylviana
    797 dni temu
    Warto było zaufać, dzisiaj ugotowałam i zjadłam podwójną porcje 😃 pycha!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    797 dni temu
    Bardzo się cieszymy, że makaron Ci smakował i zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów! :D
  • Sylviana Sylviana
    798 dni temu
    Bardzo dużo masła?! Czy trzeba tyle dodawać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    798 dni temu
    Sylviano, oczywiście zawsze możesz dać odrobinę mniej masła, jednak sos będzie wtedy bardziej gęsty, a makaron może być suchy. Zachęcamy do zaufania przepisowi Karola podczas przygotowywania dania po raz pierwszy i ewentualnego dostosowania przepisu do własnych upodobań po spróbowaniu makaronu.
  • Gość Gość
    1179 dni temu
    Właśnie dziś robiłam na obiad, pyszne i łatwe w wykonaniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1400 dni temu
    Polecam, coś innego na obiad; smaczne!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!