
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.
Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SOSU
Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY KREWETKI
Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).
Krok 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy pomidory, chili i posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji.
Dodajemy odsączony na sicie makaron i odrobinę wody po jego gotowaniu. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki i smaki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Zobacz przepisy
na lato
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Ryż smażony z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
967 dni temu
😍🤗😋 Narzeczona zadowolona z kolacji.
odpowiedz
1020 dni temu
Warto było zaufać, dzisiaj ugotowałam i zjadłam podwójną porcje 😃 pycha!!!
odpowiedz
1020 dni temu
Bardzo się cieszymy, że makaron Ci smakował i zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów! :D
1020 dni temu
Bardzo dużo masła?! Czy trzeba tyle dodawać?
odpowiedz
1020 dni temu
Sylviano, oczywiście zawsze możesz dać odrobinę mniej masła, jednak sos będzie wtedy bardziej gęsty, a makaron może być suchy. Zachęcamy do zaufania przepisowi Karola podczas przygotowywania dania po raz pierwszy i ewentualnego dostosowania przepisu do własnych upodobań po spróbowaniu makaronu.
1402 dni temu
Właśnie dziś robiłam na obiad, pyszne i łatwe w wykonaniu :)
odpowiedz
1623 dni temu
Polecam, coś innego na obiad; smaczne!
odpowiedz