zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • durszlak

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.

Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SOSU

Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Krok 3: SMAŻYMY KREWETKI

Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).

Krok 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.

Dodajemy pomidory, chili i posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji.

Dodajemy odsączony na sicie makaron i odrobinę wody po jego gotowaniu. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki i smaki się połączą.

Krok 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram