Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą patelnię
KROK 1: Przygotowujemy sos do makaronu
Cebulę drobno siekamy w kostkę. Czosnek kroimy w plastry. Na patelnię rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smażymy, aż puści sok i odparuje. Dodajemy czosnek z cebulą i smażymy. Dodajemy krewetki, groszek mrożony i pomidorki przekrojone na pół. Podlewamy winem i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy serek mascarpone. Pietruszkę siekamy i dodajemy na końcu do sosu.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron świeży gotujemy według wskazań na opakowaniu.
KROK 3: Podajemy danie
W głębokim talerzu wykładamy makaron, dodajemy porcję sosu. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
Makaron z chorizo – jak zrobić wielką makaronową ucztę?
Makaron z chorizo to danie, które z pewnością zapadnie w pamięć Twoim gościom. Jeśli zrobisz je zgodnie z naszym przepisem, możesz mieć pewność, że to danie zagości w Twoim menu na długo. Chorizo z makaronem nie jest wcale nietypowym połączeniem. Mocno przyprawione mięso doskonale pasuje do pasty – zwłaszcza z delikatnym sosem, który pozwoli hiszpańskiemu składnikowi wybić się na pierwszy plan. Makaron z chorizo i mascarpone będzie zatem strzałem w dziesiątkę. Jak zrobić to danie? Na patelni przesmaż chorizo, a następnie dodaj posiekaną cebulkę i czosnek – one podbiją charakter kiełbasy. Do tego krewetki, delikatny groszek i pomidorki. Wszystko zalej białym winem, a następnie dodaj mascarpone.
Lubisz hiszpańską i portugalską kuchnię? Sięgnij po produkty marki Sol&Mar. Pyszne szynki, oliwki, tapasy czy gotowe dania – to wszystko znajdziesz w Lidlu!
Makaron z chorizo – pomysły na pyszny obiad
Jak jeszcze wykorzystać pomysł na makaron z chorizo? Przepis Darii to oczywiście niejedyny sposób na podanie tej kiełbasy w towarzystwie pasty. Makaron tagliatelle z krewetkami nie musi przecież smakować każdemu – owoce morza w połączeniu z wyrazistą kiełbasą mogą niektórym wydać się zbyt dużym smakowym eksperymentem. Postaw zatem na bardziej tradycyjne zestawienie. Zamiast delikatnego sosu z mascarpone możesz postawić sos pomidorowy z mnóstwem aromatycznych przypraw, takich jak natka pietruszki i czosnek. Aby jednak wynieść makaron z kiełbasą chorizo na wyżyny smakowe, dodaj papryczkę chili. Prosto i pysznie. Tagliatelle z krewetkami zjedz zaś z sosem mascarpone z groszkiem – po prostu bez chorizo. Gotuj tak, jak lubisz i zmieniaj przepisy, by dopasować je do swoich kubków smakowych.
Co można zrobić z kiełbasy chorizo? Nie tylko makaron
Makaron chorizo to świetny przepis, ale przecież nie jedyny sposób na wykorzystanie tej kiełbasy w kuchni. Jeśli jednak smakują Ci krewetki z chorizo, z pewnością spodoba Ci się pomysł na dość ekskluzywne śniadanie, w którym znajdą się oba te składniki. Co powiesz na jajecznicę z krewetkami? Od czasu do czasu można przecież zaszaleć! Zrób ją na dużej ilości masła, by jajka wyszły bardzo wilgotne i pełne smaku. Najpierw usmaż na nim krewetki i zdejmij je z patelni, gdy będą gotowe, później chorizo i posiekaną cebulkę, a dopiero na samym końcu jajka, które dołożysz do kiełbaski. Na talerzu udekoruj jajecznicę krewetkami i koniecznie podawaj całość z grzankami z masłem czosnkowym. Zobaczysz, że krewetki, chorizo i jajka staną się Twoim nowym ulubionym połączeniem.
Co z chorizo na obiad? Krewetki z mascarpone to dopiero początek!
Tagliatelle z chorizo to niebo w gębie, ale sposobów na wykorzystanie tej hiszpańskiej kiełbasy jest więcej. Obiad z chorizo powinien mieć charakter – być pikantny, kolorowy, z mnóstwem warzyw. Na przykład gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli! To mieszanka wybuchowa, która będzie smakować wszystkim zwolennikom pikantnych dań. Jeśli wolisz trochę bardziej delikatne obiady, a połączenie morza i chorizo bardzo Ci zasmakowało, sprawdź przepis na dorsza z chorizo i rozmarynem. Nie wiemy, czy przebije makaron z krewetkami i mascarpone, ale z całą pewnością warto to sprawdzić. A skoro mowa już o owocach morza i chorizo, to musisz przygotować jeszcze tradycyjne hiszpańskie danie, jakim jest paella! Warzywa, owoce morza, szafran, chorizo i wiele, wiele innych składników. Paella to wszystko na patelni, posiłek pełny i kompletny, w którym niejedna osoba się zakochała. Jeśli uwielbiasz takie pełne słońca i smaku dania, jest to jeden z tych przepisów, po który musisz sięgnąć. Nawet jeśli nie należy do najłatwiejszych. Chorizo doskonale sprawdzi się również jako dodatek do tortilli czy pizzy. Jeśli planujesz taką nieskomplikowaną, ale pełną sera ucztę, warto uzbroić się w tę hiszpańską kiełbasę – najlepiej w towarzystwie oliwek i papryki.
Widzisz, że chorizo to składnik, który może zmienić się w naprawdę wiele różnorodnych obiadów? Jeśli masz go akurat w lodówce, wyczaruj z niego coś, co sprawi Ci mnóstwo przyjemności.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik z malinami na serku mascarpone
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Risotto z dynią
- Makaron z kurkami
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Makaron w sosie sojowym
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Pizza arabska z sałatką
- Makaron z sosem grzybowym
- Ciasto na makaron
- Białe bolognese
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Indyjski kurczak chili
- Żeberka ostro pikantne
- Tort sushi
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Ziemniaki Hasselback
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Carpaccio z buraka
- Tofurnik z borówkami
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1482 dni temu
Kocham ten przepis <3 to już któryś z kolei przepis z ten strony i jestem zachwycona szybkością dań i ich łatwością :D Uwielbiam Kuchnię Lidla <3
odpowiedz
1870 dni temu
Przepyszne danie👏👏👏
odpowiedz
1954 dni temu
Zamieniłem tagliatelle na makaron udon. Zrezygnowałem z chorizo a zamiast pietruszki dałem kolendrę. Do tego serek mascarpone podkolorowałem curry. Krewetkom dobrze zrobiło skropienie cytryną. Bajkabosko :D
odpowiedz
1954 dni temu
Brzmi bardzo smacznie! :)