Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę do pieczenia
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
 - dużą patelnię
 - garnek
 - cedzak
 
KROK 1. PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch z zielonym ogonkiem, przekrawamy paprykę na pół i usuwamy gniazdo nasienne wraz z białymi błonkami. Układamy połówki papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (skóra powinna się delikatnie spalić). Studzimy i obieramy paprykę ze skórki.
KROK 2. KROIMY WARZYWA
Upieczoną paprykę kroimy w paski. Bakłażana myjemy, osuszamy i wraz ze skórką kroimy w wąskie paski.
KROK 3. GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
KROK 4. SMAŻYMY PAPRYKĘ I BAKŁAŻANA
Czosnek siekamy w plasterki i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy bakłażana, smażymy około 2 minut. Dodajemy paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy.
KROK 5. ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAKARONEM I RUKOLĄ
Do warzyw na patelni dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy solą i świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Mieszamy. W ostatnim momencie dodajemy posiekaną rukolę.
KROK 6. SERWUJEMY DANIE
Przekładamy gotowe danie na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy kawałki gorgonzoli, plastry szynki i skrapiamy płynnym miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
 - Świąteczne pierniczki
 - Ryba z piekarnika
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Domek z piernika
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Łazanki
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Przekąski sylwestrowe
 - Ryba po japońsku
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Śledzie po kaszubsku
 - Piernik świąteczny
 - Makowiec japoński
 - Makówki śląskie
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 


				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (10)
1716 dni temu
Pycha.
Odpowiedz
1811 dni temu
Super przepis ;)
Odpowiedz
3575 dni temu
Gdzie filmik? Chcemy więcej filmów.
Odpowiedz
3576 dni temu
czy jeśli użyję szynki schwarzwaldzkiej to bardzo popsuję cały zamysł ? :> wiem wiem , że chodzi o włoską szynkę ale mam akurat w lodówce schwarzwaldzką i pomyślałam, że wykorzystałabym :>
Odpowiedz
3576 dni temu
Śmiało możesz wykorzystać szynkę szwarcwaldzką :)
3578 dni temu
chyba dużo kasy poszło na reklamę bo filmik skasowaliście:(
Odpowiedz
3579 dni temu
Brak filmu = żenada....
Odpowiedz
3579 dni temu
No wlasnie dlaczego nie ma filmiku ?
Odpowiedz
3578 dni temu
W tym tygodniu zapraszamy do obejrzenia filmiku z przepisem Stefano - https://kuchnialidla.pl/pappardelle-z-szynka-parmenska-i-gorgonzola Zapraszamy również do skorzystania z przepisów Karola i Pawła Młeckiego. Jeśli coś nie jest jasne, chętnie odpowiemy na pytania:)
3580 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku
Odpowiedz