Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- dużą patelnię
- garnek
- cedzak
KROK 1. PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch z zielonym ogonkiem, przekrawamy paprykę na pół i usuwamy gniazdo nasienne wraz z białymi błonkami. Układamy połówki papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (skóra powinna się delikatnie spalić). Studzimy i obieramy paprykę ze skórki.
KROK 2. KROIMY WARZYWA
Upieczoną paprykę kroimy w paski. Bakłażana myjemy, osuszamy i wraz ze skórką kroimy w wąskie paski.
KROK 3. GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
KROK 4. SMAŻYMY PAPRYKĘ I BAKŁAŻANA
Czosnek siekamy w plasterki i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy bakłażana, smażymy około 2 minut. Dodajemy paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy.
KROK 5. ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAKARONEM I RUKOLĄ
Do warzyw na patelni dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy solą i świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Mieszamy. W ostatnim momencie dodajemy posiekaną rukolę.
KROK 6. SERWUJEMY DANIE
Przekładamy gotowe danie na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy kawałki gorgonzoli, plastry szynki i skrapiamy płynnym miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1392 dni temu
Pycha.
odpowiedz
1487 dni temu
Super przepis ;)
odpowiedz
3251 dni temu
Gdzie filmik? Chcemy więcej filmów.
odpowiedz
3251 dni temu
czy jeśli użyję szynki schwarzwaldzkiej to bardzo popsuję cały zamysł ? :> wiem wiem , że chodzi o włoską szynkę ale mam akurat w lodówce schwarzwaldzką i pomyślałam, że wykorzystałabym :>
odpowiedz
3251 dni temu
Śmiało możesz wykorzystać szynkę szwarcwaldzką :)
3254 dni temu
chyba dużo kasy poszło na reklamę bo filmik skasowaliście:(
odpowiedz
3255 dni temu
Brak filmu = żenada....
odpowiedz
3255 dni temu
No wlasnie dlaczego nie ma filmiku ?
odpowiedz
3253 dni temu
W tym tygodniu zapraszamy do obejrzenia filmiku z przepisem Stefano - https://kuchnialidla.pl/pappardelle-z-szynka-parmenska-i-gorgonzola Zapraszamy również do skorzystania z przepisów Karola i Pawła Młeckiego. Jeśli coś nie jest jasne, chętnie odpowiemy na pytania:)
3256 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku
odpowiedz