zobacz film PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ

Stefano Terrazzino

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • dużą patelnię
  • garnek
  • cedzak

KROK 1. KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 2. SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE

Pappardelle z szynką parmeńską - SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE

Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.

 

KROK 3. KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

Pappardelle z szynką parmeńską - KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).

 

KROK 4. WLEWAMY ŚMIETANKĘ

Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.

KROK 5. GOTUJEMY MAKARON

Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).

KROK 6. DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU

Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.

KROK 7. MIESZAMY MAKARON Z SOSEM

Pappardelle z szynką parmeńską - MIESZAMY MAKARON Z SOSEM

Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.

 

 

KROK 8. SERWUJEMY DANIE

Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    293 dni temu
    Danie wyszło rewelacyjne. Wchodzi do naszego stałego domowego menu :)

    odpowiedz

  • Alf Alf
    833 dni temu
    A czemu na zdjęciach jest coś zielonego jak by Szczypiorek? a w przepisie słowa nie ma!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    Jak zwykle wszystko co wloskie smakowite.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    1010 dni temu
    W przepisie jest 50 g gorgonzoli a na filmiku wrzuca całą, która ma waży więcej niż 50 g. Czy szynka parmeńska jest w stałej sprzedaży w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1008 dni temu
    Damianie, zalecamy użycia 50 g gorgonzoli. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać jej więcej, tak jak zrobił to Stefano. Szynkę parmeńską mamy przede wszystkim w trakcie trwania tygodnia włoskiego :)
  • Gość Gość
    1016 dni temu
    Zrobiłem tak jak w przepisie ale danie wyszło mi strasznie gorzkie, o co może chodzić? Da radę temu zaradzić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1015 dni temu
    Sugerujemy obejrzeć film, w którym jest pokazane, jak należy klarować masło :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1015 dni temu
    Drogi Gościu, gdy czosnek się zbyt mocno zarumieni, uwalnia się z niego gorycz. Być może to jest przyczyną.
  • Agnieszka Matysiak Agnieszka Matysiak
    1019 dni temu
    mogę jeść codziennie 5/5

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1020 dni temu
    Przepis genialny, danie pyszne!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1023 dni temu
    Pyszne! bardzo nam smakowało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1031 dni temu
    Świetny przepis! I właśnie z tymi składnikami, bo śmietanka 18% się warzy... Także niestety - 30% - a później dłuugi spacer... POLECAM to danie!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1029 dni temu
    Bardzo ważne jest to, by śmietankę dolewaną na patelnię dobrze rozmieszać!
  • Kasia Kasia
    1020 dni temu
    Ja robiłam ze śmietanką 12% i nic się nie zwarzyło.
  • Ja_Nina Ja_Nina
    1033 dni temu
    Witam wszystkich, Przepraszam że piszę w tym miejscu ale mam pytanie dotyczące książki o rybach, którą Lidl "rozdawał" przed Świętami... Chciałabym prosić osobę (-y) posiadające takową o podzielenie się opiniami. Nie mam swojego egzemplarza, gdyż nie ukrywam, wymagane zakupy 6 x min 50 zł (w skali miesiąca trwania akcji) to dla mnie dużo. Dlatego jeszcze raz w tym miejscu proszę, jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoją opinią - chętnie ją poznam. Dziękuję!

    odpowiedz

  • Książka bardzo fajna, po dwóch normalnych zakupach w lidlu ją otrzymałem i naprawdę nie rozumiem, jak może to być dla ciebie duża kwota do wydania w skali MIESIĄCA. Czekam na kolejne książki z lidla, bo są super. Książka bardzo fajna, po dwóch normalnych zakupach w lidlu ją otrzymałem i naprawdę nie rozumiem, jak może to być dla ciebie duża kwota do wydania w skali MIESIĄCA. Czekam na kolejne książki z lidla, bo są super.
    932 dni temu
    300 zł za zakupy to dużo?
  • Gość Gość
    1034 dni temu
    Proste, szybkie i pyszne. Po prostu włoska kuchnia.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1034 dni temu
    Py-cho-ta 😃😃😃😃

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1034 dni temu
    A co zamiast szynki parmeńskiej można dodać ;-)??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1034 dni temu
    Możesz użyć innej włoskiej szynki bądź szynki szwarcwaldzkiej ;)
  • Gość Gość
    1024 dni temu
    Szynka szwardzwaldzka zmieni caly smak.Nie bez powodu szynki wloskie a niemieckie roznia sie smakiem
  • Gość Gość
    1035 dni temu
    Witam,czy ktoś wie,jakiego sera mogę użyć zamiast gorgonzoli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1034 dni temu
    Gorgonzolę możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
  • Gość Gość
    1035 dni temu
    Ktoś już robił ten przepis?? Może się skuszę i zrobie:P Wiem że makaron jest boski ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1036 dni temu
    Oj naprawdę szybciutkie i smaczne a Stefano jest najlepszy. Prosimy więcej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1036 dni temu
    Jeśli ominął Cię poprzedni przepis Stefano, koniecznie zajrzyj tutaj: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/wloskie-makarony/przepisy/stefano-terrazzino-spaghetti-bolognese-1
  • Gość Gość
    1038 dni temu
    Bardzo dobre i szybkie danie! Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Szybko łatwo i smacznie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram