zobacz film Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą

Stefano Terrazzino

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • dużą patelnię
  • garnek
  • cedzak

KROK 1. KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 2. SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE

Pappardelle z szynką parmeńską - SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE

Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.

 

KROK 3. KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

Pappardelle z szynką parmeńską - KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).

 

KROK 4. WLEWAMY ŚMIETANKĘ

Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.

KROK 5. GOTUJEMY MAKARON

Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).

KROK 6. DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU

Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.

KROK 7. MIESZAMY MAKARON Z SOSEM

Pappardelle z szynką parmeńską - MIESZAMY MAKARON Z SOSEM

Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.

 

 

KROK 8. SERWUJEMY DANIE

Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    2361 dni temu
    Danie wyszło rewelacyjne. Wchodzi do naszego stałego domowego menu :)

    odpowiedz

  • Alf Alf
    2900 dni temu
    A czemu na zdjęciach jest coś zielonego jak by Szczypiorek? a w przepisie słowa nie ma!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Bazylia świeża pokrojona
  • Gość Gość
    3042 dni temu
    Jak zwykle wszystko co wloskie smakowite.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3078 dni temu
    W przepisie jest 50 g gorgonzoli a na filmiku wrzuca całą, która ma waży więcej niż 50 g. Czy szynka parmeńska jest w stałej sprzedaży w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3076 dni temu
    Damianie, zalecamy użycia 50 g gorgonzoli. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać jej więcej, tak jak zrobił to Stefano. Szynkę parmeńską mamy przede wszystkim w trakcie trwania tygodnia włoskiego :)
  • Gość Gość
    3083 dni temu
    Zrobiłem tak jak w przepisie ale danie wyszło mi strasznie gorzkie, o co może chodzić? Da radę temu zaradzić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3082 dni temu
    Sugerujemy obejrzeć film, w którym jest pokazane, jak należy klarować masło :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3082 dni temu
    Drogi Gościu, gdy czosnek się zbyt mocno zarumieni, uwalnia się z niego gorycz. Być może to jest przyczyną.
  • Agnieszka Matysiak Agnieszka Matysiak
    3086 dni temu
    mogę jeść codziennie 5/5

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3087 dni temu
    Przepis genialny, danie pyszne!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3090 dni temu
    Pyszne! bardzo nam smakowało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3098 dni temu
    Świetny przepis! I właśnie z tymi składnikami, bo śmietanka 18% się warzy... Także niestety - 30% - a później dłuugi spacer... POLECAM to danie!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3097 dni temu
    Bardzo ważne jest to, by śmietankę dolewaną na patelnię dobrze rozmieszać!
  • Kasia Kasia
    3087 dni temu
    Ja robiłam ze śmietanką 12% i nic się nie zwarzyło.
  • Ja_Nina Ja_Nina
    3100 dni temu
    Witam wszystkich, Przepraszam że piszę w tym miejscu ale mam pytanie dotyczące książki o rybach, którą Lidl "rozdawał" przed Świętami... Chciałabym prosić osobę (-y) posiadające takową o podzielenie się opiniami. Nie mam swojego egzemplarza, gdyż nie ukrywam, wymagane zakupy 6 x min 50 zł (w skali miesiąca trwania akcji) to dla mnie dużo. Dlatego jeszcze raz w tym miejscu proszę, jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoją opinią - chętnie ją poznam. Dziękuję!

    odpowiedz

  • Książka bardzo fajna, po dwóch normalnych zakupach w lidlu ją otrzymałem i naprawdę nie rozumiem, jak może to być dla ciebie duża kwota do wydania w skali MIESIĄCA. Czekam na kolejne książki z lidla, bo są super. Książka bardzo fajna, po dwóch normalnych zakupach w lidlu ją otrzymałem i naprawdę nie rozumiem, jak może to być dla ciebie duża kwota do wydania w skali MIESIĄCA. Czekam na kolejne książki z lidla, bo są super.
    3000 dni temu
    300 zł za zakupy to dużo?
  • Gość Gość
    3101 dni temu
    Proste, szybkie i pyszne. Po prostu włoska kuchnia.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3101 dni temu
    Py-cho-ta 😃😃😃😃

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3102 dni temu
    A co zamiast szynki parmeńskiej można dodać ;-)??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3102 dni temu
    Możesz użyć innej włoskiej szynki bądź szynki szwarcwaldzkiej ;)
  • Gość Gość
    3091 dni temu
    Szynka szwardzwaldzka zmieni caly smak.Nie bez powodu szynki wloskie a niemieckie roznia sie smakiem
  • Gość Gość
    3102 dni temu
    Witam,czy ktoś wie,jakiego sera mogę użyć zamiast gorgonzoli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3102 dni temu
    Gorgonzolę możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
  • Gość Gość
    3102 dni temu
    Ktoś już robił ten przepis?? Może się skuszę i zrobie:P Wiem że makaron jest boski ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3104 dni temu
    Oj naprawdę szybciutkie i smaczne a Stefano jest najlepszy. Prosimy więcej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3104 dni temu
    Jeśli ominął Cię poprzedni przepis Stefano, koniecznie zajrzyj tutaj: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/wloskie-makarony/przepisy/stefano-terrazzino-spaghetti-bolognese-1
  • Gość Gość
    3105 dni temu
    Bardzo dobre i szybkie danie! Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3106 dni temu
    Szybko łatwo i smacznie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Przepis na pyszne danie z makaronem, gorgonzolą i szynką parmeńską

Przepis autorstwa Stefano Terrazzino na makaron z serem i szynką w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli to sposób na udany obiad i kolację, który można łatwo zmodyfikować. Dania z gorgonzolą mają intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale fanom pleśniowych serów trudno się im oprzeć. Makaron i szynka parmeńska doskonale komponuje się z kremowym sosem na bazie sera gorgonzola, ale równie dobrze można tu użyć innego sera pleśniowego lub delikatniejszej ricotty czy serka mascarpone. W ten sposób w kilka chwil uzyskuje się alternatywę dla tych, którym nie przypadło do gustu wspomniane wyżej danie z gorgonzolą.

Do naszego przepisu najlepiej używać składników zaprezentowanych w filmie dostępnych w Lidlu, które posiadają certyfikaty jakości i oznaczenia geograficznego. Włoskie produkty czynią najprostsze dania z szynką parmeńską, serem i makaronem prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Jeśli jednak nie masz dostępu do autentycznych produktów, możesz pokusić się o użycie równie smacznej alternatywy np. szynki szwarcwaldzkiej oraz dodanie kilku składników od siebie np. suszonych pomidorów czy szpinaku.

Sos z sera pleśniowego do makaronu pappardelle

Co można zrobić, żeby jeszcze bardziej udoskonalić nasz przepis na sos z gorgonzolą? Przepis z dodatkiem sera gorgonzola można wzbogacić o odrobinę białego, wytrawnego wina i dodatek domowego bulionu —  złagodzisz w ten sposób lekko pikantny smak sera gorgonzola, czyniąc sos bardziej aromatycznym i kremowym. Pamiętaj o tym, żeby oba te składniki dodać przed wlaniem śmietanki i dodaniem gorgonzoli —  unikniesz w ten sposób zważenia się sosu.

Pytania i odpowiedzi dotyczące tego dania

Przyrządzając przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i aromatyczną gorgonzolą, zapewne zacząłeś się zastanawiać nad wyborem makaronu. Jaka jest historia pappardelle i skąd w ogóle wzięła się ta nazwa? Jeśli jesteś ciekaw jego historii, koniecznie przeczytaj kolejne akapity.

Co to znaczy pappardelle?

Co to znaczy pappardelle? Nazwa tego wspaniałego makaronu pochodzi od włoskiego słowa „pappare” co w tłumaczeniu znaczy „pożerać” lub „pochłaniać” albo „pałaszować”. Inspiracją do tej nazwy była zdolność makaronowych nitek do absorpcji sosów i innych płynów.

Historia szerokich, płaskich, makaronowych wstążek zaczęła się już w średniowiecznej Italii, a dokładniej w okolicach słonecznej Toskanii. Legenda głosi, że pappardelle stworzono na cześć włoskiego poety Dantego Alighieri pod koniec XIV wieku, będąc pod wpływem szerokości czytywanych przez niego ksiąg.

Pappardelle było chętnie jedzonym rodzajem makaronu z uwagi na jego trwałość i zdolność do zachowywania świeżości. Na początku jedzono go w niższych warstwa społecznych, a z czasem zyskał posłuch także na toskańskich dworach. Dziś pappardelle pałaszuje się ze smakiem w każdym włoskim domu, a jego szerokość i gładkość pozwala uzyskać wyjątkowe dania.

Do czego pasuje makaron pappardelle?

Do czego pasuje makaron pappardelle? Szerokie, makaronowe wstążki doskonale komponują się z treściwymi sosami takimi jak ragu alla Bolognese lub innymi długo gotowanymi sosami z dodatkiem pomidorów, mięsa lub warzyw. Bardzo często pappardelle łączy się z sosami winno-maślanymi z dodatkiem świeżych sezonowych warzyw np. cukinii, bakłażanów lub szparagów.

Makaron pappardelle doskonale smakuje sowicie oblany gęstymi, tłustymi sosami na bazie śmietany i serów. Jeśli masz ochotę przygotować sos z grzybów leśnych i połączyć go z jakimś rodzajem makaronu, to pappardelle sprawdzi się tu znakomicie. Szerokie wstążki wchłoną sos, fundując Twoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę smaków i zapachów.

Z czym jeszcze można połączyć płaski, szeroki makaron? Wielu szefów kuchni używa pappardelle do makaronów z dodatkiem owoców morza lub drobiu. Niektórzy używają go także do bogatych sosów z dziczyzną czy pesto alla Genovese.

Makaron pappardelle jest niezwykle wszechstronnym składnikiem i świetnie łączy się z różnorodnymi sosami — gęstymi, treściwymi i tłustymi z dużą ilością składników. Jeśli chcesz przygotować smaczną, włoską pastę, to pappardelle sprawdzi się w tej roli znakomicie.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!