Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dużą patelnię
- garnek
- cedzak
KROK 1. KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2. SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE
Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.
KROK 3. KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ
Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).
KROK 4. WLEWAMY ŚMIETANKĘ
Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.
KROK 5. GOTUJEMY MAKARON
Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).
KROK 6. DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU
Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.
KROK 7. MIESZAMY MAKARON Z SOSEM
Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.
KROK 8. SERWUJEMY DANIE
Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.
Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!
Przepis na pyszne danie z makaronem, gorgonzolą i szynką parmeńską
Przepis autorstwa Stefano Terrazzino na makaron z serem i szynką w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli to sposób na udany obiad i kolację, który można łatwo zmodyfikować. Dania z gorgonzolą mają intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale fanom pleśniowych serów trudno się im oprzeć. Makaron i szynka parmeńska doskonale komponuje się z kremowym sosem na bazie sera gorgonzola, ale równie dobrze można tu użyć innego sera pleśniowego lub delikatniejszej ricotty czy serka mascarpone. W ten sposób w kilka chwil uzyskuje się alternatywę dla tych, którym nie przypadło do gustu wspomniane wyżej danie z gorgonzolą.
Do naszego przepisu najlepiej używać składników zaprezentowanych w filmie dostępnych w Lidlu, które posiadają certyfikaty jakości i oznaczenia geograficznego. Włoskie produkty czynią najprostsze dania z szynką parmeńską, serem i makaronem prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Jeśli jednak nie masz dostępu do autentycznych produktów, możesz pokusić się o użycie równie smacznej alternatywy np. szynki szwarcwaldzkiej oraz dodanie kilku składników od siebie np. suszonych pomidorów czy szpinaku.
Sos z sera pleśniowego do makaronu pappardelle
Co można zrobić, żeby jeszcze bardziej udoskonalić nasz przepis na sos z gorgonzolą? Przepis z dodatkiem sera gorgonzola można wzbogacić o odrobinę białego, wytrawnego wina i dodatek domowego bulionu — złagodzisz w ten sposób lekko pikantny smak sera gorgonzola, czyniąc sos bardziej aromatycznym i kremowym. Pamiętaj o tym, żeby oba te składniki dodać przed wlaniem śmietanki i dodaniem gorgonzoli — unikniesz w ten sposób zważenia się sosu.
Pytania i odpowiedzi dotyczące tego dania
Przyrządzając przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i aromatyczną gorgonzolą, zapewne zacząłeś się zastanawiać nad wyborem makaronu. Jaka jest historia pappardelle i skąd w ogóle wzięła się ta nazwa? Jeśli jesteś ciekaw jego historii, koniecznie przeczytaj kolejne akapity.
Co to znaczy pappardelle?
Co to znaczy pappardelle? Nazwa tego wspaniałego makaronu pochodzi od włoskiego słowa „pappare” co w tłumaczeniu znaczy „pożerać” lub „pochłaniać” albo „pałaszować”. Inspiracją do tej nazwy była zdolność makaronowych nitek do absorpcji sosów i innych płynów.
Historia szerokich, płaskich, makaronowych wstążek zaczęła się już w średniowiecznej Italii, a dokładniej w okolicach słonecznej Toskanii. Legenda głosi, że pappardelle stworzono na cześć włoskiego poety Dantego Alighieri pod koniec XIV wieku, będąc pod wpływem szerokości czytywanych przez niego ksiąg.
Pappardelle było chętnie jedzonym rodzajem makaronu z uwagi na jego trwałość i zdolność do zachowywania świeżości. Na początku jedzono go w niższych warstwa społecznych, a z czasem zyskał posłuch także na toskańskich dworach. Dziś pappardelle pałaszuje się ze smakiem w każdym włoskim domu, a jego szerokość i gładkość pozwala uzyskać wyjątkowe dania.
Do czego pasuje makaron pappardelle?
Do czego pasuje makaron pappardelle? Szerokie, makaronowe wstążki doskonale komponują się z treściwymi sosami takimi jak ragu alla Bolognese lub innymi długo gotowanymi sosami z dodatkiem pomidorów, mięsa lub warzyw. Bardzo często pappardelle łączy się z sosami winno-maślanymi z dodatkiem świeżych sezonowych warzyw np. cukinii, bakłażanów lub szparagów.
Makaron pappardelle doskonale smakuje sowicie oblany gęstymi, tłustymi sosami na bazie śmietany i serów. Jeśli masz ochotę przygotować sos z grzybów leśnych i połączyć go z jakimś rodzajem makaronu, to pappardelle sprawdzi się tu znakomicie. Szerokie wstążki wchłoną sos, fundując Twoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę smaków i zapachów.
Z czym jeszcze można połączyć płaski, szeroki makaron? Wielu szefów kuchni używa pappardelle do makaronów z dodatkiem owoców morza lub drobiu. Niektórzy używają go także do bogatych sosów z dziczyzną czy pesto alla Genovese.
Makaron pappardelle jest niezwykle wszechstronnym składnikiem i świetnie łączy się z różnorodnymi sosami — gęstymi, treściwymi i tłustymi z dużą ilością składników. Jeśli chcesz przygotować smaczną, włoską pastę, to pappardelle sprawdzi się w tej roli znakomicie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
2508 dni temu
Danie wyszło rewelacyjne. Wchodzi do naszego stałego domowego menu :)
odpowiedz
3048 dni temu
A czemu na zdjęciach jest coś zielonego jak by Szczypiorek? a w przepisie słowa nie ma!!
odpowiedz
1300 dni temu
Bazylia świeża pokrojona
3189 dni temu
Jak zwykle wszystko co wloskie smakowite.
odpowiedz
3225 dni temu
W przepisie jest 50 g gorgonzoli a na filmiku wrzuca całą, która ma waży więcej niż 50 g. Czy szynka parmeńska jest w stałej sprzedaży w Lidlu?
odpowiedz
3223 dni temu
Damianie, zalecamy użycia 50 g gorgonzoli. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać jej więcej, tak jak zrobił to Stefano. Szynkę parmeńską mamy przede wszystkim w trakcie trwania tygodnia włoskiego :)
3231 dni temu
Zrobiłem tak jak w przepisie ale danie wyszło mi strasznie gorzkie, o co może chodzić? Da radę temu zaradzić?
odpowiedz
3230 dni temu
Sugerujemy obejrzeć film, w którym jest pokazane, jak należy klarować masło :)
3230 dni temu
Drogi Gościu, gdy czosnek się zbyt mocno zarumieni, uwalnia się z niego gorycz. Być może to jest przyczyną.
3234 dni temu
mogę jeść codziennie 5/5
odpowiedz
3235 dni temu
Przepis genialny, danie pyszne!
odpowiedz
3238 dni temu
Pyszne! bardzo nam smakowało
odpowiedz
3246 dni temu
Świetny przepis! I właśnie z tymi składnikami, bo śmietanka 18% się warzy... Także niestety - 30% - a później dłuugi spacer... POLECAM to danie!!!!
odpowiedz
3244 dni temu
Bardzo ważne jest to, by śmietankę dolewaną na patelnię dobrze rozmieszać!
3235 dni temu
Ja robiłam ze śmietanką 12% i nic się nie zwarzyło.
3248 dni temu
Witam wszystkich, Przepraszam że piszę w tym miejscu ale mam pytanie dotyczące książki o rybach, którą Lidl "rozdawał" przed Świętami... Chciałabym prosić osobę (-y) posiadające takową o podzielenie się opiniami. Nie mam swojego egzemplarza, gdyż nie ukrywam, wymagane zakupy 6 x min 50 zł (w skali miesiąca trwania akcji) to dla mnie dużo. Dlatego jeszcze raz w tym miejscu proszę, jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoją opinią - chętnie ją poznam. Dziękuję!
odpowiedz
3147 dni temu
300 zł za zakupy to dużo?
3248 dni temu
Proste, szybkie i pyszne. Po prostu włoska kuchnia.
odpowiedz
3248 dni temu
Py-cho-ta 😃😃😃😃
odpowiedz
3249 dni temu
A co zamiast szynki parmeńskiej można dodać ;-)??
odpowiedz
3249 dni temu
Możesz użyć innej włoskiej szynki bądź szynki szwarcwaldzkiej ;)
3238 dni temu
Szynka szwardzwaldzka zmieni caly smak.Nie bez powodu szynki wloskie a niemieckie roznia sie smakiem
3249 dni temu
Witam,czy ktoś wie,jakiego sera mogę użyć zamiast gorgonzoli?
odpowiedz
3249 dni temu
Gorgonzolę możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
3250 dni temu
Ktoś już robił ten przepis?? Może się skuszę i zrobie:P Wiem że makaron jest boski ;-)
odpowiedz
3251 dni temu
Oj naprawdę szybciutkie i smaczne a Stefano jest najlepszy. Prosimy więcej.
odpowiedz
3251 dni temu
Jeśli ominął Cię poprzedni przepis Stefano, koniecznie zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/spaghetti-bolognese-1
3253 dni temu
Bardzo dobre i szybkie danie! Polecam! :)
odpowiedz
3254 dni temu
Szybko łatwo i smacznie.
odpowiedz
zobacz wszystkie