
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dużą patelnię
- garnek
- cedzak
KROK 1. KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2. SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE
Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.
KROK 3. KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ
Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).
KROK 4. WLEWAMY ŚMIETANKĘ
Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.
KROK 5. GOTUJEMY MAKARON
Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).
KROK 6. DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU
Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.
KROK 7. MIESZAMY MAKARON Z SOSEM
Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.
KROK 8. SERWUJEMY DANIE
Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Komentarze (29)
1171 dni temu
Danie wyszło rewelacyjne. Wchodzi do naszego stałego domowego menu :)
odpowiedz
1710 dni temu
A czemu na zdjęciach jest coś zielonego jak by Szczypiorek? a w przepisie słowa nie ma!!
odpowiedz
1851 dni temu
Jak zwykle wszystko co wloskie smakowite.
odpowiedz
1887 dni temu
W przepisie jest 50 g gorgonzoli a na filmiku wrzuca całą, która ma waży więcej niż 50 g. Czy szynka parmeńska jest w stałej sprzedaży w Lidlu?
odpowiedz
1885 dni temu
Damianie, zalecamy użycia 50 g gorgonzoli. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać jej więcej, tak jak zrobił to Stefano. Szynkę parmeńską mamy przede wszystkim w trakcie trwania tygodnia włoskiego :)
1893 dni temu
Zrobiłem tak jak w przepisie ale danie wyszło mi strasznie gorzkie, o co może chodzić? Da radę temu zaradzić?
odpowiedz
1892 dni temu
Sugerujemy obejrzeć film, w którym jest pokazane, jak należy klarować masło :)
1892 dni temu
Drogi Gościu, gdy czosnek się zbyt mocno zarumieni, uwalnia się z niego gorycz. Być może to jest przyczyną.
1896 dni temu
mogę jeść codziennie 5/5
odpowiedz
1897 dni temu
Przepis genialny, danie pyszne!
odpowiedz
1900 dni temu
Pyszne! bardzo nam smakowało
odpowiedz
1908 dni temu
Świetny przepis! I właśnie z tymi składnikami, bo śmietanka 18% się warzy... Także niestety - 30% - a później dłuugi spacer... POLECAM to danie!!!!
odpowiedz
1906 dni temu
Bardzo ważne jest to, by śmietankę dolewaną na patelnię dobrze rozmieszać!
1897 dni temu
Ja robiłam ze śmietanką 12% i nic się nie zwarzyło.
1910 dni temu
Witam wszystkich, Przepraszam że piszę w tym miejscu ale mam pytanie dotyczące książki o rybach, którą Lidl "rozdawał" przed Świętami... Chciałabym prosić osobę (-y) posiadające takową o podzielenie się opiniami. Nie mam swojego egzemplarza, gdyż nie ukrywam, wymagane zakupy 6 x min 50 zł (w skali miesiąca trwania akcji) to dla mnie dużo. Dlatego jeszcze raz w tym miejscu proszę, jeśli ktoś zechciałby podzielić się swoją opinią - chętnie ją poznam. Dziękuję!
odpowiedz
1810 dni temu
300 zł za zakupy to dużo?
1911 dni temu
Proste, szybkie i pyszne. Po prostu włoska kuchnia.
odpowiedz
1911 dni temu
Py-cho-ta 😃😃😃😃
odpowiedz
1911 dni temu
A co zamiast szynki parmeńskiej można dodać ;-)??
odpowiedz
1911 dni temu
Możesz użyć innej włoskiej szynki bądź szynki szwarcwaldzkiej ;)
1901 dni temu
Szynka szwardzwaldzka zmieni caly smak.Nie bez powodu szynki wloskie a niemieckie roznia sie smakiem
1912 dni temu
Witam,czy ktoś wie,jakiego sera mogę użyć zamiast gorgonzoli?
odpowiedz
1911 dni temu
Gorgonzolę możesz zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
1912 dni temu
Ktoś już robił ten przepis?? Może się skuszę i zrobie:P Wiem że makaron jest boski ;-)
odpowiedz
1913 dni temu
Oj naprawdę szybciutkie i smaczne a Stefano jest najlepszy. Prosimy więcej.
odpowiedz
1913 dni temu
Jeśli ominął Cię poprzedni przepis Stefano, koniecznie zajrzyj tutaj: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/wloskie-makarony/przepisy/stefano-terrazzino-spaghetti-bolognese-1
1915 dni temu
Bardzo dobre i szybkie danie! Polecam! :)
odpowiedz
1916 dni temu
Szybko łatwo i smacznie.
odpowiedz
zobacz wszystkie