
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię (lub garnek)
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki dokładnie umyj (lub obierz), potnij w mniejsze kawałki i podgotuj przez ok. 10-15 minut w osolonej wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy warzywa z mieszanki oraz podgotowane wcześniej ziemniaki na złoty kolor. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim całą paczuszkę przypraw z mrożonej mieszanki warzyw po indyjsku oraz kurkumę i kumin. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy na patelnię imbir i czosnek i również podsmażamy, aż zaczną pachnieć.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych przypraw dodajemy pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego zielony groszek. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: PODAJEMY CURRY
Do ugotowanego sosu dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i całość mieszamy. Curry podajemy z ugotowanym ryżem basmati, posypane kolendrą do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)